Transgender asielzoekster aangevallen in Amsterdam, getuige belde politie.Afgelopen weekend is een transgender vrouw op klaarlichte dag aangevallen in de Amsterdamse metro. Het nieuws werd pas nu bekend gemaakt. De feiten speelden zich af op het station van Duivendrecht.

De daders waren drie mannen in de leeftijd van 18 tot 20 jaar. Een ooggetuige die in het achterste deel van metrolijn 50 zat, zag een persoon op station Duivendrecht met hoge snelheid de metro instappen. "Daarna kwamen drie jonge mannen binnen. Ze gingen achter de transgender vrouw aan en gaven haar een keiharde trap, waarna de persoon probeerde richting de bestuurder te lopen. De drie jonge mannen schreeuwden naar haar. Zij was aan het huilen en sprak in het Engels dat het drietal haar zou willen doden. Het was een vreselijke mishandeling," aldus de ooggetuige.

De getuige belde meteen de politie. Toen de metro op het station Henk Sneevlietweg stopte was de politie al aanwezig. De drie daders verspreidden zich onder de passagiers en probeerden hun gezichten te bedekken, maar met hulp van een omstaander kon de politie het trio arresteren.

Volgens de getuige, die in het dagelijks leven zelf metrobestuurder is, was de transgender vrouw totaal aangedaan. "Ik vond het zo zielig en het was zo heftig. De transgender is vluchteling en hoopte in Nederland een veilige haven te vinden. Dat doet me veel pijn. Toen ik na afloop bij mijn vrouw thuiskwam, barstte ik in huilen uit. Ik ben er nog steeds emotioneel over." De man deed nadien nog officieel aangifte bij de politie.

Jammer genoeg wil of durft de trans vrouw geen aangifte doen. Ze zegt dat ze 'helemaal niets wil'. Men probeert haar nu nog in contact te brengen met mensen van Roze in Blauw, het politienetwerk dat zich bezighoudt met anti holebi en anti transgender geweld, in de hoop dat ze alsnog aangifte zal doen. In principe is een aangifte nodig om tot vervolging over te gaan, maar soms is er voldoende bewijs (zoals getuigen) en kan de politie de zaak zelf bij het Openbaar Ministerie aandragen.

Volgens een eerder bericht werd er op 6 april ook al een transgender vrouw aangevallen. Deze feiten speelden zich af in het metrostation van Rotterdam. Het slachtoffer werd toen met een riem mishandeld door een man nadat die de man had aangesproken toen die voor haar voeten op de grond spuugde. In deze zaak is de politie nog op zoek naar de dader.

In Nederland krijgen ongeveer zeven op de tien holebi's en transgenders in hun leven te maken met fysiek verbaal geweld om wie ze zijn. De geweldscijfers tegen transgenders liggen veel hoger dan onder de gemiddelde bevolking. De Nederlandse holebi & transgender federatie het COC en TNN (Transgender Netwerk Nederland) willen onder andere dat minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid) agenten aanstelt die gespecialiseerd zijn in de aanpak van dit soort discriminatie en geweld, dat hij zorgt voor meer steun voor Roze in Blauw-politieteams en voor verplichte aandacht op politieacademies voor de aanpak van discriminatie. Op scholen zou meer en betere aandacht aan holebi en transgender aanvaarding moeten worden besteed, aldus beide organisaties.
LEES OOK
MEERDERHEID HOLEBI & TRANS ASIELZOEKERS HEEFT TE MAKEN MET GEWELD IN NEDERLAND
DISCRIMINATIE VAN HOLEBI'S EN TRANSGENDERS BLIJFT STIJGEN IN NEDERLAND
HOMO KOPPEL UITGESCHOLDEN EN BESPUUGD IN AMSTERDAM
ROTTERDAMSE HOLEBI'S EN TRANSGENDERS VOELEN ZICH NIET VEILIG

Bron: telegraaf.nl en coc.nl

Dit bericht is gepost op 30 April, 2020 en 3311 keer gelezen.Reageer op dit bericht: