1 jaar na legalisatie homohuwelijk, nu ook kerkelijke huwelijken wettelijk mogelijk.Eén jaar na de legalisatie van het homohuwelijk kunnen homo's en lesbiennes in Noord-Ierland, net als elders in het Verenigd Koninkrijk, weldra hun huwelijk ook kerkelijk laten inzegenen.

Na lange campagne voering door religieuze holebi activisten introduceerde minister van Staat voor Noord-Ierland, Robin Walker, recent het aangepaste huwelijksreglement waardoor homo en lesbische koppels nu ook in Noord-Ierland kerkelijk kunnen trouwen. Alle religies mogen nu ook homo en lesbische huwelijken en verbintenissen inzegenen, maar zijn daar niet toe verplicht.

Religieuze bruiloften van hetzelfde geslacht zijn officieel legaal vanaf 1 september, maar met de wettelijke wachtperiode van 28 dagen kunnen de eerste ceremonies pas plaatsvinden vanaf 29 september. En nu religieuze bruiloften wettelijk zijn vastgelegd, is het legaliseren van de gelijkschakkeling van partnerschappen van homo en lesbische koppels, de laatste stap die nodig is voor volledige huwelijksgelijkheid in Noord-Ierland.

Directeur en lid van de Love Equality-coalitie van Amnesty International Northern Ireland zei: “Dit is een mijlpaal voor gelijkheid in Noord-Ierland. Na een lange campagne zullen gelovigen van hetzelfde geslacht eindelijk kunnen trouwen in een kerk of een andere religieuze setting. In lijn met onze oproepen zijn we verheugd dat de wet de godsdienstvrijheid zal beschermen en dat kerken niet zullen worden gedwongen noch verhinderd huwelijksceremonies aan te bieden aan koppels van hetzelfde geslacht. Dit is een belangrijke kwestie voor veel echtparen in Noord-Ierland, die eerder bij wet verhinderd waren om in hun eigen kerk te trouwen.

Dominee Chris Hudson, predikant van de All Souls Church in Belfast, lieten weten ook blij te zijn met de beslissing. "Dit is geweldig nieuws voor koppels die hun huwelijk in de kerk willen vieren, omarmd door familie, vrienden en de liefde van God. Ik heb al met een aantal koppels van hetzelfde geslacht gesproken die op deze dag hebben gewacht, zodat ze eindelijk het kerkelijke huwelijk kunnen hebben waarnaar ze zo verlangden. In Belfast zullen de herfsthuwelijksklokken luiden.'
LEES OOK
LEIDERS ALLE RELIGIES VORMEN FRONT TEGEN HOLEBI- EN TRANSFOBIE IN HET VERENIGD KONINKRIJK
AL 500 HOLEBI & TRANSGENDER VRIENDELIJKE KERKEN IN NEDERLAND

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juli 2020.

Dit bericht is gepost op 19 July, 2020 en 4750 keer gelezen.Reageer op dit bericht: