Poolse overheid daagt Ikea voor de rechtbank.Ikea wordt door de Poolse overheid vervolgd nadat het een medewerker ontsloeg wegens homofobie. De overheid pikt het niet dat de man werd ontslagen vanwege zijn religieuze overtuiging tegenover holebi's.

De voormalige medewerker van de Poolse vestiging van Ikea, geïdentificeerd als Tomasz K, werd vorig jaar ontslagen toen hij weigerde een homofobe opmerking te verwijderen die hij op de interne site van het bedrijf had gepost. En nu klaagt de Poolse overheid Ikea aan omdat het volgens hen inbreuk maakte op de religieuze rechten van de werknemer.

Marcin Sadus, een woordvoerder van het parket in Warschau, vertelde de Poolse nieuwsdienst PAP dat Tomasz K werd ontslagen vanwege "willekeurige uitspraken en vooroordelen" door de directeur human resources van IKEA. Sadus zei dat de directeur van de afdeling personeel van Ikea vooroordelen toonde jegens de werknemer die, door zijn 'mening' over homo's te uiten, 'naar katholieke waarden verwees'. Volgens Sadus moeten werkgevers de privacy van hun werknemers verzekeren en respecteren, inclusief het vermijden van ideologisch acties die geen verband houden met het werk.

Een woordvoerder van Ikea bevestigde dat zijn directeur human resources in de zaak is aangeklaagd en zei dat ze hun “volledige steun” zullen verlenen. De ontslagen man schreef onder andere dat het aanvaarden van holebi's 'en andere afwijkingen' een schande is. Verder plaatste hij tal van anti homo bijbelverzen en wenste hij homo's zelfs dood. Dit alles schreef hij op de interne site van Ikea. Na het ontslag verklaarde Ikea dat het de werknemer zijn mening had gegeven 'op een manier die de rechten en waardigheid van holebi's en transgenders aantast, en dat dit niet door de beugel kan."

Het besluit van Ikea om de man te ontslaan, was trouwens in overeenstemming met de Poolse arbeidswet, die werkgevers verplicht om discriminatie als gevolg van seksuele geaardheid te bestrijden, maar het veroorzaakte verontwaardiging in het hele land en Ikea kreeg te maken met een landelijke boycot. De Poolse minister van Justitie, Zbigniew Ziobro, noemde de acties van Ikea 'absoluut schandalig' en gaf het parket de opdracht de zaak te onderzoeken. Het anti holebi en transgender gevoel is de laatste maanden steeds gebruikelijker geworden in Polen, denk maar aan de zogenaamde holebi en transgender vrije zones, waar holebi's en transgenders niet welkom zijn.

Hoewel Ikea al jaren bekend staat omwille van het feit dat het soms ook holebi koppels toevoegt aan zijn catalogus, en vanwege zijn holebi vriendelijkheid ook ten opzichte van werknemers, trok men in 2013 enkele foto's met daarop homo koppels terug uit de Russische Ikea catalogus na klachten van de Russische overheid wegen het schenden van de 'gay propaganda wet'.
LEES OOK
POOLSE RECHTBANK VERKLAARDE AL TWEE HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES ONGRONDWETTELIJK

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juli 2020.

Dit bericht is gepost op 25 July, 2020 en 5566 keer gelezen.Reageer op dit bericht: