Belgische Bi- en homomannen hebben sinds coronamaatregelen minder losse seksuele contactenBelgische Biseksuele en homo mannen hebben sinds de start van de coronamaatregelen hun seksueel gedrag sterk aangepast. Dat melden het Instituut voor Tropische geneeskunde (ITG), Sensoa en çavaria vandaag. Eind mei kon je bij holebi info ook al een rapport lezen over de impact van het virus op holebi & trans+ personen in het algemeen, link onderaan.

Uit deze (nieuwe) online bevraging blijkt dat holebi en transgender+ personen aan geven dat ze meer last hebben van depressieve gevoelens en zich eenzamer te voelen. De bevraging peilde ook naar de ervaringen en seksuele contacten tijdens de lockdown. Slechts 9 procent van de 692 bevraagde bi- en homomannen gaf aan nog losse, nieuwe of anonieme sekspartners te hebben gehad in april. Voor de lockdown was dit ongeveer 59 procent.

"De preventieve maatregelen tegen Covid-19 worden relatief goed opgevolgd. We vermoeden dat dit ook zal leiden tot een daling in het aantal hiv- en soa-infecties in België", aldus Thijs Reyniers van het ITG.

De maatregelen blijken ook een grote impact te hebben op depressieve gevoelens, angstgevoelens en eenzaamheid binnen de holebi en transgender+ gemeenschap. Van de 965 bevraagden worstelde bijvoorbeeld 7,6 procent van de bevraagden meerdere dagen per week met de gedachte aan zelfdoding of zichzelf pijn te willen doen, een stijging van 74 procent.

"Deze cijfers zijn bijzonder zorgwekkend wetende dat het mentale welzijn in deze groep gemiddeld sowieso lager ligt en het zelfdodingscijfer hoger", vertelt Stijn Depoorter van çavaria (Vlaamse koepel holebi & trans+ organisaties).

De organisaties benadrukken dat het nog steeds niet de bedoeling is om losse seksuele contacten te hebben nu de maatregelen versoepeld zijn. Sensoa roept de veiligheidsraad daarom op om een advies rond intimiteit en seksualiteit voor niet-samenwonende partners uit verschillende ‘bubbels’ uit te werken.

Nuttige links
- Website Mannenseks (voor homo & bi mannen) => Klik hier
- Website Teleonthaal (nood aan een gesprek? Donkere gedachten? Bel, chat, mail) => Klik hier
- Links naar holebi trans & hetero info & hulp websites => Klik hier
- Links naar holebi vriendelijke therapeuten, advocaten, notarissen => Klik hier
- Links voor transgender+ personen in Belgie => Klik hier

LEES OOK
VLAAMS RAPPORT IMPACT CORONAVIRUS CRISIS OP HOLEBI & TRANS+ PERSONEN
HOLEBI FOBIE OP DE BELGISCHE WERKPLAATS NOG TE WEINIG SERIEUS GENOMEN
NIEUW LGBTSTEUN.BE VOOR ALLE BELGISCHE HOLEBI'S EN TRANSGENDERS

Bron: holebi info & hln.be - Juni 2020

Dit bericht is gepost op 05 June, 2020 en 4813 keer gelezen.