Jonge homo in elkaar geslagen in het Nederlandse Enschede.In het Nederlandse Enschede (provincie Overijssel) werd de 23-jarige Gerardo Kenzo Sno (foto) zaterdagnacht het slachtoffer van een groep homofoben. De jongeman werd bewusteloos geslagen door een groep van minstens tien mannen.

Gerardo uit Enschede is er nog niet goed van. De feiten speelden zich af in de nacht van zaterdag op zondag. Ondertussen zijn er twee mannen aangehouden en doet men verder onderzoek naar de toedracht en aanleiding van de mishandeling.

Gerardo zette zijn verhaal op Facebook, met de oproep het zoveel mogelijk te delen. "Want dat dit in Enschede gebeurt, kan echt niet. Waar is het respect jongens, omdat ik een extravagante uitstraling heb? Omdat ik veel beter met je vriendin kan opschieten? Omdat ik homo ben?"

Er kwam een storm aan reacties op zijn bericht, en zondagmiddag was het al bijna duizend keer gedeeld. Gerardo, Saxionstudent Social Work, regionaal bekend influencer op Instagram en organisator van feesten bij uitgaanscentrum ’t Bölke, is blij met alle steunbetuigingen. Het doet hem goed te vernemen dat hij niet de enige is die geweld niet accepteert. "Iedereen verdient respect van een ander, ongeacht je geaardheid."

Ondertussen bekomt Gerardo thuis bij zijn familie die hem liefdevol verzorgt. Een ice pack op zijn toegetakelde hoofd. Overal doet het pijn, zijn wangen, kin, kaken. "Ik denk dat de boel gekneusd is." Boven zijn wenkbrauwen heeft hij een paar lelijke wonden. Hoe hij daar aan komt, weet hij niet. "Ik weet alleen nog dat twee jongens op mijn hoofd hebben geschopt, maar daarna ging ik knock-out."

Het gebeurde om 3 uur ‘s nachts in een steegje dat in Enschede algemeen als onguur bekend staat: de Stadsgravenstraat tussen cafetaria De Muur en de kruising met de Marktstraat. Gerardo was na de gezellige verjaardag bij een nichtje thuis met een stel neven nog even de stad ingegaan. Voordat ze een horecagelegenheid aan de Stadsgravenstraat binnengingen, had hij op straat een klap gekregen van een jongen die hij niet kent. Vanuit het niets, zegt hij. "Er was geen enkele aanleiding, of het moet zijn omdat ik er extravagant uit zag."

Nadat de neven rond 3 uur naar huis wilden gaan, werden ze door dezelfde jongen opgewacht, die een man of negen bij zich had. Ze begonnen direct op hem in te trappen. Gerardo schrijft op Facebook dat het gaat om een groep Suryoye jongeren (Suryoye mensen afkomstig uit het huidige zuidoost-Turkije, noordoost-Syrië en noord-Irak), een opmerking waar de politie niet op in gaat. Gerardo: "Er was een jongen die ik herkende. Met wie een oud-klasgenootje een relatie heeft gehad. Hij was daar met zijn vrienden."

De politie, die de feiten zag gebeuren keek toe, maar greep volgens Gerardo niet meteen in. "Het was tien tegen een, maar ze kwamen pas in actie toen ik buiten bewustzijn op de grond lag."

Op het politiebureau deed hij aangifte van openlijke geweldpleging. Familie haalde hem met de auto op en wilde hem naar de Eerste Hulp brengen, maar hij wilde liever zo snel mogelijk naar huis. Hij deed geen oog dicht, de adrenaline bleef maar door zijn lijf gieren. Uren later raakt hij nog steeds geëmotioneerd als hij terugdenkt aan wat er die vreselijke nacht is gebeurd. "Ik ben nog steeds in shock", zegt hij met trillende stem. "Dit soort gedrag kan echt niet, dit slaat nergens op. Ik snap niet waar dit vandaan komt." Zijn oproep heeft hij op Facebook geplaatst omdat hij vindt dat er iets moet worden gedaan tegen het geweld tegen homo’s, zeker ook in multicultureel Enschede. "Dit moet gewoon stoppen."
LEES OOK
OPNIEUW HOMOFOBE AANVAL IN AMSTERDAM + VIDEO
DISCRIMINATIE HOLEBI'S EN TRANSGENDERS BLIJFT STIJGEN IN NEDERLAND
HOMO KOPPEL SLACHTOFFER VAN HOMOFOBIE IN AMSTERDAM, 1 DADER GEEFT ZICHZELF AAN
NOG STEEDS VOELEN NDL HOLEBI & TRANSGENDER STUDENTEN ZICH VAAK GEDISCRIMINEERD
HOLEBI'S & TRANSGENDERS UIT ROTTERDAM VOELEN ZICH ONVEILIG
NEDERLAND GAAT NU OOK TRANSFOBIE EN BIFOBIE STRAFBAAR MAKEN

Bron: tubantia.nl & holebi info - Juni 2020

Dit bericht is gepost op 22 June, 2020 en 1868 keer gelezen.Reageer op dit bericht: