Burgemeester Jean-Marie Dedecker, geen regenboogzebrapad in Middelkerke want seksualiteit hoort thuis in privé sfeer.In tal van Vlaamse gemeenten en steden ligt er een regenboogzebrapad. In de West-Vlaamse kuststad Middelkerke komt er alvast géén. "Seksualiteit behoort tot de privé sfeer, niet op straat," klinkt het vanuit het gemeentebestuur.

Hiermee volgt de stad, zoals je eerder bij holebi info kon lezen, de Limburgse gemeente Beringen waar toen een sp.a gemeenteraadslid liet weten; 'volgens mij speelt die problematiek van holebi's niet,' een uitspraak gedaan als reden om geen regenboogzebrapad aan te leggen. En in mei van dit jaar, kon je bij holebi info lezen dat politici in Oostende ruzie maken over een regenboogzebrapad.

Minderheidspartijen voor, meerderheid tegen in Middelkerke
Op de laatste gemeenteraad van Middelkerke stelde Groen gemeenteraadslid Robin De Lille voor om een regenboogzebrapad aan te leggen. Maar de meerderheid, bestaande uit Lijst Dedecker en CD&V wil daar niet van weten, en beide partijen stemden dan ook tegen het regenboogzebrapad. De andere partijen N-VA, Open Vld en Groen stemden wel voor.

Sterk signaal
De Lille (Groen) zei: "Destijds had onze stad zich ingeschreven om aan de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (17 Mei) deel te nemen door een regenboogvlag te laten hangen, maar die was niet te bespeuren. Het ging toen om een vergetelheid was de reactie. Ik wil dat geloven, maar net daarom was het aanleggen van een regenboogzebrapad een sterk signaal om dat goed te maken. Niet dus."

Schepen kent Belgische wet niet
Eddy Van Muysewinkel, van Lijst Dedecker, en schepen van Openbare werken, zei dat een regenboogzebrapad tegen de wegcode is. Maar, Groen gemeenteraadslid De Lille zei: "Niet waar, een zebrapad moet witte strepen hebben zoals inderdaad in de wegcode staat, maar over de achtergrond is niets gezegd. Indien de zwarte strepen worden vervangen door de regenboog kleuren, en de witte strepen dus behouden blijven, is het zebrapad wél wettelijk. Bovendien, vind ik het niet kunnen dat Dedecker recent naar transgenders verwees als ombouwkasten. Zeer onrespectvol, op zijn minst. Blijkbaar is een regenboogzebrapad toch noodzakelijker dan de burgemeester denkt, als hij zelf zo'n uitspraken doet."

Burgemeester beledigde ook nog transgenders
Burgemeester Jean-Marie Dedecker zei: "Het moet gezgd, het ontbreekt De Lille elke zin voor realiteit en humor. Ik heb inderdaad tijdens de gemeenteraad uit een colum van cabaretier Youp van ’t Hek geciteerd, die in een van zijn shows transgenders vergeleek met bouwpakketten. Dat heet humor, en is op geen enkele manier beledigend bedoeld. Waar ik wel van overtuigd ben, is dat seksualiteit tot de privé sfeer van de mensen behoort, en niet op straat. Voor Groen ben je dan meteen een homohater. Ik heb destijds nog de wet helpen meestemmen waardoor homokoppels konden trouwen. Het verwijt van De Lille raakt kant noch wal."

Nota van holebi info over Jean-Marie Dedecker
De reden die burgemeester Jean-Marie Dedecker aanhaalt om geen regenboogzebrapad aan te leggen, 'dat seksualiteit in de privé sfeer thuis hoort en niet op straat', getuigd van veel onwetendheid, en eigenlijk ook wel van domheid. Ten eerste omdat een regenboogzebrapad niets te maken heeft met seks of seksualiteit. Maar wél alles met een oproep tot meer aanvaarding van holebi en transgender+ personen, én het steunen van holebi en transgender+ personen in hun strijd om (meer) gelijke rechten. Ten tweede, waarom moet het wanneer het om bijvoorbeeld homo's gaat altijd gaan over seks?. Een geaardheid van een persoon is véél meer dan seks. Van een politicus verwacht men meer kennis van zaken en minder, of liever gezegd, geen domheid.
Wat betreft zijn uitspraak over transgenders, dat het humor is. De beste man heeft duidelijk géén idee wat humor is, en beseft duidelijk niet dat hij veel mensen zwaar kwetst door zijn uitspraak (én niet alleen transgenders), die bovendien vergelijkbaar is met het feit dat heel wat jongeren de laatste jaren de uitspraak 'hé homo', of 'dat is zo homo' gebruiken, en niet beseffen dat ze daarmee mensen kwetsen. Daarnaast zou Dedecker beter géén mensen moeten citeren die eerder onder vuur lagen wegens homofobie. In 2018 lag de Nederlandse cabaretier Youp van ’t Hek al onder vuur na uitspraken als 'pisnicht'. Ook tal van beroemde Nederlandse homo's reageerde toen erg misnoegd. Van een politicus, in het bijzonder een burgemeester verwacht men meer verstand...
LEES OOK
GEEN REGENBOOGZEBRAPAD IN BERINGEN - DEEL TWEE (Januari 2020)
POLITICI IN OOSTENDE MAKEN RUZIE OVER REGENBOOGZEBRAPAD (Mei 2020)
BELG KUST GEMEENTE DE HAAN KOMT MET UNIEKE REGENBOOGZEBRAPADEN + LIJSTJE (Juni 2020)

Bron: holebi info en nieuwsblad.be - Juni 2020.

Dit bericht is gepost op 12 June, 2020 en 4682 keer gelezen.