Aandacht voor geweld tegen holebi's & transgenders met viooltjes in Antwerpen.Naar aanleiding van Antwerp Pride (5 - 9 Augustus) verschenen woensdag twintig werken van de Britse kunstenaar Paul Hartfleet aan de Antwerpse politietoren Oudaan. Het gaat om tekeningen van viooltjes, die de aandacht moeten vestigen op vooral de problematiek rond geweld op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit, maar ook op basis van afkomst en religie.

Viooltjes worden in het Engels ‘pansies’ genoemd, maar dat is ook een term die als scheldwoord wordt gebruikt en vertaald kan worden als mietje of nicht (scheldwoord dat men gebruikt tegenover homo mannen). Met The Pansy Project gebruikt de kunstenaar Paul Harfleet de kleine paarse bloemetjes om de aandacht te vestigen op haatmisdrijven. In tal van steden, waaronder Berlijn en New York, plantte hij de bloemetjes op locaties waar een haatmisdrijf had plaatsgevonden. Hij deed via sociale media een oproep om dergelijke plaatsen in Antwerpen te vinden.

Omwille van de coronacrisis plantte hij deze keer geen bloemen en kon hij zelf ook niet naar Antwerpen afzakken. In de plaats maakte hij tekeningen die als een soort sticker worden opgehangen. Ook aan de politietoren Oudaan verschenen vandaag twintig van die tekeningen.

“Het cijfer twintig verwijst naar de slechts twintig procent van het vermoedelijke totaal aantal haatmisdrijven waarvan aangifte wordt gedaan bij de politie. Door deze campagne moedigen we slachtoffers van holebi- of transfobe misdrijven aan om de stap naar de politie te zetten”, zegt Politiezone Antwerpen.

Het project kadert in de Antwerp Pride, die - opnieuw omwille van corona - grotendeels werd geannuleerd. De grote optocht door Antwerpen werd eerder al afgeblazen, maar door de verstrengde maatregelen zijn ook de kleinere bijeenkomsten niet mogelijk. Alleen wat in de eigen bubbel kan, blijft op het programma staan.

De jaarlijkse editie van de Antwerp Pride ziet er dit jaar door de coronacrisis heel anders uit. Er is geen pride optocht, maar er is des te meer te doen online, waardoor dit jaar écht iedereen, ook mensen uit andere landen, mee kunnen vieren. Ook het bijbehorende Queer Arts Festival Antwerp heeft een aangepast programma. Hier onder twee links naar beide evenementen:
LEES OOK
ANTWERP PRIDE WAT GAAT DOOR EN WAT GAAT NIET DOOR - VEEL ONLINE - (5-9 Augustus)
ANTWERP QUEER ARTS FESTIVAL AANGEPAST PROGRAMMA (3-9 Augustus)

Bron: nieuwsblad.be & holebi info - Augustus 2020.

Dit bericht is gepost op 06 August, 2020 en 4433 keer gelezen.