Jeugdbende uit Genk moet zich verantwoorden voor zwaar homofobisch geweld.Acht leden van een jongerenbende, die in totaal 15 leden telde, hebben zich donderdag voor de rechter moeten verantwoorden voor zwaar homofobisch geweld.

Via een vals profiel op een datingapp lokten ze homo mannen naar parkings, waar ze hun slachtoffers zwaar toetakelden en onder bedreiging van een vuurwapen beroofden. De oudste was 20 de jongste amper 15. De acht meerderjarigen riskeren tot zeven jaar cel.

De meeste daders zaten nog in de schoolbanken toen ze de zware feiten pleegden in de periode tussen november 2019 en januari 2020. Eén van hun slachtoffers was J., een 52-jarige Limburger. Hij reed op 27 december van vorig jaar naar de parking van het Sint-Jan-Baptistplein, aan de kerk van Boxbergheide in Genk. Dat hem daar geen date te wachten stond, ondervond hij al snel.

“Bij aankomst zag ik één persoon staan”, vertelt hij. “En plots stonden er nog eens twee gasten aan mijn portier en het was duidelijk dat ze niet gewoon de weg wilden vragen. Ze hebben meteen mijn autosleutels, mijn portefeuille en mijn gsm afgenomen.”

“Ze dreigden met stokken en hadden ook een vuurwapen”, vervolgt hij. “In een huis in de buurt zag ik licht branden, dus ik dacht nog dat ik kon vechten voor mijn auto, of wegrennen. Maar toen kreeg ik een klap op mijn hoofd. Er volgde nog een reeks slagen en ik zat helemaal onder het bloed. ‘Ga ik dit wel overleven?’, dacht ik op een bepaald moment. Maar ik wist dat ik niet kon blijven liggen. Ik ben dan weg gestrompeld, tot aan dat huis. Daar heb ik luid geroepen dat ze de politie moesten bellen.”

De jongeren waren intussen aan de haal gegaan met de Alfa Romeo van J., die hij pas een jaar eerder voor 13.000 euro gekocht had. “Terwijl ik in het ziekenhuis verzorgd werd, vertelde de politie me dat mijn auto alweer gebruikt was bij het plegen van een carjacking...” Een week later volgde dan het nieuws dat zijn auto gevonden was in Genk. Uitgebrand, in een straat waar later één van de beklaagden bleek te wonen. In brand gestoken door twee minderjarigen die daar elk 50 euro voor gekregen hadden. Voor J. was het opnieuw een klap, financieel deze keer. Voor deze schade was hij niet verzekerd.

“Lichamelijk ben ik intussen wel hersteld”, aldus J., die als enige van vier slachtoffers die zich burgerlijke partij gesteld hadden aanwezig was in de rechtbank. “Maar psychisch weegt dit nog altijd door. Dit is een traumatische ervaring geweest, één die ik nooit meer zal vergeten. Ik sta er iedere dag mee op en ga er elke avond mee slapen.”

Ook slachtoffer F. stond ruim anderhalf uur doodsangsten uit. Hij liep een maand eerder, op 26 november, in de val van de bende, ook in Boxbergheide. “Hij werd meteen door meerdere personen hardhandig in een voertuig getrokken”, beschrijft zijn advocaat Luk Delbrouck de feiten. “Hij moest zijn geld, gsm en bankkaart afgeven. Vervolgens reden ze met hem naar een bankkantoor, waar ze nog eens 200 euro afhaalden met zijn kaart.”

Maar dat was niet voldoende. De bende nam F. mee naar zijn woning, op zoek naar nog meer geld. “En ondertussen bleef mijn cliënt maar klappen incasseren. Blijkbaar schepten ze daar genoegen in. Ik betreur ook dat er nooit enige spijtbetuiging gekomen is, want dat is belangrijk voor mijn cliënt.” Voor F. werd een morele schadevergoeding van 5.000 euro gevorderd.

De acht meerderjarige beklaagden gaven intussen in de rechtbank aan dat het hen niet om het geld te doen was. Maar de groepsdruk, daar had niemand aan kunnen weerstaan. “Een kameraad had die app op zijn gsm staan”, aldus hoofdbeklaagde A.A. (19) uit Genk, die steevast de ‘lokker’ genoemd werd. “We dachten dat het pedofielen waren die vieze dingen deden met kinderen en dat er geen risico’s aan verbonden zouden zijn. Maar tegen homo’s heb ik niets.” De gevolgen voor de slachtoffers? Daar had hij op het ogenblik zelf ook niet aan gedacht.

A.A. riskeert de zwaarste straf: zeven jaar cel. De andere beklaagden kijken aan tegen celstraffen van twee tot vijf jaar. Eén beklaagde die betrokken was bij ‘slechts’ één van de feiten, riskeert een werkstraf van 100 uur.

Voor slachtoffer J. is het ook belangrijk dat zijn aanvallers hun verantwoordelijkheid nemen. “Ze moeten mijn uitgebrande auto vergoeden. Het is niet omdat ze geen geld hebben, dat ze er gemakkelijk vanaf moeten komen. En ik heb ook nog altijd geen woord van spijt gehoord.” Woorden van spijt waren er wel tijdens het verhoor voor de strafrechter.

Drie beklaagden zitten sinds januari in de cel. Eén kompaan mocht de gevangenis in mei verlaten met een enkelband. Allemaal vroegen ze een mildere straf om nog iets van hun toekomst te kunnen maken. Vonnis volgt op 11 september.
LEES OOK
MINDERJARIGE RISKEERT CELSTRAF VOOR HOMOFOBE AANVALLEN IN BRUGGE
GENTSE POLITIE START ONDERZOEK NAAR ZWARE HOMOFOBE VIDEO OP SOCIALE MEDIA
MINDER DAN 200 BEHANDELDE CORRECTIONELE HOMOFOBE ZAKEN OP 3 JAAR TIJD IN BELGIE
HOMO KOPPEL UIT WEST VLAANDEREN SLACHTOFFER VAN HOMOFOBISCH VANDALISME OM REGENBOOGVLAG

Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 14 August, 2020 en 4527 keer gelezen.Reageer op dit bericht: