Federaal rechter blokt Trumps anti transgender wet.Een federale rechter heeft tijdelijk de plannen van de regering Donald Trump geblokkeerd om de bestaande gezondheidszorg voor transgender patiënten terug te draaien. In november van vorig jaar oordeelde rechters uit New York, Californië, Washington en Maryland al dat de wet niet van kracht mag gaan.

Federaal rechter Frederic Block vaardigde maandag een voorlopig bevel uit tegen de plannen van Trump, slechts een dag voordat de nieuwe regelgeving van kracht zou worden. Block zei dat de nieuwe verordening om discriminatiebescherming voor transgenders in zorginstellingen op te heffen, in strijd zou kunnen zijn met de historische uitspraak van het Hooggerechtshof van juni, die het illegaal maakte om werknemers te ontslaan omdat ze holebi of transgender+ zijn.

Het voorlopige bevel van de rechter van de districtsrechtbank verbiedt de regering-Trump om de nieuwe voorschriften af te dwingen die zij in de dagen na de uitspraak van het Hooggerechtshof heeft afgerond totdat de zaak in de rechtbank kan worden beslist. "Wanneer het Hooggerechtshof een belangrijk besluit aankondigt, lijkt het verstandig om even stil te staan en na te denken over de impact van het besluit", schreef Block in zijn bevel, wat suggereert dat het ministerie van Volksgezondheid en Human Services (HHS) het misschien wil heroverwegen. "Aangezien HHS niet vrijwillig die weg wilde inslaan, legt de rechtbank het nu op", voegde Block eraan toe.

De HHS-regel was bedoeld om de bescherming van de gezondheidszorg voor transgenders uit het Obama-tijdperk te vernietigen, die berust op een breder begrip van gender en geslacht om transgenders op te nemen in bescherming tegen discriminatie op basis van gender, een begrip dat door het Hooggerechtshof wordt ondersteund in zijn recente uitspraak. In zowel de HHS-verordening als het verliezende argument in het Hooggerechtshof, wilde de regering van Donald Trump de bescherming van transgenders opheffen door te vertrouwen op het idee dat gender wordt bepaald door biologie en niet veranderlijk is.

De HHS-regel werd gezien als een signaal naar de sociale en religieuze conservatieve aanhangers van Trump dat zijn regering nog steeds aan hun kant stond na het schokkende verlies van het Hooggerechtshof, een overwinning voor holebi en transgender+ activisten. De 6-3-beslissing van het Hooggerechtshof ter bescherming van holebi en transgender+ werknemers is geschreven door rechter Neil Gorsuch, de conservatieve aangestelde van Trump bij het Hooggerechtshof.

"Een werkgever die een persoon ontslaat omdat hij holebi of transgender is, ontslaat die persoon vanwege eigenschappen of acties die hij niet zou hebben ondervraagd bij leden van een ander geslacht", schreef Gorsuch. "Gender speelt een noodzakelijke en onmiskenbare rol bij de beslissing, precies wat de burgerrechtenwet verbiedt." De zaak tegen de HHS-regelgeving wordt aangespannen door de Mensenrechtencampagne namens twee transvrouwen, de een een veteraan uit het leger en de ander een schrijver. Het HHS-argument dat de regel rechtsgeldig is, is, zei rechter Block, "onoprecht". Hij voegde eraan toe dat het bureau "willekeurig en grillig" had gehandeld door het uit te voeren.

Eerder kwam Trump en zijn regering met een wet die transgenders verbied in het Leger. Daar tegen kwam niet enkel burgerlijk protest. Zowel de Amerikaanse luchtmacht, zeemacht als de National Guard Californië (federaal gefinancierde Californische strijdmacht, onderdeel van de National Guard of the United States), lieten vorig jaar weten dat ze niet akkoord gaan met Trumps wet en lieten daarbij bovendien weten dat ze geen transgenders zullen weigeren.

Trump voerde verder al volgende anti transgender wetten & maatregelen in, waarbij sommigen ook van toepassing zijn op holebi's. Zorgverleners, scholen, werkgevers, daklozen centra mogen op basis van religieuze vrijheid transgenders (en holebi's) weigeren. Ook mogen scholen op basis van religieuze vrijheid transgender jongeren weigeren gebruik te laten maken van het toilet behorende bij hun 'nieuwe' gender. Dit geldt trouwens ook voor alle openbare plaatsen. Ook sportclubs mogen transgenders discrimineren op basis van religieuze overtuigingen, waarbij ze transgenders mogen weigeren te laten deelnemen aan de meisjes of jongens clubs op basis van hun 'nieuwe' gender. Verzekeringsmakelaars en adoptie centra mogen eveneens op basis van religieuze vrijheid transgenders (en holebi's) weigeren. En tot slot: gevangenissen zijn niet verplicht een transgender persoon op te sluiten op basis van zijn of haar 'nieuwe' gender.
LEES OOK
HOOGSTE HOF OORDEELDE PRO HOLEBI & TRANSGENDERS - TRUMP BOOS - 2020
BIJNA HELFT VAN AMERIKA KLAAGT TRUMP AAN OM ANTI HOLEBI & TRANSGENDER WETTEN - 2020
ANTI HOLEBI & TRANS GROEPEN KRIJGEN MEER GELD VAN TRUMP DAN HOLEBI & TRANS ORGANISATIES - 2020
TRUMP GAF ZORGVERLENERS TOESTEMMING TRANSGENDERS & HOLEBI'S TE DISCRIMINEREN - 2019

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Augustus 2020.

Dit bericht is gepost op 19 August, 2020 en 5677 keer gelezen.Reageer op dit bericht: