Voetbalclub Anderlecht krijgt dan toch straf wegens homofobe gezangen.In februari kon je bij holebi info lezen dat voetbalclub Anderlecht geen straf (geldboete) kreeg voor homofobe spreekkoren (gezangen). Maar, het bondsparket ging daar tegen in beroep en kreeg gelijk van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

Tijdens een match in januari zongen fans van Anderlecht meermaals 'alle boeren zijn homo', richting de bezoekers van Club Brugge. Anderlecht claimde dat de gezangen vallen onder de wet op vrije meningsuiting. En voerde ook nog aan dat geen enkele holebi vereniging had laten weten dat men aanstoot nam aan de gezangen.

Maar het BAS veegde die argumentatie van tafel. En stelde dat het gezang wel degelijk als scheldwoord wordt gebruikt en zowel kwetsend als discriminerend is voor de holebi gemeenschap, waarna het Anderlecht veroordeelde.

De club heeft wel geluk, want men krijgt slechts een lichte straf, namelijk een geldboete van 1.000 euro mét uitstel. Reden van deze lichte straf, Anderlecht kon aantonen dat het ondertussen initiatieven heeft genomen om discriminatie en homofobie te verbannen uit het stadium, mede daardoor kon de club een zware effectieve geldboete vermijden.

Eerdere veroodeelde clubs & voetballers
In 2019
- kreeg voetbalclub KV Kortrijk een geldboete van 5.000 euro wegens homofobe gezangen.
- kreeg voetballer en kapitein van Racing Genk, Leandro Trossard eveneens een geldboete voor homofobe gezangen.
- werden twee Deense voetbalclubs veroordeeld wegens homofobe gezangen, ze moesten 1.200 euro betalen.
En ook de FIFA (Fédération Internationale de Football Association) tolereert geen homofobe gezangen en uitspraken voor, tijdens en na het voetbal, waarbij geldboetes in het buitenland véél hoger liggen. Vorig jaar kreeg de Mexicaanse voetbalbond een geldboete van maar liefst 9.000 euro wegens homofobe gezangen van voetbalfans tijdens het Wereldkampioenschap in Rusland. En in het jaar 2016 werden de voetbalbonden van Chili, Uruguay, Honduras en Argentinië beboet wegens homofobe spreekkoren met een geldboete van tussen de 8.500 en 10.000 euro.
LEES OOK
STIJGING HOMOFOBIE IN HET BELGISCHE VOETBAL - 2020
BRAZILIAANSE VOETBALLER AANGEKLAAGD WEGENS HOMOFOBE UITSPRAKEN - 2020
BRITSE VOETBALBAZEN SPRAKEN MET NICHT FASHANU HOMOFOBIE + 7 VOETBALLERS IN DE KAST - 2020
DIT ZIJN MOGELIJKE STRAFFEN VOOR BELGISCHE HOMOFOBE & RACISTISCHE VOETBAL FANS - 2019

Bron: holebi info & nieuwsblad.be - Juni 2020.

Dit bericht is gepost op 17 June, 2020 en 4152 keer gelezen.