Ann Wauters over de Same Sport Different Sexuality campagne (vervolg).Donderdag (30/04/2020) kon je bij holebi info lezen (link onderaan) over de Belgian Cats die deels uit de kleren gingen in strijd tegen homofobie. Vandaag een vervolg op dat bericht met daarin Belgian Cats top basketbalster Ann Wauters aan het woord over de campagne.

In de campagne gingen vier Belgische basketbalsters, waarvan drie Belgian Cats, half uit de kleren. Ze poseerden zij aan zij met op hun armen telkens een woord van de slogan: 'Same Sport Different Sexuality'. Ook Ann Wauters trok voor één keer met plezier haar kleren uit. “België staat al ver, maar er is nog werk”, zegt het basketbalicoon in de krant het Nieuwsblad.

"We willen een positieve boodschap overbrengen”, zegt Ann Wauters, die zelf al jaren een gezin heeft met haar vrouw. “Ik heb in verschillende landen gespeeld en dan besef je dat we in België al ver staan op dit vlak. Zo hebben we dezelfde rechten. Maar jammer genoeg is er nog heel wat werk aan de winkel. Zo liggen de zelfmoordcijfers bij holebi’s veel hoger dan bij hetero’s. Sport kan hier verbindend werken en een belangrijke rol spelen om de boodschap uit te dragen dat personen die op hetzelfde geslacht vallen ook gewone mensen zijn. En deze campagne biedt volgens mij een leuke manier om te tonen dat je niemand uitsluit omwille van zijn of haar geaardheid."

Het is vooral de perceptie die we nog kunnen veranderen”, stelt de 39-jarige basketspeelster. “Vooral in de mannelijke sportwereld. Het is naïef om te denken dat daar geen homo’s rondlopen. Bij vrouwen is het onderwerp vrij tot zeer goed bespreekbaar. Mannen hebben geen voorbeelden waar ze naar kunnen opkijken. In hokjes en stereotypen denken, dat mogen we niet meer doen. Alsof een man die op een man valt niet mannelijk is. Of scheldwoorden naar zijn hoofd geslingerd moet krijgen. Van je seksualiteit zou je vandaag toch niet meer mogen wakker liggen? Dat zou openlijk bespreekbaar moeten zijn, voor vrouwelijke én mannelijke topsporters.”

Persoonlijk heeft Wauters geen ‘horrorverhalen’ meegemaakt op het vlak van uitsluiting en/of discriminatie in de basketbalwereld. Maar ze heeft wel pas later beseft dat ze haar rol als voorbeeldfunctie meer had kunnen opnemen. “Ik wilde tijdens mijn carrière altijd beoordeeld worden op mijn prestaties als topsporter en geen etiket zoals ‘Holebi Ann’ (lacht) opgeplakt krijgen. Dat heeft men hier gelukkig niet vaak gedaan, ook omdat ik al vroeg uit de kast ben gekomen denk ik. Maar het is niet omdat ik mij niet moest optrekken aan iemand, dat andere meisjes dat ook niet nodig hebben. Dat besef kwam bij mij pas later binnen. We zijn hier intussen wel positief geëvolueerd. Toen ik twintig jaar geleden begon, waren er ook al meisjes die op meisjes vielen. Alleen was dat dan geheim. Nu wordt daar openlijk over gesproken. Of je nu een vriend, vriendin, of allebei leuk vindt.”

Om hun boodschap onder de aandacht te brengen, werd er gekozen voor (half)naakte foto’s van drie van onze Belgian Cats. Een uitdaging voor Wauters, zo blijkt. “Die fotoshoot was best tof hoor”, lacht ze. “In een wit topje en met een sport-bh, dat was nu niet heel speciaal vond ik. Maar dan moest ook die bh uit. Dat was wel even van ‘oei’. Dat had ik nog nooit gedaan. Het was dus wel een grens verleggen voor mij, maar het was voor de goede zaak en uiteindelijk was het resultaat niet choquerend of zo. Al was het wel leuk dat Hanne en Marjorie er ook bij waren.”
LEES OOK
BELGIAN CATS UIT KLEREN IN STRIJD TEGEN HOLEBI-FOBIE IN SPORTWERELD + FOTO's + links extra foto's
BELG MANNELIJKE ROEIERS UIT DE KLEREN VOOR SAME SEX DIFFERENT SEXUALITY CAMPAGNE - - 2019
ANN WAUTERS STOPT DIT JAAR MET SPELEN - Januari 2020
NOG ZEER VEEL HOLEBI- EN TRANSFOBIE IN DE SPORT WERELD - ALDUS EUROPEES ONDERZOEK - - 2019

Bron: nieuwsblad.be & holebi info - Mei 2020.

Dit bericht is gepost op 02 May, 2020 en 4558 keer gelezen.