Prof basketbalspeler komt in emotionele brief uit de kast.De Chileense Basketbalprof Daniel Arcos, 26, kwam zo pas in een emotioneel bericht uit de kast dat reflecteert op zijn 'angst en schaamte' om te bekennen dat hij homo is.

Acros kwam uit de kast in een emotionele brief die de pijn van het in de kast zitten onthult. Acros, die speelt voor het CD Castro-team in de top van de pro-basketbalcompetitie in Chili, zei dat hij had besloten om van zichzelf te houden en waarde te hechten door uit de kast te komen. De 26-jarige speler verklaarde zichzelf 'trots en vrij' door de brief van drie pagina's te schrijven en te delen, die volgde op een lange tijd worstelen met schaamte en zelfacceptatie.

De grootste holebi & transgender organisatie van Chili: The Homosexual Movement of Integration and Liberation (MOVILH), zei dat Arcos coming out “een belangrijke bijdrage levert aan andere spelers die zich in een situatie van verdriet of pijn kunnen bevinden omdat ze niet kunnen onthullen wie ze zijn”.

Acros schreef het volgende:
“Ik heb lang op deze dag gewacht, een persoonlijke uitdaging met nieuwe [regenboog] kleuren op mijn shirt, kleuren die ik eerder met schaamte zag en die ik vandaag besluit om met trots te dragen. Ondanks het verstrijken van de tijd is er nog steeds een taboe in de sport, in mijn geval basketbal. Ik herinner me dat ik een korte ervaring had met een andere man, ik had nadien last van schuldgevoelens, ik voelde me niet goed in mijn vel, voelde me eenzaam, en alsof ik iets fout had gedaan. Ik was bang om die ervaring met iemand te delen om veroordeeld te worden, zoals ik al met mezelf deed. Ik ging door met mijn 'normale' leven, met veel sport en studeren, in de hoop dat de tijd ervoor zou zorgen dat het zijn ding zou doen, me de nodige rust geven en dat het slechts bij een ervaring zou blijven.

'Mijn leven ging door en ik bleef groeien en mijn doelen bereiken. Op het gebied van professioneel basketbal begon ik beetje bij beetje mijn plaats te verdienen. Het leven van een atleet omvat niet alleen wedstrijden met overwinningen of nederlagen, maar brengt ook een levensstijl met zich mee die alles oplevert. Meerdere keren voelde ik me niet op mijn plaats en voelde ik dat ik niet echt kon zijn wie ik was. Ik vermeed ongemakkelijke vragen, ik loog en legde mezelf het zwijgen op toen ik dacht dat iets niet eerlijk was, en zo probeerde ik bij mijn teamgenoten te passen, me er onderdeel van te voelen, aangezien homoseksualiteit zich vaak manifesteerde als spot en belediging, synoniem voor ' zwakte en weinig mannelijkheid.

Dit ongemak was de reden dat ik erover dacht deze mooie sport te staken. Vele dagen en nachten had ik terugkerende gedachten en was ik moe, dus besloot ik mezelf lief te hebben en te waarderen. Het was tijd om verder te gaan. Ik begon het mijn goede vrienden en vervolgens mijn familie te vertellen, altijd met de angst om beoordeeld te worden. Mijn zus, moeder, vader en vrienden gaven allemaal hetzelfde antwoord: ‘Je moet gewoon gelukkig zijn, ik ben hier voor je, de rest doet er niet toe'. Dit waren woorden die me hielpen alles te vergeven wat ik in het verleden heb beleefd en dat me vandaag de moed geeft om dit te schrijven.

'Ik weet dat dit bericht spot, ongemak en zelfs haat kan veroorzaken, maar ik heb het voorrecht mijn familie en vrienden achter mij te hebben. Ik besluit deze zware rugzak die ik jarenlang heb gedragen uit te doen, dat maakte me tegelijkertijd erg sterk. Iedereen heeft zijn ervaringen en ze ervaren ze op hun eigen manier, maar het belangrijkste is om te leven zoals we willen, zolang we gelukkig zijn."

Andere openlijke holebi & trans prof basketballers:
HOMO
Allemaal Amerikanen: Jason Collins, was in 2013 de eerste zwarte Amerikaanse homo prof speler die uit de kast kwam, hij kreeg wereldwijd geluk wensen, zelfs van toenmalig president Obama. Andere Amerikaanse prof basketballers: Derrick Gordon - Will Sheridan - Travon Free - Josh Selby en Jallen Messersmith.
LESBISCH
- Ann Wauters, Belgische
- Amerikaanse basketbalspeelsters: Seimone Augustus - Sue Bird - Elena Delle Donne - Brittney Griner - Glory Johnson - Diana Taurasi en Sharnee Zoll-Norman
TRANSGENDER
- Kye Allums, Amerikaan

Holebi transgender & intersekse rechten in Chili
Chili heeft één van de meest uitgebreide antidiscriminatiewetgeving waarbij holebi's transgenders én intersekse personen zijn beschermd. Dat ziet er als volgt uit: Antidiscriminatiewetgevingen: op het werk (sinds 2012) - bij levering van goederen en diensten (sinds 2012) - met betrekking tot gender expressie op alle gebieden (sinds 2018) - op openbare en particuliere scholen (sinds 2016) - Anti pest wet op openbare en particuliere scholen (sinds 2011) - Wet inzake haatmisdrijven, waaronder seksuele geaardheid en genderidentiteit (sinds 2012) - Wet betreffende aanzetten tot haat, inclusief seksuele geaardheid en genderidentiteit (sinds 2020) - Antimartelwet met inbegrip van seksuele geaardheid en genderidentiteit (sinds 2016) - Anti-femicide wet met betrekking tot seksuele geaardheid, genderidentiteit en genderexpressie (sinds 2020).
Verder Homo's en lesbiennes kunnen als alleenstaande kinderen adopteren. Een wet die dit als koppel mogelijk maakt is op komst, net zoals mogelijk het homohuwelijk. Lesbische koppels mogen wel al enkele jaren gebruik maken van IVF. Verder op komst een wet die beide lesbische mama's wettelijk ouders maakt van een kind ontstaan via IVF.
En tot slot: sinds 2019 moeten transgender personen geen geslachtsveranderende operatie meer ondergaan voor ze legaal hun gender kunnen laten aanpassen wat al mogelijk was sinds 1974. En sinds 2006 heeft Chili de wet rond derde optie 'onbepaald geslacht' voor intersekse kinderen op geboorteaktes, en sinds 2005 zijn intersekse kinderen trouwens ook beschermd tegen invasieve chirurgische ingrepen.
LEES OOK
EERSTE ARGENTIJNSE PROF BASKETBAL SPELER UIT DE KAST
PUERTO RICAANSE PROF VOLLEYBAL SPELER UIT DE KAST
IERSE ATLETIEKER UIT DE KAST WIL VOORBEELD ZIJN VOOR ANDEREN
EERSTE ZWITSERSE PROF WORSTELAAR UIT DE KAST
CANADESE OLYMPISCHE SPORTER UIT DE KAST
VOOR HET EERST NEEMT TRANSGENDER DEEL AAN AMERIKAANSE OLYMPISCHE SELECTIE

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juni 2020.

Dit bericht is gepost op 20 June, 2020 en 4951 keer gelezen.Reageer op dit bericht: