Boer Tristan zoekt een man. "Ja, nog veel boeren zitten in de kast".Begin deze week kon je bij holebi info al lezen over de primeur in het VTM-programma 'Boer zoekt Vrouw' editie Home Sweet Home, met daarbij voor het eerst een boer die zoekt naar een man. In 2009 schreef het programma al geschiedenis met de eerste lesbische boerin, Conny, die toen op zoek ging naar een vrouw. Vandaag om 19:55 uur is Tristan op VTM aan de beurt.

De 25-jarige Tristan Swennen uit Oudsbergen zit elke dag op een tractor en zoekt dus een man. Vandaag een meer uitgebreide kennismaking met deze niet alledaagse en zeker niet stereotiepe homo man, die al meteen aan het begin van het gesprek met de krant het Laatste Nieuws zegt: "Natuurlijk zitten er veel boeren in de kast, zeker als ze werken in een familiebedrijf. Als pa of ma hun geaardheid niet aanvaardt, zorgt dat continu voor spanning of valen ze zonder werk."

Mannen kunnen zich vanaf vandaag, (na de uitzending van vandaag) melden
Vandaag maakt Vlaanderen in het VTM-programma kennis met Tristan, moderne landbouwer met een nostalgisch hoge kuif, werd in pre-coronatijd ingeschreven door twee vrienden, voor “een lief van mijn eigen leeftijd, met een zacht karakter, maar toch pittig genoeg om mij af en toe terug te fluiten”. Vandaag doet Tristan zijn oproep in het VTM-programma, maar hoe het daarna verder zal gaan, gezien de coronacrisis blijft afwachten en kan niemand voorspellen.

Tristan: "Met corona zal het allemaal inderdaad niet makkelijk worden. Kan je op een veilige manier speeddates houden? En hoe gaan we mekaar nadien beter leren kennen? Dit programma moet het hebben van een beetje romantiek: twee mensen die samen op de tractor zitten of picknicken in het hoge gras, dicht bijeen. Enfin, we zullen de voorschriften volgen die dan gelden. En laten we niet te ver vooruitlopen: eerst moeten er überhaupt geïnteresseerde mannen zijn, hé...”

Niet altijd werken
Twee relaties heeft Tristan al gehad, die respectievelijk drie en vier jaar duurden. “Ik ben geen fladderaar, ik vind trouw belangrijk en wil ook graag trouwen. Ik behoor niet tot de generatie boeren die alleen maar werkten. Overdag uiteraard wel, maar er is ook nog de avond. En de nacht (lacht). ‘Geen tijd’, dat vind ik een flauw excuus in de liefde, ik maak tijd.” In de week werkt Tristan in loondienst, hij vervoert groenten van het land naar een verwerkingsfabriek in Bree, met de tractor of vrachtwagen. In het weekend werkt hij op de boerderij van zijn ouders, die al meer dan 400 jaar in familiehanden is.

Boeren leven
“Ik ben er opgegroeid in een heel warm gezin, met mijn twee zussen. Er staan zo’n 80 koeien die worden grootgebracht tot vleesvee. Dat is niet de meest intensieve tak van het boerenleven: je moet de dieren niet continu melken of eieren rapen, maar er natuurlijk wel goed voor zorgen en stallen uitmesten. Daarna gaan ze naar de slachterij. Zonder veel sentiment. Het zijn en blijven koeien.”

Coming out
Op diezelfde boerderij heeft Tristan zijn ouders bij zich geroepen toen hij 18 jaar was. ”‘Ga zitten, ik moet iets vertellen.’” Zelf wist hij het al sinds zijn 14de: “De aantrekkingskracht naar meisjes was er gewoon niet. Nu nog gebeurt het dat ik in een discotheek sta met een pintje en vrouwen op mij afstappen om te zeggen dat ze me leuk vinden. ‘Sorry, ik val op jongens.’ Dan verschieten ze, maar rien à faire.” Ook zijn ouders ‘verschoten’. “Ze hadden niets gezien of gemerkt, wat me ergens wel plezier deed. Ik verzet mij tegen het cliché dat je homoseksualiteit altijd zou ‘zien’ aan iemand, door zijn kleding of de manier waarop hij beweegt. Iedereen moet zijn zoals hij wil, maar ik vind het belangrijk om ‘man’ te zijn. Man en homo.”

Toch nog taboe
Allemaal goed, zeiden zijn ouders. ”‘Je bent onze zoon en je zal altijd onze zoon blijven.’ Daarmee was de kous af”, vertelt Tristan. “Wat toch wel een opluchting was. Net als in het voetbal ligt homoseksualiteit ook in het boerenmilieu nog gevoelig. Vorige generaties bleven veel op hun erf. Dat is geen verwijt, maar op boerderijen vond je niet altijd de openheid en het wereldbeeld van de stadsmens. Bovendien ligt de nadruk bij boeren op fysieke kracht en ‘leven volgens de natuur’, en dat vinden sommigen niet samengaan met homoseksualiteit. Reken maar dat er jonge mannen in de kast zitten. Vaak zijn ze afhankelijk van hun ouders: ze wonen op de boerderij. Dan wil je niet de hele dag zwijgend naast je vader staan dieren voederen, of met een schuldgevoel het familiebedrijf uiteen zien vallen. Dus zwijg je.”

Netjes zijn maar niet beroerd zijn om handen vuil te maken
Zelf ging ik op mijn 21ste al apart wonen, ik heb een eigen appartement. Ik doe de dingen op mijn manier, ja. Ik werk niet in een blauwe overall, maar in een jeans met een trui, ik zie er graag goed uit. Als ik wegga, is dat piekfijn: hemdje, witte schoentjes... Dat verwacht ik ook wel van een partner, maar tegelijk zal hij niet vies mogen zijn van mest en modder. Natuurlijk moet hij niet in dezelfde sector werken, maar een stadsmus die alleen maar wil citytrippen: dat gáát niet. Het boerenleven is het schoonste wat er bestaat. Als je daar niks voor voelt, maak je beter andere keuzes.”

Fout beeld
Al hebben veel mensen weliswaar een fout beeld van dat boerenleven, nog steeds, weet Tristan. “Boeren zijn vandaag zakenmannen, bezig met cijfers en grafieken. Zaaien en akkerwerken gebeuren quasi computergestuurd, met gps. Heel modern, al blijft de basis behouden: zorgen dat er voeding is. We krijgen veel respect tijdens deze crisis, en die appreciatie voelt fijn. Gelukkig kunnen wij ook wel redelijk normaal blijven werken, omdat het sowieso met veel ruimte en in de openlucht gebeurt. En als wij toch eens in een fabriek moeten komen, gebruiken wij ons gezond verstand. Het gezond boerenverstand, inderdaad. Dat is in deze tijden zo slecht niet.”

Website Boer zkt Vrouw => Klik hier

LEES OOK
PRIMEUR: VOOR HET EERST HOMO BOER IN VTM PROGRAMMA BOER ZOEKT VROUW

Bron: hln.be & holebi info - Mei 2020.

Dit bericht is gepost op 10 May, 2020 en 5431 keer gelezen.