Eerste homohuwelijk erkend in moslimland, zelfs indien vernietigd is het stap vooruit.Hoewel homoseksualiteit strafbaar is in Tunesië (officieel de republiek Tunesië) werd er zopas een eerste homo huwelijk erkend. Daarmee gaat het om het allereerste erkende Arabische homohuwelijk wereldwijd. De kans is wel groot dat het wordt vernietigd maar dan nog blijft het een grote stap vooruit voor holebi & trans+ moslims.

Het nieuws werd aangekondigd door Shams, de enige holebi & transgender rechtenorganisatie van Tunesië. Het homohuwelijk dat erkend werd gaat om het huwelijk van een Fransman van 31 en een Tunesische man van 26 afgesloten in Frankrijk. Het huwelijk werd officieel vermeld in de geboorteakte van het Tunesische register, waardoor de Tunesische man een visum voor gezinshereniging kon krijgen. Beide mannen blijven anoniem voor hun veiligheid.

Het nieuws veroorzaakte verontwaardiging bij de Tunesische media en sommigen hekelden het als "ketterij". Toen de Tunesische regering contact opnam met de onafhankelijke Tunesische nieuwssite Nawaat, bevestigde of ontkende ze niet dat het huwelijk was erkend.

“Er is geen centralisatie van de burgerlijke standgegevens bij het ministerie van Lokale Zaken. We zijn daarom bezig met het verifiëren van de informatie ”, zei minister Lotfi Zitoun. Maar hij voegde eraan toe: "Als het waar is, weet dan dat het in strijd is met de wet. De Franse wet staat de erkenning van het homohuwelijk door de Maghreb-landen niet toe. Er was een precedent, een fout gemaakt door de gemeente Tunis. En het zal worden verholpen."

Wat de minister daarmee bedoeld is niet duidelijk. Wél is volgens zowel de Tunesische organisatie Shams als buitenlandse mensenrechtenactivisten het zo, dat zelfs al wordt de erkenning van het homohuwelijk aangevochten of vernietigd, het toch een doorbraak blijft die holebi's en transgenders in Tunesië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten hoop geeft op meer erkenning en op termijn het einde van de strafbaarheid van homoseksualiteit.

Shams spreekt van een grote stap vooruit in de strijd om gelijke rechten van holebi's en trangenders in Tunesië. Mounir Baatour, president van Shams zegt: "Het is een succes en we zijn erg blij. Shams is de enige holebi & transgender rechten organisatie in de Arabische moslim wereld. Dit succes is niet zo maar iets en bied ons vele kansen in eigen land en daar buiten."

De Britse holebi transgender en mensenrechten activist Peter Tatchell liet weten voorzichtig positief te zijn, maar liet weten dat er nog veel werk aan de winkel is. "Deze erkenning van een homohuwelijk is een mijlpaal in de Arabische wereld. Maar het is indirecte erkenning en niet de legalisatie van het huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht.

Homoseksualiteit blijft strafbaar in Tunesië waarbij vooral mannen drie jaar celstraf riskeren. Verder zijn er geen gelijke rechten wetten.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - April 2020.

Dit bericht is gepost op 29 April, 2020 en 3890 keer gelezen.Reageer op dit bericht: