Nederlandse holebi intersekse en trans+ federatie roept overheid op iets te doen aan toenemend geweld.De stroom van geweld tegen holebi's (homo, lesbisch, biseksueel) intersekse en transgender+ personen moet stoppen in Nederland. Het kabinet moet in actie komen en politieke partijen moeten er een speerpunt van maken bij de komende verkiezingen. Dat schrijven Astrid Oosenbrug en Philip Tijsma van de Nederlandse LHBTI federatie het COC.

Het geweld moet stoppen”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Of het nu is om je seksuele geaardheid, genderidenteit, geslachtskenmerken, huidskleur, geloof of op welke grond dan ook. Ik wil een land waar iedereen veilig zichzelf kan zijn. Het is tijd dat het kabinet in actie komt.”

Te lage straffen
In totaal krijgen zeven op de tien Nederlandse holebi's intersekse en transgender+ personen te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn, zo blijkt uit cijfers van Nederlandse Justitie. Daarvan doen jaarlijks slechts tweeduizend mensen aangifte, waarbij er minder dan tien daders voor geweld op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit worden veroordeeld, meestal met een lage taakstraf van gemiddeld veertig uur.

Angst blijkt terecht
Ook blijkt dat uit angst voor geweld steeds meer Nederlandse homo en lesbische koppels hun gedrag op straat aanpassen, bijvoorbeeld door niet meer hand in hand te lopen. Dat dit een gevaar is ontdekten Fabio en Daniel op eerste paasdag in Amsterdam Oost. Toen ze hand in hand naar de supermarkt liepen, werden ze uitgescholden en bespuugd. Het schokkende filmpje dat Fabio van de gebeurtenis maakte, haalde het nieuws. Je voelt als kijker hoe bedreigend het is om in je eigen buurt te worden aangevallen om wie je lief hebt. En of het nog niet genoeg was, werd het koppel een paar weken later opnieuw aangevallen.

Helaas is dit geen alleenstaand geval. De afgelopen tijden zijn er steeds vaker geweldsdaden tegen holebi's intersekse en transgender personen in Nederland. Recent werden er zowel in Amsterdam als in Rotterdam transgender vrouwen belaagd op de metro. En op diverse plaatsen in Nederland werden mensen om hun identiteit verwond met een glasscherf, van hun fiets getrapt en bewusteloos geslagen.

Oproep aan Nederlandse politiek
Dat moet stoppen, zeggen Astrid Oosenbrug en Philip Tijsma van de Nederlandse LHBTI federatie het COC. "Daarom roepen wij politieke partijen vandaag (1 augustus) per brief op: maak voor de Kamerverkiezingen van maart 2021 een speerpunt van de aanpak van discriminerend geweld! Zet het in de verkiezingsprogramma’s die jullie op dit moment schrijven. We willen dat minister Slob (Onderwijs) zorgt voor meer een betere aandacht voor aanvaarding op school, want voorkomen is beter dan genezen. We willen dat minister Grapperhaus (Veiligheid) hogere wettelijke straffen stelt op discriminerend geweld. Er moeten gespecialiseerde rechercheurs komen die discriminatiezaken tot op de bodem uitzoeken,” aldus Oosenbrug en Tijsma die verder nog schreven:

"Discriminatie van transgender- en intersekse personen moet strafbaar worden. Schelden met woorden als ‘manwijf’, ‘kankerhomo’ of ‘vieze pot’ hoort te gelden als bewijs voor discriminatie en voor strafverhoging. Nu doen veel rechters en officieren van justitie dat nog af als ‘dagelijks taalgebruik’. Politieacademies moeten verplicht aandacht besteden aan de aanpak van discriminatie. En moet nog veel meer gebeuren. Dus politiek, zet de schouders er onder! Zodat trans vrouwen zich weer veilig voelen in de metro. Zodat Fabio en Daniel veilig hand in hand over straat kunnen. Zodat iedereen in Nederland kan zijn wie die is, zonder angst voor geweld.”
LEES OOK
DISCRIMINATIE VAN HOLEBI'S & TRANSGENDERS BLIJFT STIJGEN IN NEDERLAND
OPNIEUW JONGE HOMO AANGEVALLEN IN NEDERLANDSE ENSCHEDE
OPNIEUW HOMOFOBE AANVAL IN AMSTERDAM
HOLEBI'S & TRANSGENDERS UIT ROTTERDAM VOELEN ZICH ONVEILIG

Bron: coc.nl & holebi info - Augustus 2020.

Dit bericht is gepost op 03 August, 2020 en 3976 keer gelezen.Reageer op dit bericht: