Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.Dinsdag kon je bij holebi info lezen dat er (ook) in de stad Oostende een Regenboogzebrapad zou komen. Vandaag blijkt dat er daarover een stevige politieke discussie is ontstaan tijdens de virtuele gemeenteraad. En dat is helaas niet voor het eerst dat er opschudding of politiek gekibbel is (geweest) over een regenboogzebrapad. (Meer daarover onderaan).

Ondanks het feit dat alle partijen het er mee eens zijn dat er een regenboogzebrapad moet komen in Oostende, was er ongenoegen en discussie. Oppositiepartij sp.a/stadsmakers had een voorstel tot beslissing ingediend terwijl de meerderheidspartijen het thema op de agenda hadden gezet als interpellatie. Het resultaat was politiek gekibbel. Zo dienden drie van de vier meerderheidspartijen een interpellatie in om te pleiten voor een regenboogzebrapad, maar later diende ook sp.a/stadsmakers een agendapunt in om vast te leggen dat de stad een regenboogpad zou aanleggen.

Het punt van de oppositiepartij werd evenwel weggestemd door de meerderheid. De motivatie was dat de stad wel een regenboogzebrapad wil aanleggen, maar dat ze zelf willen beslissen waar het zal komen. Bovendien werd er net voor de virtuele gemeenteraad (vanwege het coronavirus) een persbericht uitgestuurd vanuit het kabinet van bevoegd schepen Silke Beirens (Groen), waarin men aangaf dat zij het idee ondersteunt en zal onderzoeken op welke plaats het regenboogzebrapad er in Oostende zal komen. Deze mededeling veroorzaakte wrevel bij sp.a/stadsmakers. "Hebben jullie nu al beslist om zo een pad aan te leggen of niet?", vroeg John Crombez, gemeenteraadslid en volksvertegenwoordiger voor sp.a.

Toen er geen antwoord kwam, vroeg hij de zitting te schorsen. Later verduidelijkte Beirens dat er nog geen beslissing is genomen. Tijdens de interpellaties pleitten drie raadsleden van de meerderheid nog eens uitgebreid voor een regenboogzebrapad. En ondertussen werd er nog even aan sp.a dat het voorstel in de vorige legislatuur al op tafel werd gelegd door N-VA, maar dat toenmalig schepen verteld Jean Vandecasteele (sp.a) een regenboogzebrapad toen geen goed idee vond. Ook schepen Björn Anseeuw (N-VA) apprecieerde het duidelijk niet dat de oppositie snel een voorstel tot beslissing had gemaakt om het regenboogzebrapad te realiseren.

"Het is opvallend hoe een overeenkomst over dit nochtans symbolisch belangrijke thema zoveel politiek gekibbel kan veroorzaken. Een regenboogzebrapad zal er dus zeker komen in Oostende, nu is nog de vraag aan wie we dit zullen te danken hebben, of doet dat er niet echt toe? ,” Vraagt de krant het Laatste Nieuws zich af.
Eerdere ophef om een regenboogzebrapad
In januari van dit jaar kon je bij holebi info lezen dat er in Beringen (Limburg) geen regenboogzebrapad komt omdat sp.a-raadslid Ömer Ünlü tegen stemde en sp.a raadslid Youssef El Ballata zich onthield van de stemming. Ünlü had eerder laten weten dat "de problematiek van holebi's niet speelt in Beringen." De zaak zorgde voor heel wat ophef in de gemeenteraad van Beringen.
En in februari van dit jaar kon je bij holebi info lezen over dat politici in de gemeente Beveren (Oost-Vlaanderen) hadden tegen gestemd om een regenboogzebrapad aan te laten leggen. Degene die zich onthielden van stemming waren Open-Vld en Beveren 2020. Degene die tegen stemden waren CD&V, N-VA en Vlaams Belang. Enkel sp.a en Groen waren voor de aanleg van een regenboogzebrapad. Ook in deze gemeente zorgde een regenboogzebrapad voor politiek gekibbel.
De Belgische wet en een regenboogzebrapad
Zolang de witte strepen niet ook in regenboogkleuren zijn geschilderd, is het een zebrapad. En moet u voorrang verlenen als voetgangers aangeven te willen oversteken. Als ook de witte strepen in regenboogkleuren zijn geschilderd, dan voldoet het niet aan de eisen van een zebrapad en bent u officieel niet verplicht voorrang te verlenen. Probleem: veel mensen, inclusief sommige politici weten dit niet, waardoor er af en toe niet wettelijke regenboogzebrapaden ontstaan. Opgelet: in andere landen zijn er andere verkeerswetten. In Nederland bijvoorbeeld is een regenboogzebrapad nooit een wettelijk zebrapad.
LEES OOK
WEER BELGISCHE PLAATS OP KOMST MET REGENBOOGZEBRAPAD (Oostende) + LIJSTJE

Bron: holebi info & hln.be - Mei 2020

Dit bericht is gepost op 27 May, 2020 en 4246 keer gelezen.