Hongarije voert ondanks protest toch anti transgender wet in.In april kon je bij holebi info lezen dat Hongarije op de vingers werd getikt inzake de gelijke rechten van transgender personen. Het ging om een wetsvoorstel dat zopas toch is goedgekeurd.

De nieuwe aangenomen anti transgender wet laat transgenders niet meer toe om officieel hun "nieuwe" gender te laten aanpassen bij de burgerlijke stand. Het komt er op neer dat transgenders, zelfs wanneer ze een volledige geslachtsveranderde transitie ondergingen moeten blijven leven met hun geboorte gender op alle officiele documenten zoals het paspoort. Daarnaast is het ook verboden voor transgenders om hun naam te laten veranderen.

Hongarije stond sinds 2004 toe dat transgenders officieel hun gender lieten aanpassen bij de burgerlijke stand. Iets wat in veel andere landen ook het geval is. Maar al sinds 2018 hield Hongarije aanvragen van transgenders om hun gender of naam te veranderen tegen. In april van dit jaar kondigde premier Viktor Orbán de nu aangenomen wet goed. Daarop kwam meteen protest vanuit verschillende landen wereldwijd, en de Europese Unie tikte Orbán en Hongarije daarvoor op de vingers.

De aangenomen wet werd in het nationalistische conservatieve parlement van Orbán aangenomen met 134 stemmen voor en slechts 56 stemmen tegen. Orbán domineert de Hongaarse politiek al tien jaar en stelt te werken aan “een nieuw cultureel tijdperk” dat de nadruk legt op christelijke en traditionele waarden. Ook van holebi's moet hij niets weten. In 2015 blokkeerde hij al een wetsvoorstel om holebi's te beschermen tegen discriminatie. En in 2017 sprak hij op een anti holebi en transgender meeting in Boedapest, die hij bovendien zelf had georganiseerd, zware holebi- en transfobe taal.

Naar aanleiding van de aangenomen anti transgender wet wil een Hongaarse holebi & transgender rechten groep de wet aanvechten bij de Europese Unie en de Verenigde Naties. De mensenrechten organisatie Amnesty zegt: "Met de wet duwt Hongarije zichzelf terug naar de donkere middeleeuwen. Deze wet zal transgenders en intersekse personen niet enkel blootstellen aan meer discriminatie, maar ook een al intolerante en vijandige omgeving erger maken. Amnesty is van mening dat het Hongaars Grondwettelijk Hof de wet moet bekijken en snel moet schrappen.
LEES OOK
EUROPESE UNIE TIKT HONGARIJE OP DE VINGERS INZAKE TRANSGENDER RECHTEN - April 2020

Bron: holebi info en hln.be - Mei 2020

Dit bericht is gepost op 20 May, 2020 en 3299 keer gelezen.Reageer op dit bericht: