Open brief: steun je lokale Vlaamse holebi & trans+ onderneming en horecazaak.De maatregelen van de afgelopen maanden rondom het coronavirus (Covid19) en de geleidelijke afbouw ervan dreigen voor heel wat ondernemers een mogelijke fatale aderlating te worden. Vooral bij handelszaken, evenementen en horecazaken die zich richten op holebi's, intersekse en transgender+ personen gaan alle alarmsignalen af.

De verschillende Vlaamse holebi & trans+ kanalen roepen alle holebi's intersekse en transgender+ personen om hun lokale holebi en transgender+ ondernemers zoveel mogelijk te ondersteunen.

In maart kwam het leven dat we kenden plots tot stilstand door het losbarsten van de corona-pandemie. De lockdown, de daarbij afgekondigde maatregelen en de kosten die de komende coronafactuur met zich meebrengen, dreigen nu voor een bloedbad te zorgen onder de holebi en trans+ ondernemers. Hun omzet stortte bijna volledig in, terwijl hun kosten bleven doorlopen, hun cliënteel zocht online alternatieven en velen vrezen dat een groot deel van hun klanten de weg naar hun handelszaken na de crisis niet meer terug zal vinden.

Vaak werd er een online-alternatief gezocht maar voor tal van zaken bleek dit maar een druppel op een hete plaat te zijn. Verschillende nieuwe zaken die de afgelopen maanden de deuren wilden openen moesten die opening uitstellen en dreigen hierdoor al failliet te gaan vooraleer de eerste klant ook maar over de vloer kwam.

Voor ondermeer dancings, sauna’s en andere zaken duurt de nachtmerrie nog steeds verder. Zij mogen de deuren nog niet openen of kiezen er zelf voor om die gesloten te houden omdat ze geconfronteerd worden met maatregels die voor hen niet haalbaar zijn. De diversiteit van onze gemeenschap zorgt ervoor dat er niet een uniforme oplossing voor handen is. Het aantal schrijnende verhalen uit het holebi intersekse en transgender+ personen middenveld en van ondernemers die de verschillende holebi media de afgelopen weken bereikten is onrustwekkend.

Als zij de deuren moeten sluiten heeft dit ook meteen een impact op de hele holebi interseks en transgender+ gemeenschap. Veel van deze zaken, zoals de verschillende regenbooghuizen, cafés, bars, restaurants en/of sauna’s hebben immers ook een ondersteunende en sociale functie voor onze gemeenschap. Vaak steunen zij met hun ‘roze’ euro’s ook prides, fuiven, of culturele evenementen.

Die evenementen zorgen voor zichtbaarheid in het straatbeeld die onmisbaar is voor jongeren die op zoek zijn naar een ‘gekozen familie’ en hun eigen sociale netwerken proberen op te bouwen, de aanvaarding van de verschillende vormen van seksualiteit en het tegengaan van de polarisatie in onze maatschappij. Door het ontbreken van holebi & transgender+ evenementen is de lokale handelaar en horeca nog meer aangewezen op de lokale burger.

Uit een recent onderzoek van Lumi, de opvang- en infolijn van çavaria voor vragen rond gender en seksuele voorkeur, blijkt dat de impact van de crisis op de levens van holebi intersekse en transgender+ personen zeer groot was de afgelopen maanden. In de periode van midden maart tot midden mei waren er dit jaar 65 procent meer gesprekken dan in dezelfde periode vorig jaar.

De Vlaamse gay-media roept dan ook gezamenlijk op om de verschillende holebi en transgender ondernemers te steunen door lokaal bij hen aan te kopen in plaats bij grote internetwinkels die verder onze gemeenschap veel minder of niet steunen dan de lokale ondernemers. Ga je normaal regelmatig uit eten of spendeer je een bedrag aan kleding, ondergoed, boeken... De kans is groot dat je hetzelfde vind bij bedrijven die onze gemeenschap rechtstreeks of onrechtstreeks steunen.

Besteed nu al het bedrag dat je normaal toch had uitgegeven. Spring binnen bij hen als ze hun deuren opnieuw openen. Bezoek hun website en shop online en als dat niet kan contacteer ze per mail of per telefoon om te vragen of je een bestelling kan doen. Koop geschenkbonnen of tegoedbonnen die je kan gebruiken als ze hun deuren opnieuw openen. Op die manier draag jij jouw steentje bij en zorg je ervoor dat deze zaken de huidige crisis overleven en op hun manier de holebi en transgender+ gemeenschap kunnen blijven ondersteunen. Deze oproep werd gelanceerd door enkele gaymedia zoals gaylive en touristicogay.

Nuttige links
- Lijst holebi & trans organisaties café dancing per provincie => Klik hier
- Lijst holebi & trans info websites, landelijke groepen, hulpverlening => Klik hier
- Links voor transgenders in Belgie => Klik hier

LEES OOK
3 TOT 9 AUGUSTUS QUEER ARTS FESTIVAL ANTWERPEN (1ste groot holebi & trans+ fest tijdens coronacrisis)

Bron: gaylive & holebi info nuttige links - Juli 2020

Dit bericht is gepost op 08 July, 2020 en 3769 keer gelezen.