Belgisch-Marokkaanse holebi & trans+ gemeenschap & sympathisanten reageren met video op haatboodschap.Vorige week dinsdag kon je bij holebi info lezen over een Turkse trans vrouw die in Marokko haar volgers op riep om homo mannen te vervolgen en aan te vallen. Ondertussen werden er al enkele Marokkaanse homo's aangevallen. In Marokko is homoseksualiteit nog steeds strafbaar. Naar aanleiding van deze actie ontstond er zopas een tegenactie.

Video boodschap en hashtag
Door deze actie komt er nu een tegenactie vanuit zowel de holebi & trans+ gemeenschap in Marokko zelf als vanuit ons eigen Belgenlandje met onder andere een video en de hashtag '#Queer_Revolution_Morocco'. In ons eigen land maakte podiumkunstenaar en activist Jaouad Alloul samen met andere Belgisch-Marokkaanse holebi's transgenders en bondgenoten een filmpje (zie onderaan) om de boodschap te verspreiden.

"De holebi & transgender+ gemeenschap in Marokko zoekt medestanders om haar bestaansrecht kracht bij te zetten, ook en vooral buiten de gemeenschap. Er is een revolutie nodig waar we niet voor onszelf strijden, maar voor hen die het niet zelf kunnen", zegt Alloul.

Ook steun van hetero's
Vrijdag plaatste hij een filmpje op Facebook waarin hij en andere Belgen met Marokkaanse roots de boodschap tegen queer hunting verspreiden. “Het was belangrijk om een filmpje te maken met zo veel mogelijk Marokkanen. Mensen hebben nood aan representatie door mensen die wel hun stem kunnen laten horen en hun gezicht kunnen laten zien. Ik spreek al jaren in de media over visibiliteit en allies van de Marokkaanse holebi en transgender+ gemeenschap, met ons filmpje hebben we ons verenigd. Een revolutie gebeurt nooit op één plek en aangezien er in België een grote Marokkaanse gemeenschap is, mogen trends als queer hunting niet naar hier overwaaien.”

Het filmpje werd al bijna 200 keer gedeeld, waaronder ook door verschillende beleidsmakers”, aldus Alloul. “De boodschap is universeel. Niemand hoort gediscrimineerd te worden. Niemand verdient haat, racisme, seksisme, geweld en armoede. Geen enkel kind verdient het om te horen dat het niet genoeg is.”

Oproep van Turkse Sofia
Door de oproep van de Turkse maakten op aanraden van Sofia tal van Marokkanen een vals profiel aan op homo dating apps om ze op te sporen en aan te vallen. Ook werden er foto's van homo mannen verspreid op sociale media waarna ze werden uitgelachen en uitgemaakt en zelfs bedreigd. Voor velen is de actie een dubbele ramp omdat ze niet uit de kast waren.

Homoseksualiteit is illegaal in Marokko en kan een gevangenisstraf tot drie jaar opleveren. Daarom loopt de Marokkaanse holebi en transgender+ gemeenschap bijzonder veel gevaar door publiekelijk geout te worden. Grindr en PlanetRomeo stuurden meteen waarschuwingsberichten naar de gebruikers in Marokko uit. Sofia's Instagramaccount en de Facebookgroepen werden inmiddels verwijderd.

Queer Revolution Morocco
Op 19 april werd het manifest van de Marokkaanse queerrevolutie gedeeld op Facebook, een digitale campagne die om solidariteit met de gemeenschap vraagt. De video die Alloul maakte, is een van de voorbeelden van solidariteit voor de campagne. “Mensen kunnen de video en het manifest delen op sociale media, artikels schrijven, vertalen, ons ondersteunen, luisteren, creatief zijn, enzovoort. Maar het belangrijkste is: nothing about us, without us”, zegt Alloul.

Late excuses
Talouni reageerde recent op het voorval en bood haar excuses aan. “Het was niet mijn intentie om hen te outen”, zegt ze in The Moroccan Times. “Maar de homogemeenschap is de oorlog wel begonnen.” Volgens haar deelde de gemeenschap haar profiel in radicale religieuze groepen met de tekst dat zij de Marokkaanse waarden niet respecteert. “Zij zetten mijn leven ook op het spel door mij te outen. Maar ik wil mijn excuses wel aanbieden aan de appgebruikers die mij niets misdaan hebben.”

Hypocrisie
Alloul begrijpt vanwaar Talouni’s reactie kwam. “Er is hypocrisie in de Marokkaanse cultuur. Biseksualiteit leeft bijvoorbeeld onder mannen omdat een seksuele relatie met een vrouw pas na het huwelijk kan. Alles gebeurt wel achter gesloten deuren. Maar mensen die homoseksueel zijn en trans vrouwen die sekswerk doen, worden wél verstoten. Talouni dacht de situatie te helpen door op die hypocrisie te wijzen, maar bracht daardoor mensen in gevaar. Het is mooi dat ze haar excuses aanbiedt, maar deze gesprekken kunnen op andere manieren gevoerd worden. Met deze queerrevolutie ben ik ervan overtuigd dat dat kan.” Bekijk hier onder de video:


NUTTIGE LINKS
Merhaba (organisatie allocthone holebi's & trans+) - Website Merhaba => Klik hier - Email Merhaba: info@merhaba.be - Merhaba telefoon: 0487.55.69.38
- Website Lumi (hulp & info via chat, mail, telefoon van çavaria) => Klik hier
- Links naar holebi transgender & hetero hulpverlening + informatieve websites en meer => Klik hier
- Links naar Vlaamse holebi & transgender organisaties + cafe/dancing => Klik hier
- Links naar Vlaamse trangender organisaties => Klik hier

LEES OOK
TRANS VROUW ZET AAN TOT OPSPOREN MAROKKAANSE HOMO'S MET ALLE GEVOLGEN VAN DIEN
TURKSE GEESTELIJKE PREEKT AAN BEGIN VASTENMAAND TEGEN HOLEBI'S

Bron: Nena Langloh @ zizomag.be en nuttige links door holebi info

Dit bericht is gepost op 29 April, 2020 en 4157 keer gelezen.