Onverwacht, Hongarije schrapt verbod bloed geven door homo's, en zonder voorwaarden.Totaal onverwacht schrapt Hongarije zijn verbod op het geven van bloed door homo en biseksuele mannen. Onverwacht omdat het land bekend staat om zijn holebi- en transfobe overheid. Deze maand kwam Hongarije nog in het nieuws door het feit dat men ondanks internationale protesten toch een anti transgender wet invoerde.

Ook opmerkelijk is het feit dat Hongarije in tegenstelling tot de meeste andere landen die het bloedverbod eerder ophieven, niet kiest voor een wachttijd (waarin men geen seks mag hebben). Hongarije kiest er voor om te stellen dat enkel mensen, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit bloed mogen geven indien ze geen risicovolle seksuele relaties hebben, zoals het hebben van veel wisselende seksuele partners, het werken in de prostitutie. Hongarije sluit hierbij aan bij een handje vol landen zonder voorwaarden, (zie lijst onderaan).

De laatste maanden hebben al tal van landen hun bloedgeef verbod voor homo's en biseksuele mannen opgeheven door de coronacrisis waardoor er plots een grotere behoefte is aan bloed. In Hongarije is het niet duidelijk of hun beleid ook aangepast is vanwege het coronavirus zoals bijvoorbeeld in Australië en de Verenigde Staten. (Beide maakte hun wachttijd korter).

De Háttér Society, de oudste holebi & transgender organisatie in Hongarije is erg blij met het nieuws. "We strijden al jaren tegen alle mogelijke vormen van discriminatie. Homoseks is niet gevaarlijker dan heteroseks, dus werd het tijd dat het verbod op het geven van bloed door homo's werd afgeschaft.

Hongarije heeft weinig gelijke rechten wetten. Het homohuwelijk is sinds 2012 grondwettelijk verboden, inclusief adoptie. Legale partnerschappen zijn mogelijk sinds 2009, en sinds 2004 zijn er wetten die moeten beschermen tegen discriminatie. Maar, dat is sinds de invoering van de anti transgender wet dit jaar, duidelijk niet van toepassing voor iedereen.

LIJST landen met of zonder voorwaarden betreffende het geven van bloed door homo's en biseksuele mannen
Landen zonder wachttijd of voorwaarden
Argentinië - Italië - Mexico - Portugal - Thailand - Uruguay - Spanje - Zuid-Afrika, en nu dus ook Hongarije.
Landen met voorwaarden = wachttijd 3 maanden geen seks
Australië - Canada - Engeland - Noord-Ierland - Verenigde Staten en Wales.
Landen met voorwaarden = wachttijd 4 maanden geen seks
Nederland, Frankrijk en Denemarken.
Landen met voorwaarden = wachttijd 12 maanden geen seks
België - Brazilië - Duitsland - Finland - Hong Kong - Ierland - Israël - Japan - Nieuw Zeeland - Zweden en Zwitserland.
LEES OOK
LATIJNS AMERIKAANS LAND SCHAFT BLOED GEEF VERBOD AF
HONGARIJE VOERT ONDANKS PROTEST TOCH ANTI TRANSGENDER WET IN
GEEN TOENAME HIV INFECTIES NA OPHEF BLOED GEEF VERBOD VOOR HOMO'S
HONGAARSE HOLEBI'S & TRANSGENDERS BEZORGD OM HOUDING REGERING

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 09 June, 2020 en 3236 keer gelezen.Reageer op dit bericht: