Bruno De Lille pleit voor eigen homo vlag die er volgens hem nog niet is. (toch bestaat ze al).In het Belgische online holebi en transgender+ magazine Zizo pleit Bruno De Lille, gewezen Brussels staatssecretaris voor Groen, en holebi activist in een column voor een eigen homo vlag, die volgens hem (nog) niet bestaat. Naar eigen zeggen zocht hij op het internet maar vond er geen. Toch bestaat er wel al een homo pride vlag. Holebi info heeft al geruime tijd op Pinterst een holebi pride vlag gepost in het bord rond homo quotes pride clipart en vlaggen, daarover onder de column meer.

De volgende column is een bijna volledige overname zoals verschenen in het online holebi en transgender+ magazine Zizo, die door De Lille werd geschreven naar aanleiding van de Global Pride, een wereldwijd online evenement ter vervanging van de vele wereldwijde Pride parades die dit jaar niet konden doorgaan vanwege de coronacrisis.

De column:
"Omdat homomannen de regenboogvlag te vaak claimen als van hen, pleit ik ervoor om hen een eigen vlag te geven. Zo garanderen we dat de regenboogvlag het verbindende symbool blijft van de hele holebi intersekse en transgender+ gemeenschap. Afgelopen zaterdag heb ik naar de Global Pride gekeken. Omdat wereldwijd het overgrote deel van de Pride-parades is gecanceld, werd er een virtuele Global Pride opgezet die optredens, filmpjes en toespraken van holebi intersekse en transgender+ activisten van over de hele wereld toonde. Een prachtig initiatief dat liet zien hoe het loont als we met zijn allen aan hetzelfde zeel trekken.

De regenboogvlag was alomtegenwoordig. Maar ook de trans-vlag, de lesbische-vlag (al dan niet in combinatie met de feministische vuist), de biseksuelen-vlag, de intersekse-vlag, de panseksuelen-vlag, de bear-vlag, de leather-vlag en ga zo maar door... wapperde strijdbaar in heel wat filmpjes en bijdragen.

Waardoor ik me plots de vraag stelde met welke vlag de homomannen konden zwaaien? Google bracht geen uitkomst. De combinatie van ‘homo, man en vlag” leverde vooral afbeeldingen van de regenboogvlag op. En dat is problematisch.
(Opmerking van holebi info. Meneer De Lille, je hebt niet goed gezocht, want er bestaat wél degelijk een homo pride vlag, te zien bovenaan tussen enkele andere vlaggen).

Voor alle duidelijkheid: ik heb geen vlaggenfetish en ik vind niet dat homomannen zich per se moeten onderscheiden of afzetten tegen de rest van de holebi, intersekse en transgender+ gemeenschap. Want an sich is niemand holebi intersekse transgender tegelijkertijd. Je kan een aantal combinaties maken maar alles combineren zit er niet in. De grote kracht van de holebi intersekse en transgender+ beweging is dat ze er in geslaagd is, al die minderheden te laten samenwerken om een aantal gemeenschappelijke doelen te verwezenlijken. De regenboog is daarvan het sterke overkoepelende symbool. Een symbool dat makkelijk uit te leggen valt en dat door het overgrote deel van de wereldbevolking aanvaard is als ‘ons’ symbool. Als ze een afbeelding van een regenboog zien, denken de meeste mensen intussen automatisch aan de gelijke rechten strijd van holebi's intersekse en transgender+ personen.

Alleen betekent dat niet dat al die groepen het over alles eens zijn. Er zijn verschillende onderwerpen waarover dat niet het geval is. Dat bepaalde trans personen het liefst zouden zien dat de overheid niet noteert of iemand M of V is, valt bij sommige feministische lesbiennes niet in goede aarde. Ze zijn bang dat ze daardoor de discriminatie van vrouwen moeilijker zichtbaar zullen maken en dus ook moeilijker kunnen aanpakken. Ook over het wel of niet toestaan van draagmoederschap bestaan meningsverschillen tussen bijvoorbeeld homomannen en lesbische vrouwen.

Op zo’n moment is het interessant dat die groepen ook apart hun mening kunnen laten horen. Een vlag maakt dan duidelijk wie het woord voert. Maar omdat de homomannen geen eigen vlag hebben, gaan ze er makkelijk van uit dat zij de regenboogvlag dan wel even kunnen claimen. En dat zorgt voor een onwenselijke verwarring: het onderscheid tussen de mening van die ene groep en het standpunt van de gemeenschap wordt dan te vaag. Het gevolg is dat niet iedereen zich nog in de regenboogvlag herkent. Veel trans personen zouden graag zien dat ‘hun’ kleuren ook aan de vlag worden toegevoegd. En voor holebi intersekse en transgender+ personen of Color (niet blanken) is de vlag dan weer niet compleet zonder een extra bruine of zwarte streep. Ik begrijp dat want de huidige situatie is inderdaad niet helder genoeg.

De kleuren van de regenboogvlag staan namelijk niet voor groepen of strekkingen maar staan voor kernwaarden, symbolen van onze gezamenlijke kracht. Ze willen juist de verschillen uitvlakken en tonen dat we als holebi intersekse en transgender+ gemeenschap achter één doel kunnen staan. Als je kleuren toevoegt die wel duidelijk gelinkt zijn aan één groep, dan is die boodschap van ‘samen sterk’ weg. Want waarom mogen de kleuren of het symbool van de bi-of de intersekse-personen er dan ook niet bij? Of als je een regenboogvlag toont zonder de trans-driehoek, bedoel je dan meteen ook dat je tegen trans personen bent?

In plaats van meer eenheid, zie ik vooral discussie en meer verdeeldheid ontstaan. Vandaar mijn idee: geef ook de homo mannen een eigen vlag. Een vlag met kleuren die duidelijk verschillen van die van de regenboogvlag waardoor elke verwarring de wereld uit geholpen wordt. Dan kan de regenboogvlag zelf opnieuw het verbindende symbool zijn van de hele holebi intersekse en transgender+ gemeenschap. Tot hier de column van Bruno De Lille. Lees verder...

Homovlag

Hoewel De Lille volgens de column dus op zoek ging naar een homo pride vlag had hij er geen gevonden. Toch bestaat er wel al een homo pride vlag. Zoals eerder vermeld heeft holebi info die al een tijdje op zijn Pinterest pagina staan. Hoe die vlag er uit ziet zie je hier boven. Maar, deze vlag is vermoedelijk nog zeer ongekend en dus nog niet officieel. Misschien dat daar nu verandering in kan komen?
Holebi info op Pinterest
Met bijna 40 borden - in het bord met de naam: Pride of sexual orientations - staat een map gay men/boy pride, daarin kan je de homo pride vlag vinden. In diezelfde hoofdmap verder lesbian pride - bisexual pride & pansexual pride. Verder in het bord met de naam all gender identities: transgender pride - genderfluid pride - genderqueer pride - nonbinary pride - intersex pride en queer pride. Alle andere borden ontdekken ==> Klik hier
Opgelet: enkel na registratie kan je alles zien. Na registratie is het niet verplicht een bord/pagina aan te maken. Je kan en mag alle foto's video's e.a vrij delen waar je maar wil.

Bron: zizo.be en holebi info - Juni 2020.

Dit bericht is gepost op 30 June, 2020 en 5239 keer gelezen.