Strafbaarheid homoseksualiteit doet hiv cijfers stijgen.Mannen die in een Afrikaans land wonen waar homoseksualiteit strafbaar is, zijn vaker besmet met het HIV virus dan degene die in landen wonen waar homoseksualiteit legaal is.

Onderzoekers van de Johns Hopkins University ontdekten dat mannen die seks hebben met mannen (MSM) in sub-Sahara Afrikaanse landen waar homoseksualiteit ernstig strafbaar is, één tot vijf keer meer risico hebben hiv op te lopen dan andere mannen. In landen waar enkel bepaalde juridische belemmeringen of vervolgingen bestaan, zijn deze twee keer zo groot.

In de studie, die werd uitgevoerd van 2011 tot 2018, verzamelden onderzoekers gegevens over MSM die in tien landen ten zuiden van de Sahara wonen en verdeelden ze in drie categorieën van criminalisering. Daaruit blijkt onder andere:

Mannen uit Nigeria en Gambia die seks hebben met mannen hebben bijna vijf keer de kans om hiv op te lopen.

MSM afkomstig uit onder andere Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee-Bissau en Rwanda waar homoseksualiteit recent uit de strafwet werd gehaald, blijkt slechts acht procent van de mannen die seks hebben met mannen besmet met het hiv virus.
En twee op tien mannen die seks hebben met mannen afkomstig uit Kameroen, Senegal en Togo, waar homoseksualiteit strafbaar is met een celstraf van acht jaar, zijn besmet met hiv.

Onderzoekers beschouwden Gambia en Nigeria als landen met "ernstige criminalisering", waarbij respectievelijk de levenslange gevangenisstraf en de doodstraf worden gehandhaafd. In beide landen hebben MSM 4,65% meer kans op hiv.

Matthew Hodson, uitvoerend directeur van de Britse liefdadigheidsinstelling NAM aidsmap, benadrukt dat anti holebi en transgender wetten de inspanningen van hiv-pleitbezorgers en gezondheidswerkers die de besmettingscijfers willen verlagen belemmeren en in de kiem smoren. En stelt dat de onderzoeksresultaten ook op gaan voor niet Afrikaanse landen waar homoseksualiteit strafbaar is.

"Het voorkomen van de overdracht van hiv en andere soa's wordt soms gebruikt als dekmantel om homofobe wetten in te voeren of te behouden," zegt Hodson. "Dit rapport kwantificeert het verhoogde risico op hiv-verwerving in landen die homoseksualiteit criminaliseren en toont het verband aan tussen zware straffen voor seksueel gedrag van hetzelfde geslacht en een hogere prevalentie van hiv. Homofobie vormt een belemmering voor passende informatie en advies over seksuele gezondheid, het voorkomt dat mensen testen en toegang krijgen tot hiv-behandeling, wat niet alleen levens redt, maar ook de overdracht ervan stopt. We zullen hiv niet beëindigen zonder ervoor te zorgen dat de rechten en waardigheid van holebi's, MSM, transgender+ en intersekse personen worden gerespecteerd."
Nota
MSM dat staat voor Mannen die seks hebben met Mannen, gaat niet enkel over homo, biseksuele en trans mannen, maar voornamelijk over mannen die zichzelf eerder als hetero beschouwen en benoemen, maar die toch sporadisch seks hebben met een man, sommigen, maar niet allemaal, omdat ze aan sekswerk doen.
LEES OOK
CENTRAAL AFRIKAANS LAND HAALT HOMOSEKSUALITEIT UIT DE STRAFWET + LIJSTJE
NOORD AFRIKAANS LAND SCHAFT DOODSTRAF HOMO'S AF MAAR...

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 27 July, 2020 en 2207 keer gelezen.Reageer op dit bericht: