Uniek: eerste lesbisch koppel samen op geboorte akte van zoontje in land met weinig gelijke rechten.Hoewel Cuba (nog) geen homohuwelijk of erkenning van homo & lesbische koppels en adoptie rechten heeft, is zopas een lesbisch koppel er in geslaagd om beide op het geboorte certificaat van hun zoontje te staan. Een overwinning in de strijd naar meer gelijkheid voor holebi's en transgenders in het land.

Mama's Dachelys Valdés Moreno en Hope Bastian gingen naar de Verenigde Straten om daar gebruik te maken van IVF. Toen ze terug in Cuba kwamen wilde ze beide als mama's erkend worden van baby Paulo die op 19 mei 2019 het levenslicht zag.

Mama Hope Bastian komt oorspronkelijk uit Florida, maar haar partner Valdés Moreno is Cubaans. Meestal is het proces om een buiten het land geboren Cubaanse burger te registreren eenvoudig, maar enkel mogelijk voor heteroseksuele koppels. Als lesbisch koppel stonden ze voor een barrière. Cuba erkent nog steeds geen homohuwelijk of partnerschappen. Dus de nieuwe familie moest wachten tot het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Justitie een manier vonden om de moeders van Paulo samen op te nemen op de geboorteakte en in de griffie van de burgerlijke stand van wetten en feiten van Cubanen in het buitenland.

1 jaar na hun aanvraag kreeg het koppel waar ze om vroegen en baby Paulo heeft nu twee mama's op zijn geboorte certificaat staan. Daarmee erkent Cuba dat er ook families bestaan bestaande uit twee vrouwen of twee mannen.

Uiteindelijk heeft het Ministerie van Justitie ervoor gekozen om een geboorteakte af te geven met een 'moeder en moeder' in plaats van een 'moeder en vader'. Als zodanig weerspiegelt het nu de geboorteakte van Paulo van het ziekenhuis in Florida waar hij werd geboren.

Het Cubaanse ministerie zei dat de wet rond ouderschap gebaseerd is op oude biologie, een burgerlijke wet die al meer dan dertig jaar oud is, die niet meer overeenkomt met de huidige gezinsdynamiek. Als gevolg daarvan besloot het ministerie te bevestigen dat de Cubaanse grondwet het recht van mensen op een gezin zonder discriminatie beschermt.

Gelijke rechten wetten holebi's & transgenders in Cuba
Sinds 2013 was er al een wet die holebi's beschermt tegen discriminatie op de werkvloer. Sinds 2019 is de wet uitgebreid en zijn holebi's én transgenders beschermd tegen discriminatie op alle vlakken. Transgenders kunnen sinds 2008 legaal hun gender laten aanpassen, en sinds 1993 mogen holebi's openlijk dienen in het leger. Verder ontbreekt het nog aan andere gelijke rechten wetten, wat op zich niet verwonderlijk is gezien Cuba's verleden en geschiedenis onder Fidel Castro. Toen diens broer Raoel aan de macht kwam is er veel veranderd mede door zijn dochter Mariella die openlijk lesbisch is en zich al jaren inzet voor de gelijke rechten van holebi's en transgenders in Cuba.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 26 June, 2020 en 4114 keer gelezen.Reageer op dit bericht: