Poolse kunstenares stelt transgender werken voor in Antwerpen.De Poolse kunstenares Joanna Grochowska toont in Antwerpen haar werk 'Faceless Human Formes'. De kunstwerken werden naar Antwerpen gehaald naar aanleiding van het voorbije Antwerp Queer Arts Festival, onderdeel van de voorbije Antwerp Pride.

Nog tot 30 augustus stelt Joanna Grochowska haar bewerkte fotografie met op de voorgrond lichamen van transgenders na hun geslachtsoperatie tentoon in Galerij Verbeeck-Van Dyck op Het Eilandje. Haar Faceless Human Formes tentoonstelling is een reeks bewerkte foto's waar ze al in 2011 mee begon, het werk werd eerder al tentoongesteld in The Museum of Sex in New York.

“Ik stel beelden tentoon uit mijn reeks XXY. Dat zijn beelden die het lichaam tonen na geslachtschirurgie, ik maak moderne kunst en bewerkt mijn foto’s Alle typische geslachtskenmerken zijn verwijderd in het werk.” Zo zien de lichamen er bijna uit als mannequins. De littekens op het lichaam verberg ik niet in het werk. De schoonheid zit ook in de littekens. Ik zoek een verband tussen pijn, gender, transitie en schoonheidsidealen. Het proces van een transitie zie ik als een prachtig proces, maar de pijn staat wel centraal”, zegt Joanna.

“Het is niet zo moeilijk om mensen te vinden die hun transitieproces met mij willen delen of dat voor de camera willen brengen. Ik volg hen soms jarenlang en leer hen echt kennen. Ze ontdekken vaak ook dingen over zichzelf gaandeweg. Ze nodigen mij uit in hun privésfeer door hun lichaam te tonen. Dat zorgt voor een bijzondere band.”Vandaag krijgt Joanna heel veel reactie op haar werk, vooral via sociale media wordt ze veel gecontacteerd door transgenders tijdens of na hun transitie. Dat zijn vaak diepe en betekenisvolle reacties of ze bedanken mij voor mij werk. Ik krijg veel de vraag van transgenders om hen te portretteren. Dat mijn visie op transitie zoveel impact heeft op hen, is heel betekenisvol voor mij. Ik vraag niet meer dan dat”, aldus Joanna.

De tentoonstelling loopt nog tot 30 augustus.
Openingsuren: vrij, zat, zo van 13 u tot 18 u.
Adres: Galerij Verbeeck-Van Dyck - Verbindingsdok Westkaai 12, 2000 Antwerpen.

Extra: nuttige links voor Vlaamse transgender+ personen)
- Website transgender infopunt => Klik hier
- Website Interseksualiteit Vlaanderen => Klik hier
- Links naar Vlaamse transgender organisaties => Klik hier

Bron: gva.be + foto & holebi info - Augustus 2020.

Dit bericht is gepost op 11 August, 2020 en 8669 keer gelezen.