Uitspraken J.K Rowling over transgenders blijft voor opschudding zorgen, ook in Belgié.Ook in ons land zorgen uitspraken over transgenders van schrijfster J.K Rowling, 54, voor ophef. VTM Journaliste Bo Van Spilbeeck, 61, zelf transvrouw reageerde via sociale media.

Rowling bekend van de Harry Potter boekenreeks werd recent beschuldigd van transfobie nadat op Twitter een opiniestuk circuleerde waarin sprake was van ‘mensen die menstrueren’. Ze reageerde daarop dat dergelijke mensen ook kortweg ‘vrouw’ genoemd kunnen worden. Daarop volgde echter een storm van kritiek: Rowling zou ‘anti-trans’ en ‘transfoob’ zijn. Er zijn immers ook mensen die zichzelf niet als ‘vrouw’ bestempelen die menstrueren, zoals bijvoorbeeld sommige transmannen.

Verklaring maakte alles erger
Een uitgebreide verklaring van de schrijfster op haar blog maakte de situatie niet beter. Zo schreef ze onder meer: “Wanneer je elke man die gelooft of voelt dat hij een vrouw is, toelaat in vrouwenwc’s of -kleedkamers, dan open je de deur voor alle mannen die naar binnen willen. Dat is de simpele waarheid.” Daarmee verwijst Rowling naar een Gender Recognition Certificate, waarmee mensen van geslacht kunnen veranderen zonder geslachtsoperatie of zonder hormonen te nemen. Ook vroeg de schrijfster zich luidop af of jongeren niet te snel beslissen om van geslacht te veranderen onder druk van buitenaf om daar dan later spijt van te krijgen. “Hormoonbehandelingen zijn de nieuwe antidepressiva”, vond ze.

Kritiek
Onzin, vinden heel wat mensen. Rowling kreeg de wind van voren van heel wat bekende koppen, waaronder alle hoofdrolspelers van de Potter-films. Maar ook in ons landje krijgt ze kritiek. “Beste JK Rowling, het wordt nu wel echt gênant”, schreef journaliste Bo Van Spilbeeck in een reactie op sociale media. “Kun je alsjeblieft afzien van het schrijven van ‘fictie’ over dingen die je helemaal niet begrijpt, zoals LGBT, en het houden bij fantasy-boeken over tovenaars? Bedankt.” Van Spilbeeck, die voor de VTM Nieuwsdienst werkt, is zelf transvrouw. Ze praatte open over haar transitie en schreef daar de autobiografie ‘Bo, Eindelijk vrouw’ over.

Opnieuw onder vuur
Begin juni kwam Rowling opnieuw onder vuur te liggen na enkele uitspraken. Ze bekende dat ze zelf heel wat mentale problemen heeft moeten doorstaan, waaronder depressie, angst- en dwangstoornissen. Daarbij zouden anti-depressiva een grote hulp zouden zijn geweest voor Rowling. “Veel gezondheidswerkers maakten zich zorgen over jonge mensen die worstelen met hun mentale gezondheid. Ze worden gepusht naar hormonen en operaties wanneer dit niet in hun beste belang is.”

Conversie therapie (waarbij men poogt holebi's te veranderen in hetero's)
Rowling ging verder door te verwijzen naar een docureeks over een ziekenhuis waar geslachtsoperaties werden aangemoedigd en uitgevoerd, met ‘homofobe overwegingen van het verzorgend personeel’. “Velen, waaronder ikzelf, zijn van mening dat er een nieuwe soort conversietherapie ontstaan is voor jonge homo’s, die op het levenslange pad van medicalisering worden gebracht, wat kan leiden tot verlies van hun vruchtbaarheid en/of volledige functie van geslachtsdelen. Zoals ik al vaak heb gezegd, kan transitie voor sommigen het antwoord zijn, voor anderen niet. Mensen die hun geslachtsoperatie lieten terugdraaien getuigden er al over: Het systeem ziet een transitie als de gemakkelijke oplossing voor meisjes die anders zijn.

Gezondheid
Tenslotte beweert de auteur ook dat de gezondheidsrisico’s op lange termijn van hormonenbehandelingen al een lange periode worden gevolgd. "De zware bijwerkingen ervan worden vaak geminimaliseerd of ontkend door trans-activisten." Rowling eindigde door de vele kritiek die ze de afgelopen weken kreeg nog eens naast haar neer te leggen. “Geen enkele van deze feiten zouden jou kunnen verafschuwen of overtuigen van mijn gelijk. Maar als dat zo is, kan ik niet doen alsof ik veel om je slechte mening over mij geef.”

Reacties
De reacties van lezers waren wederom niet mals. “Stel je voor dat je een reeks tweets schrijft en klaagt over verkeerde feiten en deze nog eens aanvult met verkeerde informatie.” Anderen stellen dat Rowling geen expert is, en de feiten moet overlaten aan mensen met kennis van het onderwerp. “Misschien moet je dit overlaten aan professoren, en gewoon weer over tovenaars schrijven." Toch zijn er ook mensen die achter Rowling staan en haar begrijpen en stellen dat ze is misbegrepen of dat ze niets verkeerd heeft gezegd.
LEES OOK
DANIEL RADCLIFFE IS HET NIET EENS MET UITSPRAKEN VAN J.K ROWLING OVER TRANSGENDERS

Bron: hln.be & holebi info - Juli 2020

Dit bericht is gepost op 11 July, 2020 en 4925 keer gelezen.Reageer op dit bericht: