Bart, Olivier en baby Warre zitten vast in de VS, en raken ook door Belgische wet niet thuis.Eerder kon je bij holebi info het verhaal lezen van Bart en Olivier die hemel en aarde moesten verzetten om de geboorte van hun zoontje in de VS mee te maken. Met dank aan tussenkomst van de politiek geraakte ze op tijd in de VS. Maar nu raakt het koppel niet terug thuis, en dat heeft voor een deel te maken met de Belgische wet.

Bart en Olivier uit het Oost-Vlaamse Deinze geraken niet meer thuis. Woensdag 20 mei beviel een draagmoeder van hun zoontje Warre. Nu, meer dan drie maand later hebben de papa's nog steeds niet de nodige papieren om thuis te geraken. "Onder andere door het coronavirus, daarom reikt men in de VS geen paspoorten uit en een Belgisch paspoort krijgen we niet omdat twee vaders in Belgie nog steeds niet erkend worden."

Lesbische mama's worden sinds 2015 in ons landje wel erkend, homo papa's kunnen enkel hun rechten (erkenning als twee papa's) regelen via de rechtbank.

De kersverse papa's lieten eerder weten dat ze pas vier weken na de geboorte van Warre zouden kunnen terug keren. Want een baby mag pas na vier wegen het vliegtuig op. Maar, door het coronavirus en de Belgische wetgeving zit het koppel vast in het land van Donald Trump. Bart en Olivier verblijven momenteel in San Diego in de taat Californië, 3.000 kilometer van Wisconsin, waar draagmoeder Nina beviel van hun zoon.

“De eerste weken huurden we daar een appartement, maar aangezien we niet weten wanneer we naar huis mogen, kunnen we in afwachting gelukkig terecht bij een oude schoolvriendin”, zegt Bart. “Net zoals bij het vertrek is het coronavirus de oorzaak van het probleem. We hebben pas acht weken na de geboorte van Warre een afgestempeld geboortecertificaat gekregen, maar een paspoort is er nog steeds niet. Door het coronavirus, dat momenteel zeer hevig woedt in de VS, reiken de administratieve diensten nog steeds geen paspoorten uit. Warre is dus voorlopig nog geen Amerikaanse staatsburger en heeft dus geen paspoort om naar huis te kunnen vliegen.”

Maar dat is niet het enige probleem. De Belgische wetgeving blijkt ook een struikelblok. De VS erkennen Bart en Olivier beide als wettelijke vaders, maar België niet. Waarom niet? Omdat er nog steeds geen wetgeving rond bestaat, terwijl dat wel zo is voor lesbische mama's. En daardoor is het ook niet mogelijk om voor baby Warre een Belgisch paspoort te krijgen. "Mochten we een hetero koppel in dezelfde situatie zijn, dan waren we al thuis geweest."

"De enige mogelijkheid zou zijn om dit door de familierechtbank in België te laten omzetten, maar aangezien we hier niet weg kunnen, gaat dat niet. Vanop afstand zouden we misschien een procedure kunnen laten inleiden, maar hoe lang zal dat nog duren? Een jaar? Via de Belgische ambassade hebben we nog geprobeerd om een ‘laisser-passer’ te krijgen, zodat Warre zonder paspoort kan reizen, maar vrijdag hebben we het slechte nieuws gekregen dat ook die route werd afgesloten, net omdat het coronavirus in ons land ook opnieuw de kop opsteekt. We hebben opnieuw minister Alexander De Croo (Open Vld) gecontacteerd en die heeft op zijn beurt zijn diplomatieke cel ingeschakeld. Dankzij hem zijn we hier op tijd geraakt, hopelijk kan hij ons ook snel terug thuis krijgen. Maar hoe de kaarten er nu voor liggen, is het redelijk uitzichtloos.”

Bart en Olivier zijn nu al 12 weken in de VS en hun zoontje is ondertussen 10 weken oud. "Het is minstens even moeilijk om hier weg te geraken dan om naar hier te komen, maar de situatie is wel minder dringend. We zijn samen en onze baby is gezond, dat is het voornaamste. Maar we willen naar huis. Warre heeft zijn grootouders, zijn nonkels en tantes en zijn meter en peter nog niet gezien. We houden iedere dag contact met het thuisfront via Skype, maar dat is toch hetzelfde niet. Ook Olivier en ik missen onze familie en vrienden. Mijn horecazaak in Deinze blijft verder draaien en ook de supermarkten van Oliviers familie vallen niet stil, maar het wordt tijd dat we er terug kunnen invliegen. Hier houden we ons vooral bezig met wandelen, want door het virus kunnen we hier ook niet veel doen. Hopelijk kan de politiek ons opnieuw redden."
Nuttige link
- Alles over Belgisch homo & lesbisch ouderschap => KLIK HIER
LEES OOK
ZE HEBBEN HET GEHAALD, BART & OLIVIER OP TIJD IN DE VS VOOR GEBOORTE ZOONTJE
BART EN OLIVIER KUNNEN MET DANK AAN MINISTER DE CROO NAAR DE VS
OLIVIER EN BART RAKEN NIET IN DE VS DOOR CORONA VIRUS EN BELGISCHE MANIER VAN TELLEN

Bron: hln.be & holebi info - Juli 2020

Dit bericht is gepost op 27 July, 2020 en 5009 keer gelezen.