Zuid-Afrika keurt wet goed die ambtenaren verbied homohuwelijken te weigeren.Het Hoger parlement van Zuid-Afrika heeft zojuist een wetsvoorstel aangenomen dat huwelijksambtenaren verbiedt bezwaar te maken tegen bruiloften van hetzelfde geslacht

De Nationale Raad van Provincies heeft het wetsvoorstel voor de burgerlijke unie aangenomen, dat door wetgevers is opgesteld om de intrekking van artikel zes van de wet op de burgerlijke unie in te trekken. De afdeling stelde huwelijksbeambten in staat bezwaar aan te tekenen tegen een homohuwelijk op grond van religie.

Jaren geleden had men in Nederland hetzelfde probleem, de daar zogenaamde weigerambtenaren heeft met stilletjes laten uitdoven door ze niet meer te vervangen door gelijkgestemden.

Zuid-Afrikaanse tegenstanders hebben al verontwaardigd en afkeurend gereageerd op de wet. De organisatie Freedom of Religion zegt dat de nieuwe wet mensen opdringt hun 'waarden in gevaar te brengen'.

De nieuwe wet gaat nu door een overgangsperiode waarbij Binnenlandse Zaken zijn ambtenaren zal heropleiden die eerder de toestemming hadden gekregen om te weigeren homohuwelijken af te sluiten. "In die periode moet ondertussen elk bureau er voor zorgen dat het zijn diensten kan aanbieden aan alle koppels, zodat homo en lesbische koppels niet langer de vernedering en het discriminerende ongemak ondervinden als ze mogelijk door homofobe ambtenaren worden afgewezen," aldus een woordvoerder van Binnenlandse Zaken.

In 2006 legaliseerde Zuid-Afrika het homohuwelijk, en nog steeds is het, het enige Afrikaanse land waar holebi's kunnen trouwen. Al sinds 2002 kunnen homo en lesbische koppels kinderen adopteren. En sinds 2003 mogen lesbische koppels gebruik maken van IVF én mogen homo koppels gebruik maken van legaal draagmoederschap. Sinds 1995 is er een anti discriminatiewet die sinds 1997 geldt in alle sectoren en op alle vlakken ter bescherming van holebi's en transgenders. Sinds vorig jaar (2019) kunnen homo en lesbische ouders ook ouderschapsverlof krijgen.
LEES OOK
CENTRAAL AFRIKAANS LAND HAALDE ZOPAS HOMOSEKSUALITEIT UIT DE STRAFWET

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 06 July, 2020 en 3430 keer gelezen.Reageer op dit bericht: