Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.In Turkmenistan (land dat tot 1991 onderdeel was van de toenmalige Sovjet-Unie, en gelegen in Centraal Aziƫ nabij onder andere Kazachstan, Oezbekistan en de Kaspische Zee) riskeer je twee jaar celstraf enkel en alleen omdat je een homo of biseksuele man bent.

Dat overkwam recent ook een bekende acteur. Die enkel omdat bekend werd dat hij homo is een celstraf van twee jaar kreeg en ondertussen opgesloten zit. De acteur wiens identiteit geheim gehouden wordt werd al in maart gearresteerd samen met zijn partner en enkele andere mannen op beschuldiging van homoseksualiteit.

Homoseksualiteit is strafbaar met twee jaar celstraf in Turkmenistan, met wanneer je voor een tweede keer wordt gearresteerd een celstraf van vijf tot tien jaar riskeert. Daarnaast blijkt uit verschillende getuigenissen dat de politie zich regelmatig schuldig maakt aan het slagen en pesten van gearresteerde homo en biseksuele mannen.

Het is een reden waarom steeds meer holebi's het land ontvluchten, al hebben lesbische vrouwen minder te vrezen, want lesbische relaties en seks zijn, net zoals in sommige andere landen waar homoseksualiteit strafbaar is, niet strafbaar in Turkmenistan. (Reden: men beschouwt in sommige landen lesbische seks als onvolwaardige seks die gelijk staat aan geen seks).

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft Turkmenistan al meermaals veroordeeld wegens het schenden van de mensenrechten van holebi's en het opsluiten van homo en biseksuele mannen. De Verenigde Naties riepen het land al meermaals, zonder succes, op om homoseksualiteit uit de strafwet te halen.

Het leven in Turkmenistan kan buitengewoon moeilijk zijn voor holebi's en transgenders. Behalve de strafbaarheid aanvaardt de bevolking grotendeels ook geen holebi's en transgenders. Vorige maand vluchtte een zoveelste homo man het land uit omdat hij na zijn arrestatie werd geslagen door de politie, hij getuigde daarover via een buitenlandse vrije radio. En eerder werd een homo man vermist kort nadat hij in een videoboodschap had verteld dat hij bang was om te worden vermoord omdat hij homo is. De man is na maanden nog steeds vermist.

Extra info
Turkmenistan behoort grotendeels tot de Toeranlaagvlakte. 90% van de oppervlakte bestaat uit zandwoestijnen. Driekwart van de bevolking spreekt Turkmeens dat behoort tot de Turkse taalfamilie en de officiƫle taal van Turkmenistan is. De islam en de Russische orthodoxie zijn de enige toegestane godsdiensten in Turkmenistan. De meerderheid van de bevolking (89%) hangt de soennitische richting van de islam aan. 9% van de bevolking is Russisch-orthodox. De Turkmeense staatsvorm is een republiek, sinds 1991 onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Turkmenistan is lid van de Verenigde Naties, het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank en is aangesloten bij het Partnerschap voor de Vrede van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO).

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juni 2020.

Dit bericht is gepost op 01 June, 2020 en 3651 keer gelezen.Reageer op dit bericht: