Belgie legt opnieuw wetsvoorstel rond verbod op conversie therapie op tafel + lijstje.In 2018 kwam N-VA-politica Zuhal Demir met een wetsvoorstel om conversie therapie in ons land te verbieden. Ook minster Geens (CD&V) gaf in dat zelfde jaar het signaal dat deze therapie moet worden verboden. Maar na het gekibbel over allerlei onbelangrijke zaken van onze heren en dames politici, in combinatie met het vallen van de regering, het falen van het maken van een nieuwe regering en ondertussen de coronacrisis lag het wetsvoorstel onder het stof.

Tot gisteren (zaterdag). Toen kwamen CD&V Kamerlid Sammy Mahdi en minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) met een nieuw wetsvoorstel om alsnog conversie therapie in ons land te verbieden. Beide ministers doen het voorstel naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie die zondag (17) mei naar jaarlijkse traditie wereldwijd gevierd wordt. Mahdi en Muylle verwerkten het eerdere wetsvoorstel van Zuhal Demir (N-VA) uit 2018.

Conversiepraktijken zijn zaken als rituele reinigingen, gebedsgenezingen en zelfs folteringen en seksueel misbruik met de bedoeling om de seksuele geaardheid of de genderexpressie van mensen te veranderen of onderdrukken. Het gebeurd voornamelijk, maar niet altijd, binnen religieuze kringen. De praktijken verwoesten levens (na o.a zelfmoorden) en veroorzaken levenslange trauma's. Zowel de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) als tal van wereldwijde grote en kleine organisaties van psychiaters, artsen wetenschappers e.a veroordelen conversie therapie en noemen het zeer gevaarlijk.

EXTRA INFO
Op 1 maart 2018 nam het Europees Parlement een tekst aan waarin lidstaten worden opgeroepen een verbod in te stellen op conversie therapieën. Momenteel is er nog maar een handjevol laten met een verbod op conversie therapie waarbij deze meestal enkel van toepassing is op minderjarigen. In de Verenigde Staten zijn er enkele staten die de therapie verbieden er is geen nationaal verbod. Hier onder de lijst van landen & plaatsen met een verbod:

LIJSTJE LANDEN & PLAATSEN MET VERBOD OP CONVERSIE THERAPIE
VERENIGDE STATEN
Californie - Cincinnati - Connecticut - Colorado - Columbia District - Delaware - Florida - Illinois - Hawaii - Maryland - Massachusetts - Miami Beach - Nevada - New Hampshire - New Jersey - New Mexico - Noord-Carolina - Oregon - Ohio - Rhode Island - Seattle - Vermont - Virginia en Washington DC + Puerto Rico (Territorium van de Verenigde Staten).
LANDEN
Argentinië - Brazilië - Duitsland - Ecuador - Fiji - Maleisië - Malta - Samoa - Taiwan - Uruguay - Zwitserland.
TWEE UITZONDERINGS LANDEN
- In het Verenigd Koninkrijk is er geen wet, maar alle gezondheidsorganisaties inclusief psychologen & psychiaters hebben een eigen verbod op de therapie.
- In China verbied men dokters en anderen de therapie uit te oefenen wanneer ze worden aangeklaagd door één of meerdere personen.
STATEN & GEBIEDEN WERELDWIJD
In Australië enkel verboden in de staat Victoria.
In Spanje enkel verboden in: Aragon - Andalusië - Madrid - Murcia en Valencia.
In Canada enkel verboden in: Alberta - Ontario - Prince Edward Island - Nova Scotia en Vancouver.
LEES OOK
OPNIEUW LAND DAT CONVERSIE THERAPIE AFSCHAFT (Duitsland)
NEDERLAND OVERWEEGT NOG VOOR DE ZOMER VERBOD OP CONVERSIE THERAPIE

Bron: standaard.be & holebi info - Mei 2020.

Dit bericht is gepost op 17 May, 2020 en 4190 keer gelezen.