Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.Door de coronacrisis moesten heel wat transgenders, terwijl de wachttijd al erg lang is, nog langer wachten op hun geslachtsveranderende operatie. Binnenkort kunnen een deel van die wachtende opgelucht adem halen. Zoals de 42-jarige Kathleen uit Aarschot (Vlaams-Brabant), waarvan je eerder al een verhaal bij holebi info kon lezen. (link onderaan).

Op 16 juni kan de geslachtsoperatie van Kathleen Laeremans uit Aarschot eindelijk doorgaan, en daar is ze heel blij om. Bijna dertig jaar lang durfde ze niet uit de transgender kast komen. Pas vorig jaar had ze de moed en besloot ze iedereen te vertellen dat ze transgender is. "Hadden de dokters en psychiaters me gezegd, 'we gaan je niet opereren', was ik er nu niet meer geweest, want mij geheim meedragen was een hel."

Kathleen voelde al toen ze nog kind was da ze anders was dan anderen. Ze was toen nog Kurt en dat liep niet zoals het hoorde. "Ik was amper 12 jaar toen ik me niet goed voelde in mijn vel. Op mijn 14 wist ik het zeker, dit lichaam is niet van mij.” Kathleen voelde zich dan wel slecht, toch hield ze het geheim. "Ik heb bijna dertig jaar voor mezelf gehouden hoe ik me voelde, ik durfde het niemand te vertellen, al zeker niet aan mijn ouders, broer of zussen. De tijden waren ook anders, en ik denk niet dat ik op veel applaus had moeten rekenen van mijn omgeving. Zelfs in mijn vorige relatie heb ik het nooit verteld, ik was vroeger al geen open boek, maar toen ik mijn vriendin Manuella, 41, leerde kennen, heb ik het van dag één verteld. Gelukkig is zij gebleven en zijn we ondertussen al tien jaar samen en in augustus gaan we trouwen."

Toch had Manuella het in het begin een beetje moeilijk met het feit dat Kathleen voor een geslachtsveranderende operatie gaat. "Het was wat zwaar voor haar om afscheid te nemen van Kurt, maar het heeft onze band ondertussen alleen maar sterker gemaakt. Ze neemt me om wie ik ben en dat is natuurlijk geweldig." Het koppel is ondertussen al een jaar verloofd, en toen het koppel hun huwelijk aankondigde aan de rest van de familie, biechtte Kathleen meteen haar geheim op en kwam ze uit de transgender kast.

"Wat mij enorm heeft geholpen om het aan iedereen te vertellen is het verhaal van journaliste Bo van Spilbeeck. Haar coming out zorgde voor een meer positief beeld van transgenders. Het transgenderteam in het UZ Gent kreeg vroeger een honderdtal aanvragen per jaar terwijl er dat nu om en bij de negenhonderd zijn. Dat zegt toch veel. Het heeft mij in elk geval ertoe aangezet om het uiteindelijk toch te zeggen”.

Dat een coming out niet eenvoudig is, en niet altijd makkelijk of goed verloopt weet elke transgender, holebi en alle anderen behorende bij de lgbtiq+ gemeenschap. Gelukkig viel de coming out van Kathleen zeer goed mee. "Ik was super zenuwachtig, maar iedereen begreep me en wenste me succes. Ik denk dat mijn ouders het wel even lastig hebben gehad, maar uiteindelijk hebben ze het toch aanvaard. Dat is voor mij zeer belangrijk, net als het feit dat ook mijn kinderen, (een dochter van 16 en een dochter van 17) het aanvaarden. Het hen vertellen was erg moeilijk, maar met de steun van Manuella is het goed verlopen. Mijn toekomstige schoonfamilie ben ik ook heel dankbaar, want die gingen evenmin lopen. Had ik geweten dat het zo vlot zou verlopen, dan was ik al veel langer geleden uit de kast gekomen."

Toch waren er ook minder positieve reacties, al bleven die beperkt. "Ik was vrachtwagenchauffeur en sommige collega's hebben mij wel gepest en zelfs mijn vrachtwagen gesaboteerd. Ongeveer een jaar geleden ben ik met het beroep gestopt. Enerzijds omdat mijn vriedin in het ziekenhuis lag met een ernstige longontsteking en ik haar wilde verzorgen wanneer ze thuis kwam, maar ook omdat ik tijd wilde maken voor mezelf om uit te maken welke weg ik op wilde met mijn transgender zijn. De meeste oud-collega’s hebben het trouwens intussen aanvaard en zouden graag willen dat ik na de operatie terugkom, ik moet er nog over nadenken. Weet je, wanneer ik sommige negatieve reacties lees op sociale media rond transgenders denk ik ‘respecteer toch iedereen en laat iedereen toch gewoon zichzelf zijn, zonder vooroordelen."

Met haar operatie in het vooruitzicht heeft kathleen, een voor haar, mooie toekomst voor de boeg maar dat was destijds wel anders: “Al die jaren dat ik het voor mijzelf hield, hebben zwaar gewogen en mijn leven was eigenlijk een echte hel. Niemand weet wie je bent en het aan niemand durven vertellen weegt uiteindelijk heel zwaar. Soms zag ik echt geen toekomst meer en ik heb meermaals zelfmoord proberen plegen. Gelukkig is mij dat nooit gelukt als ik er nu op terugkijk”.

Op 16 juni gaat Kathleen onder het mes en wanneer ze wakker wordt zal ze een vrouw zijn en niet langer de door haar gehate man. “Je moet weten dat alle voorafgaande onderzoeken, gesprekken met psychologen en de hormonenkuur die nodig was om mijn borsten te laten groeien ruim een jaar hebben geduurd. Het kan voor mij nu echt niet snel genoeg gaan. De revalidatie zal ook geen lachertje worden maar dat heb ik er beslist voor over. Later wil ik naar een stemcoach om mijn stemtoon hoger te krijgen en desnoods wil ik een operatie laten uitvoeren aan mijn stembanden. Alles om op en top vrouw te zijn”, besluit ze lachend. We wensen Kathleen en ook haar vriendin Manuella, die straks haar vrouw wordt, alle geluk van de wereld toe.
LEES OOK
VLAAMSE KATHLEEN VIERDE NA BEGIN TRANSITIE EERSTE MOEDERDAG
EEN DERDE TRANSGENDER EN NIET BINAIRE JONGEREN DEED AFGELOPEN JAAR ZELFMOORD POGING
15-JARIGE VLAAMSE LUCAS ZIET TRANSITIE IN WATER VALLEN DOOR CORONACRISIS
VLAAMSE JAMES VRIJWILLIGERSWERK TEGEN DEPRESSIE NA UITSTEL TRANSITIE
GENTSE PROF GIET ONS GENDER IN DE BLENDER + LIJST 21 GENDER IDENTITEITEN
SAM BETTENS VLOG 1 JAAR AAN DE TESTOSTERON + VIDEO
BELGIE AAN TOP TRANSGENDER ZORG MAAR LANGE WACHTLIJST + CIJFERS
PUBERTIJD BLOKKERS ZIJN LEVENSREDDENDE MEDICIJNEN VOOR TRANSGENDER TIENERS
UNIEK NEDERLANDS KINDERZIEKENHUIS OPENT TRANSGENDER AFDELING
MEERDERHEID TRANSGENDER PERSONEN DENKT OP LEEFTIJD 7 JAAR NA OVER IDENTITEIT

Bron: hln.be & holebi info - Mei 2020

Dit bericht is gepost op 31 May, 2020 en 3880 keer gelezen.