Homo en lesbische koppels lossen ruzies beter op dan hetero koppels.De Amerikaanse psychologische onderzoeker en clinicus Dr. Gottman voerde samen met collega's een twaalfjarig onderzoek naar homo en lesbische koppels, in vergelijk met hetero koppels, om te achterhalen op welke manier men omgaat met meningsverschillen, conflicten en ruzie's.

Zelfde problemen
Het onderzoek toont onder andere aan dat alle soorten koppels, hetero, lesbisch of homo, veel van dezelfde problemen en dezelfde wegen hebben om samen gelukkig te blijven. Maar, onderzoek toonde aan dat er ook enkele kwaliteiten van kracht zijn bij homo en lesbische koppels, zoals humor en het vermogen om rustig te blijven tijdens een ruzie, een belangrijk voordeel zijn bij homo en lesbische koppels.

Unieke verschillen
Over het algemeen zijn de tevredenheid en kwaliteit van relaties ongeveer hetzelfde voor alle soorten koppels. Verder blijkt dat zowel homo, lesbische als hetero koppels regelmatig te maken hebben met ups and downs in hun relatie. En dat de ups and downs die kunnen voorkomen in een sociale context van isolatie, familie, vooroordelen en andere sociale barrières uniek zijn voor homo en lesbische koppels.

Holebi koppels positiever bij ruzies
Uit het onderzoek blijkt verder dat homo en lesbische koppels optimistischer zijn in het geval van een conflict of ruzie in vergelijk met hetero koppels. Een verschil dat daar toe bijdraagt is het feit dat homo en lesbische koppels meer genegenheid en humor gebruiken wanneer ze een meningsverschil of ruzie hebben, en de partners positiever zijn in hoe ze het ontvangen. Homo en lesbische koppels blijven ook vaker positief na een meningsverschil. "Als het op emoties aankomt, denken we dat homo en lesbische koppels met heel andere principes werken dan hetero koppels. Waarbij men kan stellen dat hetero koppels veel kunnen leren van homo en lesbische koppels," aldus Gottman.

Minder agressie, strijdlust, enz... bij holebi koppels
Ook blijkt dat homo en lesbische koppels, bij ruzie of meningsverschil minder controlerende, vijandige emotionele tactieken gebruiken, dat er minder strijdlust, dominantie in angst is in vergelijk met hetero koppels. "Het verschil in deze controle gerelateerde emoties suggereert dat eerlijkheid en machtsdeling tussen koppels belangrijker en vaker voorkomt bij homo en lesbische koppels dan bij hetero koppels," aldus Gottman.

Hetero koppels nemen alles meer persoonlijk op
Bij een ruzie nemen homo en lesbische koppels alles ook minder persoonlijk op. Bij hetero koppels gebeurd het meer dan men elkaar bewust pijn wil doen met een negatieve opmerking dan om zijn of haar partner een goed gevoel te geven met een positieve opmerking. Dat wordt omgekeerd bij homo en lesbische koppels. De positieve opmerkingen van homo en lesbische koppels hebben meer invloed op een goed gevoel, terwijl hun negatieve opmerkingen minder snel gekwetste gevoelens veroorzaken. Volgens Gottman zorgt deze trend er voor dat homo en lesbische koppels de neiging hebben om een zekere mate van negativiteit te aanvaarden zonder het persoonlijk te nemen.

Fysiologische opwinding in voordeel van homo en lesbische koppels
Uit het onderzoek blijkt ook nog dat ongelukkige homo en lesbische koppels doorgaans een lage mate van fysiologische opwinding vertonen, wat precies het omgekeerde is bij hetero koppels. Voor hetero koppels betekent fysiologische opwinding voortdurende verergering. De aanhoudende toestand van opwinding, inclusief verhoogde hartslag, zweterige handpalmen en zenuwachtigheid betekent dat hetero koppels moeite hebben om te kalmeren in het geval van conflict. Voor homo en lesbische koppels laat dit lagere niveau van opwinding zien dat ze elkaar kunnen kalmeren.

Lesbiennes versus homo's
In een ruzie tonen lesbische koppels meer woede, humor, opwinding en interesse dan conflicterende homo koppels. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat lesbiennes emotioneel expressiever zijn, zowel positief als negatief, in vergelijk met homo mannen. Dit kan, volgens de onderzoekers het resultaat zijn van het hebben van twee vrouwen in een relatie. Beide zijn opgegroeid in een samenleving waar expressiviteit voor vrouwen acceptabeler is dan voor mannen, en dat komt tot uiting in hun relaties.

Homo's versus lesbiennes
De onderzoekers stellen tot slot dat homo mannen eerder eventuele negativiteit moeten vermijden, omdat ze minder goed dan lesbiennes in staat zouden zijn om dit om te buigen. Maar, uit het onderzoek blijkt dat de homo koppels die gebruik maken van humor er eerder wel in slagen de eventuele negativiteit om te buiten. Bij hetero koppels wordt er volgens de onderzoekers zeer zelden humor gebruikt in conflict situaties waardoor deze langer duren en blijven voort sluimeren.


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juni 2020.

Dit bericht is gepost op 08 June, 2020 en 4130 keer gelezen.Reageer op dit bericht: