Opnieuw jonge homo aangevallen in het Nederlandse Enschede.Wat is er aan de hand in het Nederlandse Enschede? Recent werden kort en afzonderlijk van elkaar twee homo mannen in elkaar geslagen. Eind juni kon je bij holebi info lezen over de 23-jarige Gerardo die bewusteloos werd geslagen en ondertussen viel er een tweede slachtoffer, de 27-jarige Bas die door twee mannen van zijn fiets werd getrapt. Volgens de plaatselijke afdeling van de holebi & transgender federatie het COC Twente-Achterhoek, zijn beide verhalen het topje van de ijsberg als het gaat om homofobie in de regio.

Laatste slachtoffer blijft uit angst anoniem
De 27-jarige bas is het laatste slachtoffer. Hij raakte gewond toen twee mannen hem van zijn fiets trapten. Dat het om homofobie ging blijkt uit het feit dat de mannen tijdens hun aanval 'kankerhomo' riepen. De feiten gebeurden zo snel dat Bas zijn belagers niet eens kon zien, wel hoorde hij hen schelden. Volgens Bas is de tolerantie tegen homo's de laatste jaren aan het verdwijnen in de stad. Sinds de aanval vermijdt hij bepaalde straten, zoals de Noorderhagen, Stadsgravenstraat, eigenlijk de hoek in de binnenstad die de afgelopen weken onder vergrootglas kwamen te liggen door de eerdere aanval op een jonge homo man. Uit angst wil Bas bovendien niet dat zijn echte naam of foto in de krant verschijnt. "Je weet niet wat dat weer oproept. Ik wil geen bekend gezicht worden, geen herkenbaar doelwit zijn. In deze tijd weet je het nooit," aldus het slachtoffer.

Bas snelde na de aanval naar het huis van zijn zus. "Mag ik dan niet zijn wie ik ben?" Vroeg hij haar. Zijn zus haar hart brak. "Ergens was ik hier altijd al bang voor. Je leest in de krant over mishandeling van homo mannen, en dan plots gaat het om je eigen broer." Ze ziet dat Bas de afgelopen dagen heel anders is dan normaal. "Hij was anders altijd druk bezig, nu zie ik vooral een apathische broer op de bank."

Homo tolerantie gaat achteruit
Zowel Bas als zijn zus hebben het gevoel dat het achteruit gaat met de homo tolerantie in Nederland, en nu in het bijzonder in Enschede. De zus van Bas woonde eerder in Amsterdam waar ze vaker werd geconfronteerd met geweld tegen homo's. In Enschede voelde ze zich eerder altijd veilig, maar ondertussen ziet ze dezelfde taferelen opduiken in Enschede als in Amsterdam.

Volgens Bas zijn het bijna altijd jongens met buitenlandse roots, die schelden. "Geen Jantje, Pietje of Klaasje." De mannen die hem vrijdag aanvielen spraken ook met een buitenlands accent. Zijn zus: "Enschede is echt toe aan een goed debat over tolerantie. Ik vind dat ook de buitenlandse gemeenschap aan zet is. Zij moeten binnen hun gemeenschap het debat voeren dat je respect moet hebben voor homo's. En dat je vrouwen niet zomaar uit kan schelden voor hoer."

De politie onderzoek de aanval op Bas. Ze vragen onder andere de camerabeelden op van de bedrijven uit de directe omgeving waar het gebeurde. Zolang ze de daders niet hebben, wil de politie niet vooruitlopen op een eventueel motief.

Topje van de ijsberg
Volgens COC Twente-Achterhoek is het verhaal van Bas, en eerder dat van Gerardo slechts het topje van de ijsberg inzake geweld op homo's. Freerk Jager, voorzitter van COC Twente-Achterhoek zegt: "Ondanks de groei van de maatschappelijke acceptatie is er bij velen nog een soort angst vóór of afkeer ván het ‘anders zijn. Dit deel van de ijsberg is niet zichtbaar, maar vormt een omvangrijker gevaar en de basis waarop het anti holebi en transgender geweld gestoeld is. Het grootste verschil kan en moet gemaakt worden in de opvoeding. Heteroseksualiteit is nog altijd de norm en stereotype genderrollen en opvattingen over genderexpressie domineren veel sterker dan we ons vaak realiseren’, aldus het COC. ‘Daarom kijken we nog altijd op van een jongetje dat met een barbiepop speelt, een vrouw in de bouw of van zoenende mannen."

Politiek roert zich ook
Ook de politiek roert zich ondertussen. Afgelopen week dienden GroenLinks en de ChristenUnie een wetsvoorstel in om haatmisdrijven met een discriminerende achtergrond zwaarder te straffen. Een dag later volgde een voorstel vanuit de Nederlandse Tweede Kamer om in artikel 1 van de Grondwet het verbod op discriminatie op geaardheid en genderidentiteit op te nemen. Het COC Twente-Achterhoek noemt die ontwikkelingen een goede steun in de rug. Maar daar moet het niet bij blijven. "Vooral preventie verdient aandacht. De oplossing ligt in het wegnemen van de bron van dit kwaad," aldus de organisatie.

Meer aandacht voor holebi's & transgenders op scholen
Volgens het COC leiden de stereotypen tot pesten, uitschelden en het molesteren van holebi's en transgenders. "De daders zijn veelal jonge mannen, die worstelen met hun eigen gevoelens of bang zijn als lustobject te worden gezien door een andere man. Naar leeftijdsgenoten willen zij zich dan met machogedrag bewijzen als mannelijk en heteroseksueel." Hoewel de Nederlandse overheid al in 2012 bepaald heeft dat scholen aandacht moeten besteden aan seksuele en genderdiversiteit, zijn er volgens het COC nog te veel scholen in de regio die te weinig doen op dit gebied. Ook in de sport is nog een wereld te winnen. Het thema verdient verankering en professionalisering, maar nu moet het in de praktijk vooral nog van de vrijwilligers van het COC komen. Daardoor blijft het vooralsnog veelal bij eenmalige activiteiten. En dat is niet voldoende.
LEES OOK
JONGE HOMO IN ELKAAR GESLAGEN IN HET NEDERLANDSE ENSCHEDE
2 JONGE NEDERLANDERS BESCHULDIGD VAN BEROVEN EN MISHANDELEN VAN 8 HOMO MANNEN
OPNIEUW HOMOFOBE AANVAL IN AMSTERDAM + VIDEO
HOLEBI'S EN TRANSGENDERS UIT ROTTERDAM VOELEN ZICH ONVEILIG

Bron: ad.nl & holebi info - Juli 2020.

Dit bericht is gepost op 04 July, 2020 en 3407 keer gelezen.Reageer op dit bericht: