Uniek: eerste homo koppel krijgt kind via legaal draagmoederschap in Schotland.In Schotland is een homo koppel in blijde verwachting van een baby na een NHS (National Health Service) draagmoeder. Het koppel wil dat andere holebi koppels weten dat dit mogelijk is, iets wat ze zelf niet hadden verwacht. Een eerste kort bericht over dit nieuws kon je al in januari 2019 bij holebi info lezen.

Ross en Chris Muller, die in Edinburgh wonen, ontmoetten elkaar in 2009 en trouwden in 2017. Ze wilden altijd samen een gezin stichten en keken aanvankelijk naar adoptie voordat ze genoegen namen met draagmoederschap. Het stel was geschokt toen ze de enorme kosten van privé-draagmoederschap ontdekten, dus vroegen ze de NHS om te helpen hun wens in vervulling te laten gaan, zo meldt de Daily Record.

Eerste homo koppel
In eerste instantie kregen ze van de NHS een neen omdat ze een koppel van hetzelfde geslacht zijn. Maar wat later kregen ze toch groen licht, waarbij hen werd verteld dat ze het eerste homo koppel ooit van Schotland zouden zijn dat een kind kreeg via officieel wettelijk geregeld draagmoederschap via de NHS.

Er werd een draagmoeder uit Cambridge gevonden en er werden acht embryo's ingebracht nadat de eitjes van de vrouw werden bevrucht met het sperma van Ross. Daarna werd in november van vorig jaar een embryo teruggeplaatst bij de draagmoeder en tien dagen later kregen Ross en Chris te horen dat de draagmoeder zwanger was. Het koppel verwacht hun baby in augustus van dit jaar.

Ook uniek is het feit dat Ross en Chris geen financiële bijdragen moesten leveren. De NHS betaalt alles (dat doet men ook voor heteroseksuele koppels). Wanneer ze hadden gekozen voor een privé draagmoeder, wat bovendien onwettelijk is, hadden ze ruim 45.000 pond moeten neer tellen. Ross en Chris vertellen dat er ondertussen bij de NHS veel is veranderd. "Op de formulieren staat niet langer moeder en vader, er staat nu ouder A en ouder B. Het zijn net deze dingen die het voor koppels zoals wij makkelijker maakt."

Wetgeving Schotland
Voorheen had NHS Schotland een "algemeen verbod" op de financiering van behandelingen waarbij een surrogaat werd gebruikt. Dat veranderde meer dan twee jaar geleden toen de Schotse regering vóór iedereen stemde, ongeacht seksualiteit of geslacht, om toegang te krijgen tot een vruchtbaarheidsbehandeling. Een woordvoerder bevestigde vorig jaar dat koppels van hetzelfde geslacht net zoals hetero koppels in aanmerking komen voor kosteloos draagmoederschap.

Wetgeving in Noord-Ierland, Engeland en Wales
- In Noord-Ierland wordt IVF alleen aangeboden aan vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen.
- Door de overheid gefinancierd draagmoederschap is aanzienlijk gecompliceerder in Engeland, waar 200 klinische opdrachtgroepen hun eigen regels bepalen om in aanmerking te komen.
- In Wales biedt de NHS vruchtbaarheidsbehandelingen aan homo koppels, maar het verder een beleid dat zegt dat draagmoederschap IVF enkel zal worden verstrekt als er geen andere vruchtbaarheid behandelingsopties beschikbaar zijn, en alleen om "medische redenen. Afgezien van financiering worden potentiële ouders ook beïnvloed door wetten, wat betekent dat het surrogaat de wettelijke voogd van het kind blijft totdat een ouder of adoptiebevel wordt ondertekend.

Wetgeving algemeen in het VK
Hoewel hoopvolle ouders een draagmoederschap overeenkomst kunnen ondertekenen, zijn deze niet wettelijk afdwingbaar. Campagnevoerders zeggen dat commercieel draagmoederschap gecombineerd met afdwingbare draagmoederschap overeenkomsten dit probleem zou oplossen, maar het is momenteel in het VK tegen de wet om een vervangend bedrag te betalen dat meer is dan redelijke kosten.
LEES OOK
ISRAEL STEMT VOOR AFSCHAFFING VERBOD DRAAGMOEDERSCHAP HOMO KOPPELS - - 2020
NOOD AAN WETTELIJK KADER DRAAGMOEDERSCHAP HOMO KOPPELS IN BELGIE + 2 VIDEOS - - 2019
2 NEDERLANDSE ZIEKENHUIZEN STARTEN MET DRAAGMOEDERSCHAP VOOR HOMO KOPPELS - - 2018

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Mei 2020.

Dit bericht is gepost op 05 May, 2020 en 3736 keer gelezen.Reageer op dit bericht: