Café waar Stonewall rellen plaats vonden gered van ondergang + geschiedenis van de rellen.Vlak voor de herdenkingsverjaardag van de Stonewall rellen (1969) is het beroemde café Stonewall Inn, in New York gered van sluiting als gevolg van de coronacrisis. Het wereldberoemde holebi travestie transgender+ café werd gered door een crowdfundingscampagne.

Hoewel het beroemde cafe is geklasseerd als nationaal monument kreeg het geen federale financiële steun, daardoor stond het café door de coronacrisis en een maandelijkse huur van ruim 40.000 dollar, terwijl het ook te maken heeft met verzekeringen en andere bedrijfskosten, op het punt failliet te gaan.

Maar net op tijd werd er een crowdfund actie opgezet met als doel het inzamelen van minstens 100.000 dollar. Mede eigenares Stacy Lentz vertelde aan CNN dat dit net genoeg was om het café uit de rode cijfers te halen. Niet veel later kwam er een anonieme schenking binnen van ruim 129.000 dollar waardoor het café weer vooruit kan en gered is van sluiting, net op tijd voor de 51ste verjaardag van de herdenking van de Stonewall rellen, die plaats vonden op 28 juni 1969 in New York.

De geschiedenis van de stonewall rellen
De Stonewall rellen vonden plaats in de wijk Greenwich Village in New York in en rond het cafe de Stonewall Inn. Na jaren van pesterijen en vooral ook geweldplegingen door de politie (homoseksualiteit was toen illegaal) besloten voornamelijk niet blanke travestieten en transgenders, en de volgende dagen (de rellen duurde enkele dagen) ook holebi's (homo's lesbiennes en biseksuelen) terug te vechten tegen de New Yorkse politie.

Die zondag 28 juni in 1969 begon toen voor de zoveelste keer de politie de Stonewall Inn bar binnen viel en overging tot hardhandige arrestaties van voornamelijk travestieten en lesbiennes die té mannelijk waren gekleed. Toen enkele gearresteerden zich bij het naar buiten worden gebracht verzette begonnen plots alle klanten terug te vechten. Langst beide kanten vielen serieuze klappen waarbij ook veel politie agenten gewond raakten.

De dag na de rellen van 28 juni, kwamen er nog meer demonstranten samen en werd het protest en gevecht tegen de politie die opnieuw de bezoekers van de Stonewall Inn kwamen lastig vallen. Er werden in brand gestoken vuilnisbakken naar de politie gegooid die op zijn beurt traangas inzette. De derde gewelddadige actie dag ontstond er veel schade aan de buurt en het café door de meer dan duizend holebi's transgenders travestieten en sympathisanten.

De opstand vormt een scheidslijn in de geschiedenis van de holebi travo en transgender+ geschiedenis, daar nooit eerder travestieten transgenders en holebi's in zulke grote aantallen hardhandig weerstand boden tegen de op hun gemeenschap gerichte vernederingen door de politie. Maar... toch was het toen niet voor het eerst dat holebi's travestieten en transgenders weerstand boden en vochten tegen de politie.

In 1966 waren er rellen in Compton's Cafetaria in San Francisco en in 1967 bij de Black Cat bar in Los Angels. Deze rellen werden niet herdacht. Een reden daarvoor is dat het in de late jaren 1960 de homo beweging onder invloed van de Black Power beweging, de tweede golf van het feminisme en de protesten tegen de Vietnam oorlog radicaler werd.

Na de Stonewall-rellen gingen holebi travestie en transgender activisten op luide en provocerende toon een eigen plek in de maatschappij opeisen. Tijdens een bijeenkomst in november 1969 besloten plaatselijke activisten om de Stonewall-rellen als een nationale gebeurtenis te herdenken onder de naam Christopher Street Liberation Day. Ze zochten aansluiting bij groepen in Chicago en Los Angeles die instemden met een herdenking van wat in New York was gebeurd, mede omdat het een van de weinige daden van holebi travo en transgender verzet was geweest die landelijke media-aandacht had gekregen.

Eén jaar na de Stonewall rellen, namelijk op 28 juni 1970, gingen in New York, Chicago en Los Angels de eerste Christopher Street Liberation Day's door. In New York was het een demonstratieve optocht van Greenwich Village naar het Central Park, waar rond de 15.000 mensen aan deelnamen. De centrale boodschap was We're here. We're queer, get used to it. Nieuw waren niet de Stonewall rellen zelf, maar het feit dat ze op nationale schaal herdacht werden, wat mogelijk was geworden door de homo-organisaties die eerder in de jaren 1960 ontstaan waren.

Later kregen de optochten die ter herdenking van de rellen gehouden werden de naam Gay Pride (parade) die wereldwijd navolging kreeg en die tot op de dag van vandaag nog steeds jaarlijks doorgaan. In Nederland ging de eerste Gay Pride door in 1977, in ons belgen landje in 1978 en sinds 1996 is het evenement op de tweede zaterdag van mei in Brussel en heet het sinds 2010 The Belgian Pride.

In 2013 noemde president Barack Obama Stonewall in zijn inaugurale toespraak als een van de belangrijke momenten in de strijd voor gelijke rechten. In 2015 maakte regisseur Roland Emmerich de film Stonewall. Na het verschijnen van de trailer kwam er veel kritiek op het feit dat de hoofdrol gespeeld werd door een blank personage. Critici spraken van white washing en hekelden dat niet goed uit de verf kwam welke rol Afro-Amerikanen en travestieten bij de rellen hadden gespeeld.

Hoewel men dit soms claimt, waren de Stonewall rellen niet het begin van de holebi travo en transgender gelijke rechten beweging. Eerder waren er al organisaties, zoals de in 1950 opgerichte Mattachine Society die op vreedzame en wijze pleitten om homoseksuelen als normale burgers te erkennen. De afdeling New York van de Mattachine Society organiseerde bijvoorbeeld in 1966 een sit-in, in de Julius Bar als uiting van hun recht om in openbare ruimtes bijeen te komen. Maar omdat de Stonewall rellen meer aandacht kregen, vooral in de media zowel in de VS als daarbuiten, worden ze vaak beschouwd als het begin van de holebi travo en transgender gelijke rechten bewegingen.
LEES OOK
MUURSCHILDERING TER ERE VAN 50ste VERJAARDAG STONEWALL RELLEN - - 2019
50 JAAR STONEWALL RELLEN WIE WAREN MARSHA P JOHNSON EN SILVIA RIVERA - - 2019
DE HOLEBI & TRANS+ BEWEGING IS NIET IN DE VERENIGDE STATEN GEBOREN - - 2019

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juni 2020.

Dit bericht is gepost op 29 June, 2020 en 3155 keer gelezen.Reageer op dit bericht: