Montenegro gaat stap vooruit betreffende gelijke rechten holebi's.In Montenegro schreef men zopas geschiedenis door het legaliseren van partnerschappen voor homo en lesbische koppels. Daarmee is het kleine Balkan landje het eerste Europese land buiten West-Europa en de Europese Unie dat dit doet.

Het kleine land van 620.000 mensen is momenteel in vergevorderde onderhandelingen om toe te treden tot de Europese Unie, en de legalisatie van partnerschappen voor homo en lesbische koppels, zal waarschijnlijk worden gezien als een teken van zijn "democratische volwassenheid" in overeenstemming met de waarden van de EU.

Wetgevers stemden woensdag 1 juli in ruime meerderheid voor de nieuwe wet. En hoewel er nog weinig gelijke rechten zijn in het landje, zijn holebi en trans+ activisten toch erg blij met de vooruitgang. De premier van Montenegro, Duško Marković, noemde het "een grote stap in de goede richting voor de Montenegrijnse samenleving, haar democratische volwassenheid en integratieprocessen".

President Milo Đukanović verwelkomde ook de stap en verklaarde op Twitter dat Montenegro nu "een stap dichter bij de aansluiting bij de meest ontwikkelde democratieën in de wereld is, en zei verder: "Het is een bevestiging dat onze samenleving volwassen wordt, de verschillen accepteert en verder gaat in het streven naar vrij en gelijk zijn in waardigheid en rechten."

De belangenbehartigingsgroep LGBT Forum Progres, Montenegro's eerste en oudste holebi en transgender+ organisatie, beschreef de goedkeuring van het wetsvoorstel als "een enorme stap voorwaarts voor de Montenegrijnse samenleving," en het is een historische dag voor ons allemaal en de holebi en transgender+ beweging in Montenegro! "

Gelijke rechten in Montenegro: sinds 2010 bescherming tegen discriminatie op alle vlakken en in alle sectoren. holebi's mogen openlijk dienen in het leger, transgenders mogen legaal hun gender laten aanpassen. Verder is er (helaas) nog steeds sinds 2007 een wettelijk verbod op het homohuwelijk, kunnen homo en lesbische koppels geen kinderen adopteren, en hebben lesbische koppels geen toegang tot IVF. Draagmoederschap is voor alle koppels verboden, ook voor hetero koppels dus.
LEES OOK
TEL AVIV DAAGT OVERHEID UIT MET PARTNERSCHAPPEN VOOR HOMO EN LESBISCHE KOPPELS
ZWITSERLAND KOMT DICHTERBIJ LEGALISATIE HOMOHUWELIJK EN ADOPTIE RECHTEN
CENTRAAL AFRIKAANS LAND HAALDE HOMOSEKSUALITEIT UIT DE STRAFWET

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juli 2020.

Dit bericht is gepost op 03 July, 2020 en 3537 keer gelezen.Reageer op dit bericht: