Bart en Olivier kunnen dan toch bij geboorte zoontje zijn, met dank aan minister De Croo.Op 4 mei kon je bij holebi info lezen over Bart en Olivier uit Deinze die de geboorte van hun zoontje via een draagmoeder in de Verenigde Staten dreigde te missen vanwege zowel de coronacrisis als de Belgische tel methode. Andere koppels zowel homo als hetero uit andere Europese landen kunnen en konden wel zonder problemen naar de VS.

Bart, 32, en Olivier, 29, kregen zopas goed nieuws. Ze zullen dan toch de geboorte van hun zoontje kunnen mee maken. De papa's kregen dankzij Open Vld minister Alexander De Croo een visum en mogen daarom het vliegtuig nemen richting de Verenigde Staten. "We vertrekken zo snel mogelijk (ondertussen zijn ze vertrokken). De draagmoeder moet bevallen op 25 mei. Het zal nipt worden, want we moeten eerst nog twee weken in quarantaine", zegt Bart.

In eerste instantie botste Bart en Olivier na contact op te nemen met Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en het Crisiscentrum op een muur. Reden dat het koppel niet naar de VS mocht was voornamelijk omdat de VS ons land zien als het epicentrum van de coronapandemie in Europa, met dank aan onze manier van tellen van het aantal besmettingen en doden die heel anders is dan in gelijk welk ander land.

Vorige week maandag deden Bart en Olivier hun verhaal in de talkshow Gert Late Night en die avond was ook minister Alexander De Croo (Open Vld) te gast op de boot van Gert Verhulst. Een ontmoeting die een week later voor verlossing heeft gezorgd.

Na de talkshow zijn Olivier en ik nog wat blijven napraten met minister De Croo en hij beloofde een oplossing te zoeken”, vertelt Bart. “Vrijdag kregen we een mail van de Amerikaanse ambassade in Brussel dat we begin deze week antwoord zouden krijgen. Het was de hele dag nagelbijten en deze avond hadden we alle hoop verloren. En toen kwam dat verlossende mailtje van de ambassade: dinsdag mogen we om 9 uur ons visum komen halen. We waren overmand door emoties. Opluchting, vreugde, ons hart sloeg een paar keer over. We zijn zo blij dat we eindelijk mogen vertrekken, want de voorbije weken waren ondraaglijk.”

Bart en Olivier willen nu zo snel mogelijk vertrekken. "We zijn onmiddellijk al een vlucht beginnen zoeken. Door de coronasituatie zijn er maar enkele vluchten beschikbaar. Zo is er maar één vlucht per dag vanuit Schiphol, Londen en Frankfurt naar de Verenigde Staten. Deze is voorbehouden voor diplomaten, wetenschappers en reizigers met een speciaal statuut, waaronder wij nu ook vallen. De bevalling is uitgerekend voor 25 mei, maar eens we aangekomen zijn in de Verenigde Staten moeten we nog veertien dagen in quarantaine voor we een ziekenhuis binnen mogen. Het zal nipt worden, maar we blijven positief denken en we hopen dat we er nog op tijd raken. Onze koffers stonden al klaar, alleen die met de babyspullen was nog niet gevuld. Terwijl ik vluchten aan het opzoeken ben, is Olivier nog snel die koffer aan het klaarmaken. Slapen zal er niet inzitten vannacht, we tellen de minuten af tot we ons visum mogen halen in Brussel. En dan zo snel mogelijk het vliegtuig op."

En dat gebeurde ondertussen ook. "Om 21:00 uur (dinsdag) stonden we aan de ambassade en we hebben onmiddellijk ons visum kunnen printen”, zegt Bart net voor het opstijgen. “We hebben gelukkig nog een vlucht gevonden vanuit Schiphol (Amsterdam). Er waren nog veel vrije plaatsen en het vliegtuig is zo goed als leeg. We vliegen naar New York en dan zien we wel waar we onze tijd in quarantaine moeten doorbrengen. We weten nog niet wanneer we kunnen terugkeren, maar dat is het minste van onze zorgen. Zolang we maar op tijd zijn voor de geboorte van onze zoon”, besluit Bart. De baby is verwacht op 25 mei waarna de mannen 12 dagen zullen hebben gezeten. Hopelijk komt de baby niet te vroeg en eerder te laat. Wordt vermoedelijk nog vervolgt...

NUTTIGE INFO
- Link naar info rond homo & lesbisch ouderschap (+ homohuwelijk) in Belgie => Klik hier
LEES OOK
BART & OLIVIER DREIGEN GEBOORTE ZOONTJE TE MISSEN DOOR CORONACRISIS EN MANIER VAN TELLEN

Bron: hln.be & holebi info - Mei 2020

Dit bericht is gepost op 13 May, 2020 en 3419 keer gelezen.