Amper of geen lesbische, biseksuele, transgender en niet blanke holebi's & trans in grote films.De representatie van blanke homomannen verbetert voortdurend in grote studiofilms, maar andere holebi's en transgenders worden steeds onzichtbaarder. Dat blijkt uit de jaarlijkse Studio Responsibility Index 2020, sinds 2013 uitgebracht door GLAAD, waarin gekeken werd naar de weergave van holebi en transgender+ personages in films die in 2019 door acht grote studio's zijn uitgebracht.

Acht filmstudio's onderzocht
Voor het rapport werd de holebi en transgender+ vertegenwoordiging in 118 films die vorig jaar door acht studio's werden uitgebracht onderzocht. Deze zijn: Warner Bros, Walt Disney Studio's, Paramount Pictures, Sony Pictures, STX Films, Lionsgate, United Artists Releasing en Universal Pictures.

Lesbische, biseksuele, transgender en niet blanke personages ontbreken
Het rapport laat onder andere zien dat de vertegenwoordiging voor blanke homoseksuele mannelijke personages voortdurend verbetert, maar dat lesbische, biseksuele en trans-personages achterblijven, samen met gekleurde mensen en mensen met een handicap. Van de 118 films bevatten 22 (18,6 procent) holebi en transgender+ personages, een kleine stijging ten opzichte van het jaar ervoor (18,2 procent).

En van de 22 films bevatten er 15 homoseksuele mannelijke personages (68 procent), tegenover 55 procent van de films in 2018, maar de vertegenwoordiging van andere holebi's blijft ver achter. Slechts acht grote studiofilms (36 procent) bevatten vorig jaar lesbische personages, terwijl slechts drie films (14 procent) biseksuele personages bevatten. Het meest opvallend was dat trans- en niet-binaire personages vorig jaar volledig afwezig waren in grote studiofilms, wat bovendien al drie jaar achter elkaar het geval is.

Amper niet blanke holebi's & transgenders
GLAAD vestigde ook de aandacht op het zorgwekkende gebrek aan niet blanke holebi en transgender personages in de filmuitgaven van 2019. Er waren slechts 17 niet blanke holebi en transgender personages in een reeks films van in totaal vijftig holebi en transgender personages, wat betekend dat niet blanke holebi's en transgenders slechts 34% van alle personages uitmaken. Het gaat hier bovendien om een daling van 42 procent in 2018 en 57 procent in 2017.

Kort in beeld
Het rapport ontdekte ook dat het niveau van schermtijd voor holebi of transgender personages enorm varieerde tussen verschillende films. Slechts negen van de 22 films gaven holeb of transgender personages meer dan 10 minuten schermtijd, terwijl meer dan de helft van alle niet blanke personages (28 van de 50) minder dan drie minuten schermtijd hadden. Teleurstellend noemt men het feit dat 21 van de personages minder dan 1 minuut schermtijd hadden, waardoor hun uiterlijk in wezen te verwaarlozen was.

Transgenders afwezig of erg kort in beeld
Verder merkte het rapport ook op dat sommige holebi en transgender personages zulke kleine rollen hadden, dat ze niet eens een naam kregen. De organisatie stelde daarom een lijst samen over elke grote studiofilm die vorig jaar werd uitgebracht en heeft het een 'pass' of een 'fail' markering gegeven voor zijn holebi en transgender representatie. Grote titels zoals Bombshell, Cold Pursuit, Rocketman, Charlie’s Angels, A Dog’s Way Home en Booksmart zijn allemaal geslaagd voor de test van de belangenorganisatie. Maar films als Avengers: Endgame, Frozen 2 en Toy Story 4 voldeden allemaal niet aan de norm van de organisatie voor adequate holebi en transgender representatie.

Biseksuelen
Voor het tweede jaar op rij telden slechts drie grote studio-releases in het rapport van GLAAD biseksuele personages, en dit ondanks het feit dat biseksuele mensen de meerderheid van de gemeenschap uitmaken. Die films zijn Bombshell en Anna van Lionsgate en Good Boys van Universal. Een positieve bevinding is dat de biseksuele personages van vorig jaar de transactionele trope vermeden die we eerder te vaak hebben gezien, dat wil zeggen, vrouwelijke personages die alleen een romance aangaan met een andere vrouw om iets te krijgen dat ze nodig hebben (vaak informatie of toegang) in plaats van elke oprechte interesse. Helaas is was er geen vertegenwoordiging van biseksuele mannen. Deze afwezigheid heeft een echte impact op biseksuele mensen die minder snel uit de kast komen dan homo's of lesbiennes, en rapporteren hogere niveaus van minderheidsstress.

Film industrie heeft nog lange weg te gaan
"Film heeft het vermogen om publiek over de hele wereld op te leiden, te informeren en te vermaken en in het huidige politieke en culturele klimaat moeten we prioriteit geven aan het vertellen van holebi en transgender verhalen, en de verhalen van 'gemarginaliseerde mensen', zei GLAAD president Sarah Kate Ellis. "Ondanks het feit dat dit jaar een record hoog percentage holebi en transgender inclusieve films werd gezien, heeft de industrie nog een lange weg te gaan op het gebied van een eerlijke en accurate vertegenwoordiging van de holebi en transgender+ gemeenschap. Als filmstudio's relevant willen blijven voor het hedendaagse publiek en willen concurreren in een industrie die diversiteit en inclusie benadrukt, dan moeten ze de koers van de afnemende vertegenwoordiging van lesbische biseksuele en transvrouwen en niet blanke mensen dringend omkeren, net zoals de volledige afwezigheid van transgenders.

Het hele rapport
Wie het volledige rapport wil lezen (in pdf format & in het Engels) => Klik hier

Extra info
GLAAD staat voor Gay & Lesbian Alliance Against Defamation. Het is een Amerikaanse non-profitorganisatie die zich inzet voor het stimuleren en bewaken van oprechte representatie van homo's, lesbiennes biseksuelen en transgenders in de media als een manier om holebi- en transfobie en discriminatie op grond van seksuele geaardheid en genderidentiteit te bestrijden. GLAAD is opgericht in 1985 in New York om te protesteren tegen de wijze waarop de New York Post in die tijd verslag deed van de aids-epidemie. Het werkterrein verlegde zich al snel naar Los Angeles: het hart van de Amerikaanse film- en televisie-industrie. Sinds 1990 reikt GLAAD jaarlijks prijzen uit aan media en personen die hebben bijgedragen aan een positieve en eerlijke representatie van holebi's en transgenders. Een speciale award daarbij is de GLAAD Vanguard Award die uitgereikt wordt aan een entertainer die een significante bijdrage heeft geleverd aan de promotie van gelijke rechten voor holebi's en transgenders.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 20 July, 2020 en 4195 keer gelezen.Reageer op dit bericht: