Gemeente haalt 8 meter lange regenboogvlag weg in Spaans dorpje, bevolking hangt er honderden terug + video.Vorige week kon je bij holebi info lezen dat tal van Spaanse vrouwen een 8 meter lange regenboogvlag hadden gehaakt in support met de holebi & transgender+ gemeenschap naar aanleiding van de Pride maand (Juni). Vandaag blijkt dat de gehaakte regenboogvlag door het gemeente bestuur is weg gehaald.

Minder dan 48 uur lang hing de 8 meter lange regenboogvlag (symbool van holebi's en transgenders wereldwijd) nabij het gemeentehuis in een klein Spaans dorpje. De vlag werd weggehaald na een klacht van drie mensen. Dat dit tegen de zin van de meeste inwoners gebeurde bleek toen plots honderden kleine en grote regenboogvlaggen in het dorp verschenen. Inwoners, cafés restaurants en vele anderen hingen de Pride vlag op en buiten wapperden plots honderden regenboogvlaggen aan gebouwen en aan kleine balkonnetjes.

Nieuwe wet
Sinds 2018 viert men in het kleine dorpje net als op vele andere plaatsen wereldwijd de Pride maand en hijst men de regenboogvlag. Maar Spanje heeft sinds vorig jaar een nieuwe wet, die besturen verbiedt om ‘onofficiële vlaggen’ te laten wapperen vanaf regeringsgebouwen. Die wet kwam er nadat op de Canarische eilanden een vlag die geassocieerd wordt met separatistische bewegingen aan een regeringsgebouw wapperde.

Op basis van die nieuwe wet dienden drie inwoners van klacht in bij de politie. Ze eisten dat de vlag werd weggehaald. Aangezien ze de wet aan hun kant hadden, kon het stadsbestuur niet anders dan toegeven. “Helaas was het gebaar maar van korte duur”, klonk het in een verklaring. “Het stadsbestuur is gedwongen om de regenboogvlag weg te halen." Uit een interview met de burgemeester bleek trouwens dat de man niet op de hoogte was van de nieuwe Spaanse wet.

Boos
Het nieuws bereikte al snel oud-dorpsbewoner Antonio Carlos Alcántara, die in Villanueva de Algaidas opgroeide en nu in het naburige Torremolinos woont. “Het stoorde me dat ze een vlag moesten weghalen die niemand kwaad deed of echt stoorde”, zegt hij aan de Britse krant The Guardian. Een blik op de Facebookpagina van het dorpje bevestigde zijn vermoeden dat hij niet de enige was die het oneens was met de beslissing om de regenboogvlag weg te halen.

Gratis vlaggen
De man bedacht dat hij misschien een oplossing te bieden had: in de aanloop naar ‘pridemaand’ had hij honderden regenboogvlaggen besteld om in zijn winkel aan de Costa del Sol te verkopen, maar door het coronavirus waren de festiviteiten afgelast, waardoor hij met de vlaggen was blijven zitten. “Ik liet dus een commentaar op de Facebookpagina achter waarin ik zei dat ik de mensen een gratis vlag kon geven als ze dat wilden.”

Al snel had Alcántara meer dan honderd antwoorden binnen en zag hij zich genoodzaakt om met zijn 400 vlaggen naar Villanueva de Algaidas te rijden. Urenlang was hij bezig om zijn vlaggen te verdelen. "Het hele dorp wilde er eentje", vertelt hij. Toen hij geen vlaggen meer over had, kochten de dorpelingen de voorraad van een lokale winkel op, net als de haastig bestelde extra stock. “Ik wist dat het een tolerant, open en respectvol dorp was", zegt Alcántara, die hoopt dat de door hem ontketende vlaggenparade een jaarlijkse traditie wordt." Bekijk hier onder een video waarin men de regenboogvlaggen toont die in het straatbeeld verschenen na het weghalen van de mega grote regenboogvlag.


LEES OOK
SPAANSE VROUWEN HAKEN 8 METER LANGE REGENBOOGVLAG

Bron: holebi info en hln.be - Juni 2020

Dit bericht is gepost op 29 June, 2020 en 3700 keer gelezen.Reageer op dit bericht: