West-Vlaamse gemeente krijgt regenboogzebrapad op vraag van een 19-jarige + lijstjeIn Kuurne (West-Vlaanderen) ligt er sinds kort ook een regenboogzebrapad. Bijzonder, is het feit dat dit er is gekomen op vraag van de 19-jarige inwoonster Kaithy Debaere.

"Ik was het beu dat ik merk dat er nog altijd mensen zijn die holebi's (homo, lesbisch, biseksueel) niet aanvaarden. Daar moet echt tegenin gegaan worden," aldus Kaithy, die eerder besloot een brief te schrijven naar de burgemeester. "Ik kwam op mijn veertiende als lesbisch uit de kast. Ik kreeg weinig positieve reacties. Er werd vooral gelachen, dat is nu wel minder geworden, maar ik krijg nog steeds negatieve commentaar."

Door de coronacrisis zijn holebi en transgender evenementen zoals de Belgian Pride afgelast, en dus vond Kaithy dat er een alternatief nodig was waar holebi's steun kunnen uithalen. Ze stelde een regenboogzebrapad voor, en dat is er nu ook effectief gekomen in de Boomgaardstraat. "Echt tof. Ik had nooit verwacht dat ze het ook effectief gingen doen," aldus een blije Kaithy.

De brief van Kaithy die destijds naar de burgemeester werd gestuurd werd eerst gelezen door bokskampioene Oshin Derieuw, rechterhand van de burgemeester. “De strijd is echt nog niet voorbij. Als topsporter en getrouwd lesbisch koppel merk ik en mijn partner dat er nog steeds discriminatie is. In België durft 75% van de homo en lesbische koppels niet hand in hand op straat lopen, dat is beschamend voor een land als het onze." Het regenboogzebrapad roept bij heel wat inwoners vragen op. “Die onwetendheid zegt ook al veel. Het zou goed zijn moest er een permanent regenboogzebrapad komen. Want het is juist die zichtbaarheid die helpt bij de aanvaarding”, zegt Oshin.

Voor het gemeentebestuur was het ook snel beslist. "Er is nog steeds geen gelijkheid, dus is er een duidelijk statement nodig”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V). Schepen Bram Deloof (N-VA) is het daar mee eens en zegt: "Het is duidelijk dat er nog steeds een probleem is, en dat we moeten blijven strijden voor gelijkheid."

Lijstje Belgische steden & gemeenten met een regenboogzebrapad, of waar er een komt
Antwerpen - Beerse - Berlaar - Brugge - Brussel - Boom - De Haan - Deinze - Denderleeuw - Eeklo - Gent - Halle - Hasselt - Koksijde - Kuurne - Lier - Leuven - Mechelen - Oudenburg - Rijkevorsel - Schelle - Sint-Niklaas - Turnhout en Westerlo.
LEES OOK
UNIEK ANTWERPSE GEMEENTE TOONT HOLEBI & TRANSGENDER SOLIDARITEIT MET REGENBOOG FIETSENREKKEN
BELGISCHE KUST GEMEENTE KOMT WELDRA MET UNIEKE REGENBOOGZEBRAPADEN

Bron: nieuwsblad.be & holebi info - Juni 2020

Dit bericht is gepost op 21 June, 2020 en 4087 keer gelezen.