Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.Woensdag avond kwam het nieuws dat de beroemde Amerikaanse Aids en holebi activist, toneelschrijver en auteur, Larry Kramer, op de leeftijd van 84 jaar ten gevolgde van een longontsteking is overleden. Zijn echtgenoot David Webster meldde het nieuws.

Activist tegen ziekte zonder naam
Larry Kramer was een van de allereerste activisten tegen aids, toen de ziekte nog geen naam had, en men nog sprak over een zogenaamde homo kanker. Begin jaren tachtig waren Kramer en anderen getuige van duizenden homo mannen die slachtoffer werden van de toen nog onbekende ziekte. Hij vocht jarenlang een eenmanskruistocht uit tegen de ziekte voor de overheid actie ondernam om deze tegen te gaan.

Zelf besmet
Kramer was zelf een langdurige overlevende van HIV en had enkele jaren geleden een levertransplantatie ondergaan. Kramer is vooral bekend als de auteur van het Tony-winnende 'The Normal Heart', een toneelstuk over de aidscrisis, en als oprichter van Gay Men’s Health Crisis de eerste aids-serviceorganisatie en van de actiegroep ACT UP. Hij was ook een romanschrijver en een Oscar-genomineerde scenarioschrijver.

Ziekte zonder naam
In 1981 kwam een groep homomannen samen in het appartement van Kramer in New York om een reactie te bespreken op de nieuwe ziekte die hun gemeenschap verwoestte. Het had toen nog geen naam en het menselijke immunodeficiëntievirus was niet geïdentificeerd als de oorzaak. Het resultaat van de bijeenkomst was de oprichting van GMHC, dat begon met een hotline in een appartement van een vrijwilliger en is uitgegroeid tot een breed scala aan diensten voor mensen met hiv.

Activisme
De confronterende stijl van Kramer leidde echter al snel tot een breuk met de groep. "Zijn collega-directeuren schopten hem een jaar later er effectief uit vanwege zijn 'agressieve' aanpak, en hij beantwoordde het compliment door hen 'een trieste organisatie van lafaards' te noemen," aldus de Times. Kramer hielp vervolgens met het oprichten van de AIDS Coalition to Unleash Power of ACT UP, die in straten, kerken en elders demonstreerde om behandeling voor de ziekte te eisen. Kramer en ACT UP werden soms bekritiseerd vanwege hun strijdbaarheid, maar ze kregen resultaten.

Op een bepaald moment noemde Kramer een zekere Dr. Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, een moordenaar en 'een incompetente idioot' voor de trage reactie van de federale regering op aids. Later ontmoette en luisterde Fauci naar Kramer en andere activisten, wat uiteindelijke leidde tot meer en betere behandeling van de ziekte.

Boos op overheid maar ook op homo's
Kramer werd meermaals woedend over de trage reactie van het medisch establishment en de regering toen de sterfgevallen aan aids omhoog schoten. In het begin was hij ook erg boos op homo's waarna hij een essay publiceerde (1983) waarin hij homo mannen veroordeelde die in de kast bleven. "Ik heb genoeg van homo's in de kast', schreef hij. "Elke homo man die niet in staat is om uit de kast te komen en mee te vechten tegen de ziekte om ook zijn eigen leven te redden, helpt de rest van ons te doden. Tenzij we zichtbaar aanvallen, massa's kunnen genereren, zullen we sterven."

Beroemd toneelstuk + film
The Normal Heart, Kramer's beroemdste literaire werk, ging in 1985 off-Broadway in première. Het autobiografische toneelstuk ging over de begindagen van AIDS, met de hoofdrolspeler Ned Weeks, gebaseerd op Kramer. Het kwam uiteindelijk in 2011 op Broadway, en bij de eerste preview-uitvoering verspreidden vrijwilligers een brief van Kramer waarin stond dat er nog steeds geen remedie was tegen aids. Hij bleef zicht tot aan zijn dood uitspreken over HIV/AIDS en zich inzetten voor de slachtoffers. In 2014 werd het toneelstuk verfilmd door Ryan Murphy in samenwerking met het schrijfwerk Kramer. De film won zes prijzen waaronder twee Golden Globe Awards.

Eerdere roman en toneelstuk over coronavirus
Fagots (1978) was de naam van Kramer's eerste roman, geschreven een paar jaar voordat AIDS zijn wereld verwoestte. De controversiële satire werd een bestseller, hoewel sommige boekhandels, waaronder een homoboekwinkel toen weigerden het boek te verspreiden. Op het moment van zijn dood schreef Kramer een toneelstuk over de COVID-19-pandemie. "Het gaat erom dat homo's drie plagen moeten doorstaan", vertelde hij The New York Times, verwijzend naar hiv en de achteruitgang van het lichaam.

Awards en vermeldingen
- In 1993 won hij een Pulitzer Prize-finalist voor The Destiny of Me.
- In 2003 won hij twee Obies voor The Destiny of Me.
- In 2006 werd Kramer door Equality Forum genoemd als een van hun 31 iconen van de holebi & transgender+ geschiedenismaand.
- In 2011 won de Normal Heart de Tony Award voor Best Revival of a Play.
- In 2014 won hij de Primetime Emmy Award voor Outstanding Writing voor een miniserie, film of een dramatische special voor de HBO-filmaanpassing van The Normal Heart.
- In 2013 won hij een PEN - Laura Pels International Foundation for Theatre Award voor een Master American Dramatist American Academy of Arts and Letters, Award in Literature.
- The Normal Heart, werd door het Royal National Theatre of Great Britain genoemd als een van de honderd beste toneelstukken van de twintigste eeuw

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Mei 2020.

Dit bericht is gepost op 28 May, 2020 en 3482 keer gelezen.Reageer op dit bericht: