Israel op weg om conversie therapie te verbieden, maar politieke & religieuze spanningen staan vooruitgang in de weg.In Israel is woensdag een eerste deel van een wet die conversie therapie goedgekeurd, maar het is nog lang niet zo ver dat het daadwerkelijk tot een verbod komt door politieke spanningen in het land.

Bij conversie therapie claimt men holebi's te kunnen veranderen in hetero's en transgender+ personen te 'genezen'. De therapieën komen wereldwijd voor, en worden overwegend georganiseerd vanuit religieuze instellingen.

Het Israëlische parlement keurde woensdag (22 juli) een wetsvoorstel goed om de zogenaamde conversietherapie te verbieden, maar ontevreden orthodoxe wetgevers hebben gesuggereerd dat de actie de toch al fragiele breuklijnen van de coalitieregering van het land zal doen door elkaar schudden. De Knesset, het Israëlische parlement, keurde het wetsvoorstel in zijn voorlopige lezing met 42 voor en 36 tegen goed. Er blijven nog twee lezingen over voor het wetsvoorstel voordat het wet wordt.

Na een politieke crisis van 510 dagen en die drie verkiezingen niets oplosten, zag premier Benjamin Netanyahu zijn leiderschap niet toenemen en zwoer zijn centristische blauw-witte rivaal Benny Gantz in mei zich als 'alternatieve premier', waarbij hij een riskante dans choreografeerde om er voor te zorgen dat Netanyahu's al recordbrekende ambtstermijn kan blijven behouden. Maar deze politieke afweging kan door de stemming in onderdelen in gevaar worden gebracht.

De United Torah Judaism Party, een voorstander van de fragiele coalitie tot nu toe, zei dat ze de samenwerking met Blue and White stopzette nadat ze voor het verbod had gestemd, meldde The Jerusalem Post. Conversietherapie, die enorm wordt ontkracht door vooraanstaande psychiaters en door activisten en internationale experts, en als marteling wordt bestempeld, is een controversieel onderwerp in Israël. Sommige senior rabbijnen hebben hun steun uitgesproken voor de praktijk in een poging om homoseksualiteit 'uit te roeien”, en minister van onderwijs Rafi Peretz kreeg vorig jaar felle kritiek omdat hij suggereerde dat hij het ondersteunde.

Het wetsvoorstel om conversie therapie af te schaffen werd ingediend door Nitzan Horowitz, de homoseksuele leider van de linkse Meretz-partij in Israël, die het vergeleek met 'moord'. Het zou maatregelen introduceren om psychologen die dit uitvoeren tegen te gaan door hun vergunning voor ten minste vijf jaar in te trekken en te beboeten, en kan ook een gevangenisstraf bevatten. Over de goedkeuring van het wetsvoorstel zei Horowitz dat de stemming een "historisch moment" was, maar de hoge leiding van de United Torah Judaism Party vreesde dat het "de heiligheid van de familie" zou schaden. De voorzitter van de United Torah Judaism Party en minister van Huisvesting en Bouw Ya'acov Litzman waarschuwde Likud dat men moet beslissen "of het weet hoe het de coalitie moet beheren of zichzelf politiek moet vernietigen". Met andere woorden, het verbod op conversie therapie is er nog niet.

Recente landen & plaatsen lijst met verbod op conversie therapie
Landen
Argentinië - Brazilië - Duitsland - Ecuador - Fiji - Maleisië - Malta - Samoa - Taiwan - Uruguay - Zwitserland.
Twee uitzonderingslanden:
- Verenigd Koninkrijk - geen wet, maar alle gezondheidsorganisatie inclusief bijna alle psychologen en psychiaters hebben een eigen verbod op de therapie.
- China - geen wet - maar dokters en anderen die de therapie geven kunnen worden gestraft indien ze worden aangeklaagd door één, maar liefst meerdere personen.
Plaatsen in de Verenigde Staten
Californie - Cincinnati - Connecticut - Colorado - Columbia District - Delaware - Florida - Illinois - Hawaii - Maryland - Massachusetts - Miami Beach - Nevada - New Hampshire - New Jersey - New Mexico - Noord-Carolina - Oregon - Ohio - Rhode Island - Seattle - Vermont - Virginia en Washington DC + Puerto Rico (Territorium van de Verenigde Staten).
Wereldwijd staten & gebieden:
- Australië - enkel verboden in de staat Victoria.
- Canada - enkel verbod Alberta - Ontario - Prince Edward Island - Nova Scotia en Vancouver.
- Spanje - enkel verbod in Aragon, Andalusië - Madrid - Murcia en Valencia
LEES OOK
TEL AVIV DAAGT OVERHEID UIT MET GELIJKE RECHTEN & VOORSTEL AFSCHAF CONVERSIE THERAPIE
STOP CONVERSIE THERAPIE WERELDWIJD + STUDIE RESULTATEN + VIDEO
VIERDE EUROPEES LAND MET VERBOD OP CONVERSIE THERAPIE & TWEEDE UITZONDERINGS LAND
BELGIE LEGT OPNIEUW WETSVOORSTEL ROND VERBOD CONVERSIE THERAPIE OP TAFEL
DUITSLAND: CONVERSIE THERAPIE VANAF NU VERBODEN
26ste AMERIKAANSE PLAATS MET VERBOD OP CONVERSIE THERAPIE

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juli 2020.

Dit bericht is gepost op 23 July, 2020 en 3812 keer gelezen.Reageer op dit bericht: