Helft Nederlandse holebi's & transgenders ziet regenboogsticker op horeca gelegenheid zitten.Cafés met een regenboogsticker bij de deur of hotels die in hun brochure vermelden holebi & transgender+ vriendelijk te zijn. De helft (50 procent) van de Nederlandse holebi's transgenders en intersekse personen vindt het belangrijk dat horeca aangeven of ze holebi intersekse en transgender+ vriendelijk zijn.

De andere helft (45 procent) vindt juist van niet. Zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 3.500 Nederlandse holebi's transgender+ en intersekse personen naar aanleiding en in aanloop van de de Amsterdamse Pride.

Deelnemers die het belangrijk vinden dat horeca aangeven holebi transgender+ en intersekse vriendelijk te zijn, schrijven dat het een gevoel van veiligheid geeft. Wel hopen ze dat het expliciet benoemen in de toekomst niet meer nodig is.

"Holebi transgender+ en intersekse personen hebben nog steeds te maken met discriminatie, dus ik vind het belangrijk dat er wordt gezegd 'jij bent welkom'", schrijft een deelnemer. En een ander: "Ik heb me als homo in sommige barren onveilig gevoeld. Het is goed om te weten dat het personeel er voor je is als een andere klant iets vervelends doet."

Deelnemers die het niet belangrijk vinden dat kroegen, clubs of hotels expliciet aangeven holebi transgender+ en intersekse vriendelijk te zijn, vinden dat de holebi transgender+ en intersekse gemeenschap hiermee worden weggezet als aparte groep in plaats van dat het aan inclusiviteit bijdraagt.

Iemand zegt: "Ik vind dat je in Nederland anno 2020 wel kunt verwachten dat je in alle horeca gewoon gelijk behandeld wordt. Het is onnodig om holebi transgender+ en intersekse personen met zo'n stempel in een hokje te plaatsen. We zijn hetzelfde als iedereen."

Een kwart (25 procent) van de deelnemers zegt bij het bezoeken van een club meestal op te letten of deze aangeeft holebi transgender+ en intersekse vriendelijk te zijn. Bij cafés is dat een op de vijf (22 procent) en bij hotels een op de tien (11 procent). "Juist wanneer ik uitga wil ik mezelf kunnen zijn. Ik wil gewoon naar binnen kunnen lopen met mijn vrienden of partner, zonder raar aangekeken te worden", aldus een deelnemer.

Aan dit onderzoek, gehouden van 6 tot en met 16 juli 2020, deden 3.657 Nederlandse holebi transgender+ en intersekse personen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, burgerlijke staat, stemgedrag en spreiding over het land. Meer uitslagen van het onderzoek worden 31 juli gepresenteerd in EenVandaag.

Extra
In de Verenigde Staten kwamen winkeliers en horeca enkele jaren geleden met een sticker met de boodschap: "We don't discriminate, if you're buying we're selling." Ontstaan nadat er onder Trump een wet was ingevoerd die stelt dat winkels en horeca en anderen holebi's & transgenders mogen weigeren op basis van religieuze vrijheid. Met de sticker die ook de regenboogkleuren bevat, lieten tal van winkeliers horeca en anderen weten dat ze het niet eens zijn met die wet.

LEES OOK
AMSTERDAM PRIDE 9 DAGEN FEEST ONLINE (25 JULI TOT 8 AUGUSTUS)
DISCRIMINATIE VAN HOLEBI'S & TRANSGENDERS BLIJFT STIJGEN IN NEDERLAND
EERSTE ECHTE REGENBOOG BRUG STAAT IN NEDERLAND
OPNIEUW JONGE HOMO AANGEVALLEN IN NEDERLANDSE ENSCHEDE
NEDERLAND KOMT TEGEMOET AAN MENSEN DIE ZICH NIET MAN OF VROUW VOELEN

Bron: eenvandaag.avrotros.nl & holebi info - Juli 2020.

Dit bericht is gepost op 22 July, 2020 en 4057 keer gelezen.Reageer op dit bericht: