Bart en Olivier dreigen geboorte zoontje te missen door coronacrisis en Belgische manier van tellen.Eind mei worden Bart, 32, en Olivier, 29, uit Deinze, papa's van een zoontje. Maar ze dreigen de bevalling te missen. Het koppel krijgt hun zoon via een Amerikaanse draagmoeder, maar voorlopig krijgen ze geen visum om naar de VS te reizen. "Wij willen er echt bij zijn als onze zoon geboren wordt. Belgen zien ze in Amerika blijkbaar niet graag komen in coronatijden."

Belgische manier van tellen
Koppels uit onder andere Groot-Brittannië, Zweden en Italië kunnen wel naar Amerika reizen om de geboorte van hun kind mee te maken. Vanuit België ligt dat blijkbaar veel gevoeliger, en dat heeft alles te maken met de Belgische manier van tellen.

Quarantaine
Op 25 mei moet een draagmoeder in het Amerikaanse Wisconsin het zoontje van Bart en Olivier op de wereld zetten. Daar willen ze bij zijn, maar dat dreigt niet te lukken. “We zouden ten laatste op 10 mei moeten kunnen vertrekken. Want als we in Amerika toekomen, moeten we sowieso veertien dagen in quarantaine voor we een ziekenhuis binnen mogen”, doen Bart en Olivier hun verhaal. “Maar we krijgen de nodige papieren niet om België te verlaten en Amerika binnen te komen. Bij Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en het Crisiscentrum worden we al weken van het kastje naar de muur gestuurd."

Visum
"De ambassade in Brussel helpt ons wel, maar het is niet gemakkelijk om het nodige visum te krijgen. In Amerika zien ze België blijkbaar als het episch centrum van de coronacrisis in Europa. Dat komt natuurlijk door onze manier van tellen en de hoge cijfers die daarmee gepaard gaan. Momenteel hebben we officieel geen reden om naar Amerika te vliegen.

Wanneer ons zoontje geboren wordt, en hij onze naam draagt, dan kunnen we wel meteen een ‘emergency visum’ aanvragen. Maar ook dat kan enkele dagen duren, en bij aankomst in Amerika moeten we dan ook nog in quarantaine. Als het niet snel geregeld wordt, dan dreigen we de eerste weken van het leven van ons zoontje te missen. Wij willen echt bij de geboorte aanwezig zijn en hopen dat we nog geholpen kunnen worden.”

Speciale band
Olivier en Bart hadden al langer een kinderwens en probeerden eerst adoptie. Uiteindelijk kozen ze zoals veel homo koppels voor een draagmoeder. "Iets waar nog een taboe op rust en veel misverstanden over bestaan, maar wij hebben een mooi parcours afgelegd. We hebben een goede band met de draagmoeder van ons zoontje. Het is een lerares die zelf drie kinderen heeft en ons echt wil helpen. We hebben op het einde van haar zwangerschap elke dag contact, zodat we alles op de voet kunnen volgen. De draagmoeder is niet de biologische moeder van onze zoon. We hebben met een eiceldonor gewerkt. Ook die vrouw kennen we persoonlijk en we hebben er ondertussen een goede band mee. Wij zullen altijd de ouders zijn van onze zoon, maar het is duidelijk dat die twee vrouwen zeker een belangrijke rol zullen blijven spelen in ons leven. Wij zijn een koppel dat graag kinderen wil en die mensen hebben ons daarbij geholpen. Echt een mooi verhaal."

Wachten op witte rook
De toekomstige ouders kunnen nu niets anders doen dan afwachten. “Het is al drie weken windstil op de ambassade en wij kunnen nu niet veel anders doen dan afwachten. We hebben gehoord dat koppels uit onder andere Groot-Brittannië, Zweden en Italië wel naar Amerika mogen reizen om de geboorte van hun kind mee te maken. Vanuit België ligt dat blijkbaar veel gevoeliger. We hopen dat er de komende dagen witte rook komt. Van zodra we kunnen, springen we het vliegtuig op en zijn we weg”, aldus Bart en Olivier in de krant het Laatste Nieuws.

Bron: hln.be & holebi info - Mei 2020

Dit bericht is gepost op 04 May, 2020 en 4574 keer gelezen.