Onrust in Polen, tal van holebi's & transgenders gearresteerd, Europa moet dringend ingrijpen.Onrust in Polen en heel klein lichtpuntje. In Warschau zijn vrijdag bijna 50 holebi & transgender activisten opgepakt bij een protestactie tegen het anti holebi & transgender beleid van de overheid onder leiding van president Duda. Daarnaast oordeelde opnieuw een plaatselijke rechter dat een zogenaamde holebi en transgender vrije zone ongrondwettelijk is.

Anti holebi & transgender
Een rechter uit Lublin oordeelde dat de holebi & transgender vrije zone ongrondwettelijk is en noemde de zone een schending van de rechten van ouders om hun kinderen op te voeden zoals zij dat willen. Daarnaast noemde hij het uitroepen van zo'n zone discriminatie die de waardigheid van holebi's en transgenders aanpast. Eerder kon je bij holebi info lezen dat een rechter uit Istebna in het zuidwesten van Polen, en een rechter uit Klwów in Oost-centraal Polen ook oordeelden dat de holebi & transgender vrije zones ongrondwettelijk zijn en discriminatie.

President zet bevolking aan tot holebi & transgender haat
Veel mensen uit de Poolse holebi- en transgender gemeenschap voelen zich niet meer veilig in hun land nu president Andrzej Duda de eed heeft afgelegd voor zijn tweede ambtstermijn na een kiescampagne waarbij hij de holebi en transgender gemeenschap viseerde. Mensenrechtenactivisten vrezen dat het niet bij verkiezingstaal zal blijven en willen dat Europa harder optreedt. "Net zoals in Rusland worden activisten nu opgepakt. Holebi’s worden er behandeld als tweederangsburgers", klinkt het.

Arrestaties
In de Poolse hoofdstad Warschau zijn er vrijdag bijna vijftig holebi en transgender activisten opgepakt door de politie bij een protestactie die de arrestatie van een van hen wilde voorkomen. De activisten vormden een mensenketting rond de politiewagen die haar wilde meenemen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) klaagt aan dat de Poolse regering "vage godslasteringswetten" misbruikt tegen minderheden en vraagt dat Europa ingrijpt.

President
Alles begon nadat donderdag de Poolse president Andrzej Duda de eed aflegde voor zijn tweede ambtstermijn. Duda won nipt de verkiezingen na een hevige campagne die vooral de holebi- en transgender gemeenschap viseerde. De conservatieve partij van Duda heeft hechte banden met de katholieke kerk. Hij noemde eerder de holebi en transgender gemeenschap "een ideologie erger dan het communisme die het traditionele gezin bedreigt".

Sinds zijn herverkiezing zijn al verschillende holebi en transgender activisten opgepakt, vaak op basis van 'godslasteringswetten'. Recent nog nadat activisten een regenboogvlag hadden gehangen aan een beeld van Christus en aan verschillende kerken. In Polen staan er op die wetten die HRW (Human Rights Watch) "erg vaag" noemt, tot twee jaar gevangenisstraf.

Lesbische activiste
De Poolse politie viseerde vrijdag een lesbische activiste die eerder deelnam aan de actie met regenboogvlaggen aan kerken, en die in juni al veroordeeld werd tot twee maand cel wegens het besmeuren van een vrachtwagen met daarop homofobe leuzen. De politie kwam haar vrijdag arresteren in het centrum van de plaatselijke holebi & transgender gemeenshap. Om dat te voorkomen versperden honderden activisten het gebouw. De politie kon haar uiteindelijk toch arresteren maar daarop omsingelden de activisten de politiewagen waarna verschillenden van hen werden opgepakt. "Wij grijpen in tegen de meest agressieve activisten, nultolerantie voor het schenden van de wet," klonk het bij de politie.

Volgens de holebi en transgender organisatie was de hele politie actie duidelijk politiek gemotiveerd. "Het dispropotionele en brutale karakter van de politie-interventie toont duidelijk aan dat de politiek hier een hand in heeft", zegt ook Michał Szczerba, een parlementslid van de oppositie aan persbureau AP.

Aanklacht door mensenrechtenorganisatie
De mensenrechten organisatie HRW (Human Rights Watch) klaagt de arrestaties aan. ""Ze hebben de afgelopen weken verschillende activisten opgepakt na vreedzame protestacties", klinkt het in een persbericht. "Ze hebben daarvoor telkens een breed interpreteerbare en erg vage godslasteringswet gebruikt die de vrijheid van meningsuiting schendt en de Poolse rechtstaat steeds verder uitholt. De Poolse autoriteiten moeten onmiddellijk stoppen met het viseren van activisten die gebruik maken van hun vrijheid van meningsuiting", zegt Kyle Knight van HRW in het persbericht. "Minderheden viseren en als zondebok aanwijzen, is intussen routine geworden in Polen. En dat heeft gevaarlijke gevolgen voor de mensenrechten."

Europa moet meer doen
Volgens het HRW moet Europa dringend ingrijpen. Zeker ook nadat eerder al holebi & transgender vrije zones werden ingevoerd in honderden gemeenten steden en provincies. Iets wat ondertussen een handjevol gemeenten Europese subsidies heeft gekost maar dat is volgens het HRW niet voldoende, ook omdat conservatieve Poolse groepen het misgelopen geld hebben bijgepast.

Volgens HRW kan Europa veel meer doen. "Er zou een mechanisme moeten komen dat Europees geld direct linkt aan het schenden van fundamentele grondrechten", klinkt het. Juridisch lijkt dat haalbaar, want het respecteren van de mensenrechten en de rechtstaat was een van de voorwaarden van de toetreding tot de Europese Unie. Politiek ligt het een pak moeilijker, want het was Polen dat samen met Hongarije dergelijke clausule liet afzwakken bij het recent onderhandelde Europese coronaherstelfonds.

De commissaris voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa heeft op Twitter wel al om de onmiddellijke vrijlating van de lesbische activiste gevraagd. De Raad van Europa is voor alle duidelijkheid geen instelling van de Europese Unie. De commissaris heeft vooral een adviserende rol.
LEES OOK
POLEN STOPT BESCHERMING VROUWEN OMDAT HET HOLEBI & TRANS IDEOLOGIE RECHTVAARDIGD!
ENKELE POOLSE ANTI HOLEBI & TRANS GEMEENTEN KRIJGEN GEEN GELD MEER VAN EUROPA
POOLSE RECHTBANKEN VERKLAARDEN TWEE HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES ALS ONGRONDWETTELIJK
POOLSE PRESIDENT VERGELEEK HOLEBI & TRANS ZIJN MET COMMUNISTISCH INDOCTRINATIE

Bron: holebi info & vrtnews - Augustus 2020.

Dit bericht is gepost op 09 August, 2020 en 4613 keer gelezen.Reageer op dit bericht: