Humanitaire crisis voor holebi & transgender+ personen dreigt in gemenebestlanden door coronavirus.Een humanitaire crisis ontwikkelt zich in het hele Gemenebest, aangezien de reactie van regeringen op het coronavirus het leven van holebi en trangender+ personen in groot gevaar brengt. Dit stellen tal van holebi & transgender+ liefdadigheidsinstellingen uit 37 Gemenebest-landen, waarbij ze waarschuwen voor een humanitaire crisis voor holebi en transgender personen als direct gevolg van de pandemie.

Het coronavirus heeft een onevenredige impact op minderheidsgroepen en de reacties van regering op deze groepen waaronder ook holebi en transgender+ personen. Ze verhogen niveaus van ongelijkheid, uitsluiting, discriminatie en armoede die holebi en transgender+ personen al dagelijks ervaren. Een combinatie van job verlies, huisvesting en voedselonzekerheid, gebrek aan fysiek en mentaal welzijn en veiligheid, maar ook het gebrek aan toegang tot gezondheidsdiensten en levensreddende medicijnen zorgen samen voor een snel verslechterde situatie voor de internationale holebi en transgender+ gemeenschap.

In Pakistan zijn transgenders bijvoorbeeld uitgesloten van door de regering georganiseerde hulpverleningsinspanningen en zijn ze aan hun lot overgelaten omdat NGO's stopte met werken. En in Oeganda werden 19 holebi's en transgenders gearresteerd in een daklozenopvang en beschuldigt onder het voorwendsel "een nalatige daad te hebben gepleegd die waarschijnlijk infectie zou verspreiden" van het coronavirus.

Goede doelen die zich richten op holebi en transgender+ personen zijn in veel landen van het Gemenebest afwezig. En degene die er zijn, zeggen dat hun organisatie op het spel staat. Van de in totaal 34 liefdadigheidsinstellingen die door de organisatie Kaleidoscope Trust zijn geraadpleegd, maakte 85 procent zich zorgen over het welzijn van holebi en transgender+ personen en twijfelt men er aan of hun organisatie nog wel zinvolle interventies kan blijven doen tijdens de coronaviruscrisis.

Phyll Opoku-Gyimah, uitvoerend directrice van Kaleidoscope Trust zegt: "We zijn getuige van een opkomende humanitaire crisis voor holebi en transgender+ personen, aangezien de overheidsreacties op COVID-19 kwetsbare holebi en transgender+ gemeenschappen in gevaar brengen. Gemenebest-staten moeten nu actie ondernemen om verdere verslechtering van de situatie in eigen land te voorkomen, en het Verenigd Koninkrijk krijgt de kans om internationaal leiderschap te tonen in zijn rol als fungerend voorzitter van het Gemenebest."

Ze waarschuwde verder het Verenigd Koninkrijk om holebi en transgender+ personen niet achter te laten in de pandemie, en dringt er bij de regering op aan "haar belofte waar te maken" om de onrechtvaardigheden die de holebi en transgender+ gemeenschap is opgelegd als gevolg van Britse koloniale wetten te herstellen. De structurele kwetsbaarheden die in wetten en sociale attitudes in landen over de hele wereld zijn vastgelegd, worden verergerd tijdens een crisis als COVID-19. De Britse regering heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat holebi en transgender+ rechtenwerk voor mensenrechten tijdens de COVID-19-crisis kan worden voortgezet. " Kaleidoscope Trust roept Boris Johnson op om onmiddellijke hulpfinanciering toe te kennen aan basisactivisten en organisaties, met aanvullende financiering om projecten op langere termijn na de pandemie weer te laten voortduren.

Extra info
Het Gemenebest van Naties. voorheen het Brits Gemenebest, is een vrijwillig samenwerkingsverband (een confederatie) van 53 onafhankelijke soevereine staten, met de Britse koningin Elizabeth II als symbolisch hoofd. De staten die lid zijn van het Gemenebest worden zelf aangeduid als gemenebestland of commonwealth. In de meerderheid van de landen zijn er of geen gelijke rechten voor holebi en transgender+ personen of erg weinig, en in sommige landen is zelfs homoseksualiteit nog steeds strafbaar zoals in onder andere: Bangladesh - Kameroen - Ghana - Grenada - Guyana - Kenia - Maleisiƫ - Maldiven - Malawi - Namibiƫ - Nigeria - Nauru - Pakistan - Papoea-Nieuw-Guinea - Saint Kitts en Nevis - Samoa - Singapore - Sri-Lanka - Swaziland - Tanzania - Tonga - Oeganda en Zambia. En de doodstraf is onder andere van toepassing in: Brunei - Jamaica - Nigeria en Oeganda.

LEES OOK
LOCKDOWN REGELS CORONAVIRUS TREFT TRANSGENDER EN NIET BINAIRE PERSONEN HARD IN PANAMA
VN ZEGT LANDEN CORONAVIRUS NIET GEBRUIKEN HOLEBI & TRANS RECHTEN TE ONDERMIJNEN

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Mei 2020.

Dit bericht is gepost op 23 May, 2020 en 3558 keer gelezen.Reageer op dit bericht: