Homo's & transgenders klagen overheid aan in land waar homoseksualiteit strafbaar is.Twintig homo's en trangenders uit het Afrikaanse Oeganda, gearresteerd op grond van dubieuze beschuldigingen van het overtreden van coronavirus maatregelen, waarbij een burgemeester van de gemeente zweepslagen toediende voordat ze werden gearresteerd, hebben onder leiding van mensenrechten activisten juridische stappen ondernomen tegen de autoriteiten.

Er kwamen schrijnende beelden naar voren van een inval van 29 maart die leidde tot de arrestatie van ongeveer 20 holebi en transgender Oegandezen. De 16 homo mannen en vier transvrouwen, allemaal dakloos, werden meegesleurd in een plotse gewelddadige politie inval in een opvangcentrum in de hoofdstad Kampala.

Nadat de homo mannen en transvrouwen bijna 50 dagen in voorlopige hechtenis hadden doorgebracht zonder toegang tot een juridisch adviseur, heeft een lokale mensenrechtenorganisatie, Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF), een rechtszaak aangespannen tegen de Oegandese autoriteiten en in het bijzonder tegen de lokale burgemeester Haijji A Kyengera en tegen de adjunct-officier van de Kitalya gevangenis Philimon Woniala, met de claim dat de groep "wrede en onmenselijke" martelingen moesten ondergaan tijdens hun arrestatie en in de gevangenis.

De arrestaties gebeurde niet onder de wet die homoseksualiteit strafbaar maakt in het land, maar op beschuldiging van het niet gehoorzamen van coronavirus regelgeving op het gebied van sociale afstand. De homo mannen en trans vrouwen stonden op het moment van arrestatie buiten te wachten tot ze het daklozen centrum binnen mochten. In een persbericht hekelde de homo mannen en transvrouwen de "talloze vormen van geweld, variƫrend van spotten, geselen, onderwerping tot lijfstraffen, evenals het weigeren van toegang tot voedsel, sanitaire voorzieningen en medicatie."

Momenteel is homoseksualiteit in Oeganda strafbaar met een levenslange celstraf. In 2014 wilde de Oegandese overheid de doodstraf invoeren voor homoseksualiteit. Na wereldwijde protesten werd dat idee afgevoerd. Maar sinds 2019 ligt het voorstel opnieuw op de overheidstafel. In Oeganda is het zoals in nog tal van andere landen, de overheid die de bevolking systematisch aanzet tot haat tegenover holebi's en transgenders.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juli 2020.

Dit bericht is gepost op 26 July, 2020 en 3869 keer gelezen.Reageer op dit bericht: