Chatgroep heeft één doel: jonge holebi’s in elkaar slaan, filmen (o.a in Antwerp, Leuven...) en de beelden delen.



Eerder dook er een video op waarin te zien is hoe jongeren twee slachtoffers respectievelijk bedreigen en in elkaar meppen, blijkt deel uit te maken van een veel groter geheel. De beelden zijn afkomstig uit een groep binnen het chatprogramma ‘Telegram’, die de naam ‘Criminal Justice’ draagt.

De leden, veelal Tsjetsjenen, verheerlijken er expliciet geweld met honderden filmpjes en blijken zelf online ook op zoek te gaan naar mensen die in hun ogen een pak slaag verdienen. En het zijn vaak holebi’s die in hun vizier terechtkomen. Sommige video's zijn gemaakt in Blankenberge, Antwerpen, Roeselare en Leuven.

Dit alles doet terug denken aan de periode dat er in Rusland gelijkaardige feiten gebeurden vlak nadat de anti holebi wet werd ingevoerd. De Russische daders mishandelden homo's filmde dat en zetten die video's op sociale media. De daders claimen enkel 'jacht' te maken op pedofielen.

Criminal Justice’ is niet alleen de groepsnaam op Telegram, maar ook de titel van een Instagrampagina. Maar het is toch vooral de Telegramgroep die ogen doet trekken. De jongste dagen kreeg die plots heel wat extra leden, met een teller die nu ergens rond 600 staat. Die leden kunnen ‘genieten’ van zowat 400 video’s en foto’s, waar expliciet geweld altijd centraal staat en verheerlijkt wordt.

Heel wat van dat beeldmateriaal is willekeurig van het internet geplukt, maar er zijn ook video’s die de leden zelf gemaakt hebben in Blankenberge, Antwerpen, Roeselare en Leuven. Zo ook de beelden die vorige week aan het licht kwamen uit die laatste stad, en waarop te zien was hoe één slachtoffer in elkaar gemept werd, en een ander slachtoffer op zijn knieën om vergiffenis moest smeken.

De chatberichten die intussen ook binnen de groep circuleren, zijn ook ontstellend. Daaruit valt af te leiden dat de leden bewust op zoek gaan naar jonge holebi’s op TikTok en Instagram. Ze spreken hen aan via de chatfunctie, en sporen hen vervolgens fysiek op via hun IP-adres. En wanneer ze hun slachtoffers vervolgens opzoeken, deinzen ze er niet voor terug om messen en vuurwapens al dan niet vals mee te nemen.

Veel bereidheid om te praten is er niet bij de slachtoffers, al wilde één jongeman uit Antwerpen dat wél doen. “Ik was enkele weken geleden op de Groenplaats in Antwerpen, samen met een vriendin”, vertelt de jongeman, zelf ook holebi. “Even verderop stonden twee gasten luide muziek te spelen. Toen we vertrokken, begonnen ze ons plots te achtervolgen. En even later werd ik bedreigd via Instagram. Maar ik ben ook niet iemand die me laat doen, en dus heb ik met hen afgesproken om te praten. Had ik niet moeten doen... Ze hebben me zwaar bedreigd. Ik moest op mijn knieën gaan zitten en mijn excuses aanbieden. Wat als ik dat niet gedaan had? Dan zou ik zwaar aangepakt geweest zijn.”

De daders filmden het hele gebeuren en deelden het via sociale media. “Volgens mij stuurt de beheerder van die groep de leden bewust aan om jongeren te zoeken, te bedreigen en in elkaar te slaan. En ze moeten hun daden filmen, zodat die gedeeld kunnen worden. Ze lijken het echt te doen voor de ‘views’ en de ‘likes’.

De feiten uit Antwerpen lijken sterk op die uit Leuven. In dat laatste filmpje is ook het woord ‘Zemmel’ te horen, een pejoratieve term die Marokkanen gebruiken voor homo’s. Die feiten worden alvast onderzocht door de politie van Leuven. Het slachtoffer uit Antwerpen diende geen klacht in.

Slachtoffer van geweld op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit?
- doe eerst aangifte bij de politie in je woonplaats
- doe ook aangifte bij Unia => Klik hier
- Slachtoffer in Brussel & omgeving - sinds 1 maart 2019 kan je het anoniem melden via het Brusselse Rainbowhouse, dat kan via mail: info@rainbowhouse.be of via telefoon: 02 503 59 90.
- Links naar holebi vriendelijke advocaten, notarissen, therapeuten => Klik hier

LEES OOK
GENTSE POLITIE ONDERZOEKT HOMOFOBE VIDEO OP SOCIALE MEDIA
JEUGDBENDE UIT GENK MOET ZICH VERANTWOORDEN VOOR ZWAAR HOMOFOBISCH GEWELD
MINDERJARIGE RISKEERT CELSTRAF VOOR HOMOFOBE AANVALLEN IN BRUGGE
WEST VLAAMS KOPPEL SLACHTOFFER VAN HOMOFOBISCH VANDALISME

Bron: hln.be - Augustus 2020.

Dit bericht is gepost op 16 August, 2020 en 5722 keer gelezen.