James Cooke en vriend Dorian in interview over huwelijk en meer.De uitnodigingen lagen klaar om verstuurd te worden... en net die dag begon de lockdown. Net zoals voor veel andere koppels moest het huwelijk van James Cooke, 35, en zijn vriend Dorian liveyns, 27, worden uitgesteld vanwege de coronavirus crisis. Voor de twee beroemde mannen een emotionele beslissing, gaven ze zopas toe in een interview.

Het geduld van James wordt opnieuw serieus op de proef gesteld. Eerst was hij maanden aan het wachten op het huwelijksaanzoek van zijn vriend, en toen dat er dan eindelijk gekomen was, en de plannen rond hun huwelijk vorm kregen moest de zorgvuldig uitgekozen trouwdatum, het tweede weekend van augustus, het moment dat vijf jaar samen zijn, worden uitgesteld vanwege het coronavirus.

Maar intussen is de kogel door de kerk: pas in de zomer van 2021 zullen ze hun liefde bezegelen met een huwelijk. "We hebben die beslissing altijd maar uitgesteld, omdat we lang zijn blijven hopen dat de maatregelen net op tijd versoepeld zouden worden. Toen we de knoop hebben doorgehakt, zijn we daar toch een halve dag niet goed van geweest. Vooral Dorian had het er moeilijk mee, ik heb eens goed gevloekt." Intussen kan het koppel het al wat beter relativeren. "We zijn niet de enigen die deze zomer niet kunnen trouwen", aldus ­Dorian. "Hoe erg ik het ook voor die anderen vind, dat is ergens wel een troost."

Een kleinschaliger feest op jullie uitverkoren datum was geen optie?
James: Je wilt niet weten wat we allemaal hebben zitten bedenken om toch een feest te kunnen geven. Gek werden we ervan. Van werken met bubbels tot het feest opsplitsen in eentje voor vrienden en eentje voor familie... Schrappen in de gastenlijst om onder de honderd personen te blijven, was onbegonnen werk. En dat kregen we trouwens niet over ons hart. We zijn nu al bang dat we iemand vergeten zijn.
Dorian: Dat er niet gedanst mag worden, zouden we ook te jammer vinden.
James: Voor ons is een trouwfeest dansen, mekaar vastpakken en knuffelen. En om twee uur ’s nachts dronken tegen iedereen zeggen: “Ik hou van jou.” (lacht) Dat zou nu allemaal niet gaan.
Dorian: Met wat juiste timing had ons huwelijk het eerste feest kunnen worden ná alle beperkingen, iedereen was zot geworden (stilte).

Hebben jullie nooit overwegen om dit najaar nog te trouwen?
James: Voor mij kon dat, maar Dorian wilde dat niet.
Dorian: Ik wil absoluut in de zomer trouwen en buiten kunnen feesten.
James: Dus heb ik maar toegegeven...

Een huwelijk organiseren betekent sowieso: compromissen en discussies, niet?
Dorian: Af en toe hadden we weleens een meningsverschil, ja. Over praktische dingen zoals de positie van de bar of de dagplanning.
James: Meestal geef ik hem gewoon gelijk, omdat ik niet wil dat hij ongelukkig is. Daar teert hij dan op (lacht).
Dorian: Dat is niet waar. Ik wil dat jij je ook kan vinden in onze beslissingen.
James: Je ziet: we bekvechten dan een beetje tot iemand plooit. Ik dus (lacht). Dorian heeft dan ook wat de leiding in de voorbereidingen van ons huwelijk, hij is daar goed én beter in.

Is er nu al een definitieve nieuwe datum?
James: Nog niet. Onze locatie is voor volgende zomer al zo goed als volzet. We moeten dus op zoek naar een nieuwe plek.
Dorian: Er liggen al wat andere opties op tafel, hoor. Maar omdat wij zo laat beslist hebben om ons huwelijk uit te stellen, waren veel andere koppels ons voor. Onze dj en cateraar zijn gelukkig wel nog beschikbaar.

Heeft het uitstel ook financiële gevolgen?
James: Dat weet ik eigenlijk niet, maar ik denk het niet.
Dorian: We hebben geen centen verloren aan cateraar en locatie omdat we nog niets hadden moeten betalen. In tegenstelling tot andere koppels, die soms duizenden euro’s in het niets zagen verdwijnen.
James: Dat moet verschrikkelijk zijn. Die ­machteloosheid.

Jullie stonden nochtans al vrij ver met de voorbereidingen.
Dorian: De uitnodigingen waren klaar om verstuurd te worden... op de dag dat de lockdown begon. Ik heb meteen naar de drukker gebeld met de vraag om nog even te wachten, omdat niemand wist hoe lang het zou duren.
James: We hadden van meet af aan een vrij duidelijk beeld over hoe onze trouw eruit zou zien. Een groot feest met iedereen die we graag zien, met veel muziek en dans. En de avond voordien wilden we ons huwelijk al vieren in bescheiden kring.

Waren de trouwkostuums al gekocht?
Dorian: Dat niet. Een paar dagen nadat we definitief beslisten om ons huwelijk uit te stellen, moesten we ­normaal samen onze maten laten opmeten en stoffen gaan kiezen. Dat is natuurlijk niet doorgegaan...
James: Gelukkig, want we weten allemaal dat ik over een jaar weer tien kilo zwaarder kan zijn. Ik ben een gigantische jojo. Toen ik vorig jaar stopte met roken, ben ik acht kilo verdikt. Op een bepaald moment zag ik de honderd naderen op de weegschaal. Ik wil niet dat ze mij moeten binnenrollen op ons huwelijk, dus ben ik op mijn eten gaan letten en ga ik een aantal keer per week 5 tot 10 km lopen. Dat wil ik volhouden tot volgend jaar. Maar het gaat heel traag vooruit. ‘Coronakilo’s’ is nu een perfect excuus (lacht).
Dorian: Het belangrijkste is dat James zich goed en fit voelt.

Dat hij al bijna 250 dagen geen sigaret meer heeft aangeraakt, zal ongetwijfeld helpen?
Dorian: Ik zie alleen maar positieve effecten. Zijn adem is frisser wanneer we kussen en hij hoest minder, ook ’s nachts in bed. Dat James van de ene dag op de andere gestopt is, vind ik echt bewonderenswaardig. Ik zou hem dat wat vaker moeten zeggen.
James: Dat is leuk om te horen, want ik heb nog elke dag zin in een sigaret. Zeker nu we met het mooie weer veel buiten zitten. Maar kijk, ik blijf moedig doorzetten. Ook omdat ik me gezonder voel.

De huwelijksreis, was die ook al geboekt?
James: Nee, daar was geen tijd voor met onze agenda’s. Volgend jaar maken we er misschien wél eentje.
Dorian: We zouden graag naar Nieuw-Zeeland en Australië gaan.

Misschien kunnen jullie er wel op uit trekken in het weekend dat jullie huwelijk gepland stond?
Dorian: We zijn inderdaad van plan om dan leuke dingen te doen met ons tweeën. Zo hebben we toch een beetje het gevoel dat het onze dag is. Het zal in ieder geval heel emotioneel worden.

Hoe hebben familie en vrienden gereageerd op het uitgestelde feest?
Dorian: Ik heb hen echt moeten bellen met de krop in de keel. Iedereen keek er zo naar uit... Maar ze waren ook wel opgelucht, toen we uiteindelijk de knoop ­hadden doorgehakt.
James: ‘Juiste beslissing, jongens! Safety first, we moeten aan iedereen z’n gezondheid denken’, zei mijn mama. Op dat vlak is ze heel nuchter, al vindt ze het uiteraard spijtig.

En hoe reageerde je goede vriend Gert Verhulst, James?
James: Ik zag de opluchting in zijn ogen (lacht). Ik zal je iets verklappen: Gert is een van mijn twee getuigen en hij moet dus mijn vrijgezellenfeest organiseren. Nu heeft hij een jaar extra tijd, en dat is welkom, want het liep niet allemaal van een leien dakje. Gert is heel creatief, maar organiseren is niet zijn sterkte kant. Op dat vlak mag hij zijn beide pollen kussen dat hij Ellen heeft.

Nog niets opgevangen over wat hij van plan is?
James: Helaas, hij rept er met geen woord over. Gert kan heel goed geheimen bewaren. Nu, hij weet heel goed wat ik tof vind: daarin komen we erg overeen. Gert en ik maken allebei graag plezier met vrienden, houden van lekker eten en eens goed drinken. Hij weet dat hij me niet in een konijnenpak moet steken. Maar misschien durft hij mij dat daarom net wel te lappen. Ik hou mijn hart al vast.

Gert is niet zo’n verrassende keuze als getuige.
James: Voor mij was het evident om hem te vragen. Ik zie die man doodgraag en hij is er altijd voor mij. En dat is toch de definitie van een getuige, hé? Iemand die weet wat voor jou het beste is en in goede en slechte dagen aan je zijde staat.

Heb je het hem ook op een speciale manier gevraagd?
Dorian: Dat was gewoon aan de ontbijttafel. We waren bezig over de keuze van onze getuigen en James heeft Gert meteen gefacetimed. Waarop Gert zei: “Wat doe je nu? Je moet dat wel op een speciale manier vragen.” Ik moest hem gelijk geven: zoiets vraag je niet over de telefoon.
James: Ik dacht dat je je partner op een romantische manier moet vragen, niet de getuigen. Maar blijkbaar moet je daar ook een momentje van maken. Gelukkig heeft Gert wel snel “ja” gezegd en nadien zijn we iets gaan eten. Een complete verrassing was het ook niet voor hem, hij weet maar al te goed wat hij voor mij betekent. Maar hij was niettemin enorm gecharmeerd.

Als Gert je getuige is, komt Karen Damen dan zingen?
James: Om twee uur ’s nachts, wanneer ze te veel gedronken heeft, zal ze wel haar keel openzetten (lacht). Want natuurlijk zal ze erbij zijn, ze was één van de ­eerste namen op onze gastenlijst.

Even over naar de professionele plannen. James, jouw theaterbedrijf brengt normaal eind september de musical ‘Pocahontas’ in Capitole in Gent. Ga je dat ook moeten uitstellen?
James: We hadden veel hoop om in september te kunnen spelen, maar de Veiligheidsraad van vorige week heeft ons te weinig perspectieven kunnen geven. Daardoor zijn we genoodzaakt om ‘Pocahontas’ opnieuw te verplaatsen, naar februari 2021. Ik hoop dat theater-, musical- en concertliefhebbers weer massaal shows zullen bijwonen, zodra het mag. Elke artiest hunkert naar hun applaus. En ik denk dat ook elke Vlaming hunkert naar wat entertainment na deze periode.

Komt jullie theaterbedrijf in gevaar?
James: We hebben aan het begin van de coronaperiode een noodplan uitgeschreven, waardoor we dit zullen overleven. We zijn een gezond huis, maar als er geen geld binnenstroomt, heeft dat uiteraard gevolgen. Onze vaste mensen staan op technische werkloosheid en mijn vennoot Bob en ik keren onszelf geen loon meer uit.
Dorian: Ik leef nu ook van een werkloosheidsuitkering. Dat is zuur.
James: Gelukkig hebben we wat reserve kunnen aanleggen en heb ik nog mijn tv-werk voor VIER. Sowieso smijten Dorian en ik het geld niet langs ramen en deuren naar buiten.

James, dit najaar zou je normaal ook meespelen in de feelgoodmusical ‘Vergeet Barbara’, samen met Gert, Jonas Van Geel en Jelle Cleymans. Maar ook die ­voorstellingen zijn verschoven naar maart 2021.
James: Ik kijk er nochtans enorm naar uit om nog eens in een rol te kruipen. De laatste jaren acteer ik steeds minder, maar als ik dan eens meespeel in een stuk, zet ik daar heel graag mijn tanden in.

Gert Verhulst heeft wilde plannen voor de vrijgezellendag van James: “Een konijnenpak? Te saai!”
Als James’ getuige organiseert Gert Verhulst een van de komende maanden dus zijn vrijgezellenfeest. Dat de bruidegom in spe bang is om in konijnenpak rond te moeten hossen, vindt de Studio 100-baas uiteraard grappig. “Daar had ik eerlijk gezegd nog niet aan gedacht, maar nu James er zelf over begint...”, lacht Gert. “Hoewel, een konijnenpak is misschien te saai. Misschien moeten we eens door het magazijn van Studio 100 lopen, daar hangt een hele dierentuin aan kostuums bij elkaar. Er zit vast iets bij dat James heel erg goed zal staan (knipoogt).”

Ga je ervaring putten uit je eigen vrijgezellen of wil je het totaal anders aanpakken?
Gert: Een vrijgezellenfeest moet vooral op het lijf van de toekomstige bruidegom geschreven zijn. Gelukkig weet ik perfect wat James leuk vindt. We zijn dus van een wit blad begonnen en hebben echt een heel origineel ‘feest’ in elkaar gebokst. Hij zal er nadien nog lang over spreken!

Hoe blij was je toen James jou als getuige vroeg?
Gert: Uiteraard vind ik het een grote eer om getuige te mogen zijn tijdens het huwelijk van James en Dorian. Maar eerlijk: een echte verrassing was het niet. Al vanaf het moment dat James over zijn trouw sprak, en dat is best al een hele tijd geleden (lacht), liet hij uitschijnen dat hij me graag als zijn getuige wilde. En ik heb natuurlijk geen seconde getwijfeld.


Bron: hln.be en holebi info - Juli 2020.

Dit bericht is gepost op 01 July, 2020 en 3947 keer gelezen.