Nederland komt tegemoet aan mensen die zich geen man of vrouw voelen.In Nederland zullen identiteitskaarten vanaf 2024 of 2025 niet langer vermelden of de houder man of vrouw is. De regering wil zo mensen tegemoetkomen die zich bijvoorbeeld niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen.

De geslachtsaanduiding wordt pas over een jaar of vier geschrapt, omdat het maken van identiteitskaarten dan sowieso zou worden herzien. De kosten en gevolgen van de verandering zijn daardoor “beperkt”, schrijft minister voor Emancipatie Ingrid van Engelshoven aan de Tweede Kamer. De wet en de instructies voor de politie moeten wel nog worden aangepast.

De Nederlandse holebi, intersekse en transgender+ belangenorganisatie COC Nederland en NNID (seksediversiteit) en TNN (Transgender Netwerk Nederland) hebben hier lang voor gepleit. Ze zijn dan ook gelukkig met de plannen en noemen het “geweldig nieuws voor mensen die dag in, dag uit problemen ondervinden van die categorie gender op hun identiteitsbewijs”. Het schrappen biedt volgens de organisaties een oplossing aan mensen die aan loketten, in de trein of aan de grens telkens weer onnodige en indiscrete vragen krijgen over hun geslacht. Internationale paspoorten behouden voorlopig wel een geslachtsaanduiding. Het kabinet wil afwachten of andere landen van de sekseregistratie af willen.

Landen
Steeds meer landen zetten geven diezelfde mogelijkheid. Onder meer Argentinië, Australië, Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, India, Malta, Nepal, Nieuw Zeeland en Uruguay hebben in plaats van de gebruikelijke M (male) of F (female) al het geslacht ‘X’ of derde gender optie in het paspoort of identiteitsbewijs geïntroduceerd. In de Verenigde Staten zijn er momenteel iets meer dan tien plaatsen met een derde gender optie, namelijk: Arkansas, Oregon, Minnesota, Maine, Utah, Colorado, California, Indiana, Nevada, New York, Vermont en Washington DC. In Nederland hebben al drie personen via de rechter een X in hun paspoort afgedwongen.

Belgie
De situatie in ons land is nog wat gecompliceerd. Belgen die zich mannelijk noch vrouwelijk voelen, moeten de mogelijkheid krijgen om het geslacht op hun identiteitskaart en geboorteakte te laten veranderen in X. Dat heeft het Grondwettelijk Hof in 2019 geoordeeld. Maar het federale parlement heeft vooralsnog geen regeling uitgewerkt zodat mensen daar daadwerkelijk voor kunnen kiezen. Een alternatief zou kunnen bestaan uit het compleet schrappen van de geslachtsregistratie.
LEES OOK
GENTSE PROF GIET ONS GENDER IN DE BLENDER + LIJST 21 GENDERIDENTITEITEN - 2020
TWEEDE NEDERLANDS PERSOON DIE X IN PASPOORT MAG LATEN ZETTEN - 2019
AL MEER DAN 10 AMERIKAANSE PLAATSEN MET DERDE GENDER OPTIE - 2019


Bron: hln.be én holebi info - Juli 2020

Dit bericht is gepost op 04 July, 2020 en 3102 keer gelezen.Reageer op dit bericht: