Lesbische asielzoekster overgoten met kokend water in Nederland.Een 23-jarige lesbische Nigeriaanse vrouw (foto) werd afgelopen week slachtoffer van een zware homofobe daad. De vrouw werd overgoten met kokend water in het asielcentrum waar ze verblijft.

Het nieuws werd bekend gemaakt door de stichting LGBT Asylum Support ((een organisatie die opkomt voor de belangen van holebi en transgender asielzoekers in Nederland) die haar bijstaat. Het slachtoffer heeft tweedegraads brandwonden van haar oksel tot haar bil (foto onderaan, opgelet kan schokend over komen). LGBT Asylum Support is bovendien ook van mening dat holebi & transgender asielzoekers in een apart asielcentrum moeten worden opgevangen, want het is helaas niet de eerste keer dat holebi & transgender asielzoekers door andere asielzoekers werden aangevallen.

Ruzie met Nigeriaans koppel
De lesbische vrouw was op bezoek bij haar vriendin in het asielcentrum in Gilze (Tilburg). De aanvaller is een heteroseksuele vrouw uit Nigeria. De 23-jarige lesbische vrouw van Nigeriaanse afkomst was voor haar verjaardag op bezoek bij haar vriendin, eveneens van Nigeriaanse afkomst, en dochtertje in asielzoekerscentrum Gilze. Deze vriendin had al een tijdje last van de Nigeriaanse vrouw en haar man. De Nigeriaanse man wilde een relatie met haar aangaan waarna ze had gezegd dat ze lesbisch is. In Nigeria is homoseksualiteit taboe en strafbaar, en toen is alle ellende begonnen. De man zou de vrouw hebben gezegd haar armen en benen te zullen breken, en noemde haar een vuile lesbienne. Er ontstond volgens hem een handgemeen, waarna zijn vrouw kokend water over de Nigeriaanse vrouw en haar dochtertje wilde gooien. De vriendin sprong ertussen en kreeg de volle laag.

Ernstige feiten
De vrouw liep zware verwondingen op. Op een foto na de aanval (foto onderaan, opgelet kan schokend over komen) is te zien dat de 23-jarige vrouw van boven tot onder brandwonden heeft en grote stukken huid weg zijn. Zij heeft eerste hulp gekregen in het asielcentrm, maar volgens het LGBT Asylum Support wilde de geneeskundige dienst van COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) haar niet behandelen omdat zij niet in Gilze verblijft. Hij zegt dat het slachtoffer naar het Tweestedenziekenhuis gestuurd is in Tilburg. Daarna heeft ze een reis van vijf uur met de trein gedaan. "Ze heeft ondertussen extreem veel pijn, gewone pijnstillers zijn niet meer voldoende, nu pas komt bij haar het besef hoe de komende periode eruit gaat zien en dat komt keihard aan," aldus Sandro Kortekaas van de Stichting LGBT Asylum Support. Het COA ontkent dat het slachtoffer geen hulp kreeg.

Meer aparte asielcentra gevraagd
LGBT Asylum Support pleit er al langer voor om holebi en transgender asielzoekers een eigen onderdak (asielcentrum) te geven. In 2016 heeft destijds staatssecretaris Klaas Dijkhoff dat toegestaan, maar er zijn er nog te weinig. "Het is ook nog steeds aan de locatiemanager of dat ook gebeurt. Wij pleiten voor een eigen azc (asielcentra) voor holebi en transgender asielzoekers. Mensen die al op de vlucht zijn, verwachten niet dat ze ook in Nederland niet veilig zijn vanwege hun geaardheid. Jaarlijks zijn er verschillende incidenten, maar zo erg hebben we nog niet meegemaakt, aldus Kortekaas.

Jaarlijks tal van incidenten tegen holebi & trans+ asielzoekers
"Jaarlijks staan wij 250 tot 300 holebi en transgender asielzoekers bij. Jaarlijks zijn er verschillende incidenten, maar zo erg hebben we nog niet meegemaakt. Daarom hebben we met toestemming van het slachtoffer ook een foto naar de pers gestuurd. Dit moet stoppen. En daarom gaan we dit weekend ook nog actie voeren.” Eerder dit jaar kon je bij holebi info al lezen dat een meerderheid van de holebi & transgender asielzoekers in Nederland te maken heeft met geweld (link onderaan).

Politie
Vrijdag deden Kortekaas en het slachtoffer aangifte van de feiten bij de politie. Deze politie van Midden- en West-Brabant zegt de kwestie zéér serieus te nemen. "Dit is een ernstige zaak. Wij zijn niet bij het incident gevraagd. Soms gebeurt dat wel. De wijkagent heeft contact met het azc (asielcentrum) en COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers)”, aldus een woordvoerder. "Het slachtoffer doet elders in het land aangifte. Dat komt naar ons toe en dan gaan wij er mee aan de slag."

Toch nog snelle actie
Kortekaas had gevraagd dat het slachtoffer kon worden overgeplaatst naar een ander asielcentrum. Ondertussen werd vrijdagavond bekend dat het slachtoffer voor haar veiligheid samen met haar 18 maand oude baby is overgebracht naar een asielcentrum in Grave (Noord-Brabant). Foto van het slachtoffer onder de links lees ook.
UPDATE
De dader en haar man zijn enkele dagen later door de politie opgepakt.

LEES OOK
HOLEBI & TRANS ASIELZOEKERS IN HEEL EUROPA FYSIEK & SEKSUEEL BELAAGD - 2018
MEERDERHEID HOLEBI & TRANSGENDER ASIELZOEKERS TE MAKEN MET GEWELD IN NEDERLAND - 2020
TRANSGENDER ASIELZOEKSTER AANGEVALLEN IN AMSTERDAM - 2020

Foto slachtoffer, opgelet kan schokerend overkomenBronnen: bndestem, hartvannederland, nos.nl - Augustus 2020.

Dit bericht is gepost op 08 August, 2020 en 5019 keer gelezen.Reageer op dit bericht: